Annonce
Erhverv

Undersøgelse: I Fredericia er 4,5 procent af de unge virksomheder i økonomiske problemer

Foto: Colourbox
En undersøgelse fra Dinero viser, at Fredericia ligger under landsgennemsnittet på 7,5 procent.

Fredericia: 4,5 procent af de 641 selskaber, som er stiftet fra 2014-2018 i Fredericia Kommune, er i økonomiske problemer. Det viser tal fra Iværksætterundersøgelsen 2019. Det oplyser Dinero i en pressemeddelelse.

Til sammenligning var 7,5 procent af de unge selskaber på landsplan i økonomiske problemer. Det vil sige under konkurs, under tvangsopløsning eller under rekonstruktion.

- Der er ingen garanti for succes, når man starter egen virksomhed, og det er uundgåeligt, at nogle virksomheder kommer i økonomiske problemer, oplyser Martin Thorborg, der er direktør i regnskabsprogrammet Dinero, som udgiver Iværksætterundersøgelsen 2019.

- Som iværksætter er man selvfølgelig selv ansvarlig for sin virksomheds økonomi, men der er også en masse eksterne faktorer, som man ikke selv har kontrol over. Eksempelvis kan man være så uheldig at løbe ind i en dårlig betaler. Det har jeg selv oplevet. Vedkommende havde ikke en krone på lommen, men hyrede mig alligevel til et foredrag, og pengene kunne jeg se langt efter. Jeg følte mig røvrendt, og det er en forfærdelig følelse, oplyser Martin Thorborg.

Annonce

Ærø er bedst

Kommunerne med den højeste procentdel unge virksomheder i økonomiske problemer findes i hovedstadsområdet. I Albertslund er 15,6 procent af disse virksomheder i økonomiske problemer. Det er den højeste andel på landsplan. Vestegnskommunen efterfølges af Ishøj, Vallensbæk, Brøndby og Hvidovre Kommuner.

Ærø Kommune har med 1,6 procent den laveste andel unge virksomheder i økonomiske problemer. Øboerne efterfølges af Thisted, Billund, Skanderborg og Fanø på de efterfølgende pladser.

I opgørelsen af virksomheder i økonomiske vanskeligheder indgår anpartsselskaber (ApS) og iværksætterselskaber (IVS). Enkeltmandsvirksomheder, personligt ejet mindre virksomheder (PMV) og interessentskaber (I/S) er ikke medtaget, da deres økonomiske situation ikke offentliggøres. Tallet er et øjebliksbillede pr. 8. januar 2019 for selskaber stiftet mellem 1. januar 2014 og 31. december 2018, og som pr. 8. januar 2019 ikke er lukkede.

Et flertal i folketinget har i 2019 afskaffet iværksætterselskabsformen (IVS).

Opfordrer til at spørge til råds

I Fredericia har erhvervskonsulent Stephen Bihl fra Business Fredericia kontakt til mange af kommunens iværksættere. Han fortæller, at hans oplevelse er, at iværksætterne er meget forskellige, når det kommer til økonomien i virksomheden. Nogle fortæller gerne om det, mens andre holder kortene tæt til kroppen.

- Vi opfordrer til drive virksomhed med ordentlighed og til at spørge til råds i tide, inden det ender der, hvor de skal gå fra hus og hjem, fortæller Stephen Bihl.

Nogle gange oplever han også, at iværksætterne fokuserer meget på et område i virksomheden, så de overser salgsdelen.

- Mange af de nystartede virksomheder har en tendens til at være produkt eller serviceorienterede, så de tænker ikke så meget på salg og pr-arbejde. Så begynder regningerne at tikke ind, men de har ikke tænkt på at få solgt noget. Vi følger virksomhederne så godt, vi kan, og vi har iværksætternetværk, rådgivere og mentorer, så vi opfordrer iværksætterne til hellere at spørge en gang for meget end en gang for lidt, forklarer Stephen Bihl.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce