Annonce
Fredericia

Ungdommens Hus skal gentænkes fra inderst til yderst: - Jeg ville ikke drømme om at sende mine egne børn herned

Pernelle Jensen (t.v., V) og Inger Nielsen (DF) vil gerne gøre Ungdommens Hus til et hus, som både de unge og deres forældre har lyst til at benytte. Der mangler et klubtilbud i midtbyen og et nutidigt ungdomsskoletilbud ville betyde liv i huset, mener de. Men det kræver, at huset gentænkes både i udseende og indhold.  Foto: Søren Gylling
Ungdommens Hus' rå look appellerer til en vis gruppe unge, men langtfra alle. Og slet ikke deres forældre, mener byrådsmedlemmerne Inger Nielsen (DF) og Pernelle Jensen (V). Huset bør omdannes til klubtilbud og ungdomsskole for fredericianske børn og unge, mens de ældre brugere må finde alternative steder at holde til.
Annonce

Fredericia: Der skal males og ryddes op ved Ungdommens Hus. Graffiti-tags og ukrudt skal fjernes, så bygning og grund ser indbydende ud. Det rå look skal mildnes, mener borgerlige politikere.

- Vi er simpelthen nødt til at starte helt forfra med Ungdommens Hus. Det skal måske også hedde noget andet. Som det ligger der i dag, ligner det noget, der minder alt for meget om Ungdomshuset i København med alt, hvad det indebærer. Det er med til at fastholde det dårlige indtryk, mange har af huset, lyder den kontante udmelding fra Venstres Pernelle Jensen.

Inger Nielsen (DF) er enig.

- Huset signalerer noget forkert, og derfor vil mange unge ikke komme her. Det er rigtig synd, for der er masser af dejlige rum, som kunne udnyttes langt mere, end det sker i dag. Derfor er det nødvendigt, at vi gentænker huset, siger hun.


Vi er simpelthen nødt til at starte helt forfra med Ungdommens Hus. Det skal måske også hedde noget andet. Som det ligger der i dag, ligner det noget, der minder alt for meget om Ungdomshuset i København med alt, hvad det indebærer. Det er med til at fastholde det dårlige indtryk, mange har af huset.

Pernelle Jensen (V) og Inger Nielsen (DF)


Det synspunkt har de to partier stået på mål for længe, og de er enige om, at målgruppen for huset skal være de unge.

Graffiti og rå mursten giver Ungdommens Hus et udtryk, som tiltaler nogle, men får andre til at holde sig væk, lyder det fra to byrådsmedlemmer. Skal man have flere unge til at tage huset til sig som deres, skal der males og ryddes op udvendigt, mens indholdet i huset også skal nytænkes, mener V og DF. Arkivfoto: Torben Glyum

- Der mangler et klubtilbud for de unge i centrum, og det vil være tosset ikke at udnytte huset til det. Samtidigt bør vi tilbyde ungdomsskole-aktiviteter, ligesom man gør i andre kommuner. Da jeg var ung, kunne vi komme i ungdomsskolen og vælge en lang række tilbud. Det bør vi få tilbage, mener Inger Nielsen.

Annonce

Mange penge til få

Fredericia Kommune bruger isoleret set 3,6 mio. kroner på at drive Ungdommens Hus, og byrådet har besluttet, at fritidspolitikken skal læne sig op ad huset og området, hvor også de orange haller skal rejses.

- Vi har fået oplyst, at der er omkring 20 faste brugere. De penge skal vi have mere ud af, er de to politikere enige om.

Huset bruges blandt andet af musikere, som har øvelokaler i huset.

- Vil I sende dem væk?

- Mange af dem er ældre end dem, vi mener, skal bruge huset. Der er ved at blive indrettet øvelokaler i Bülows Kaserne, og der kunne de måske rykke hen. Vi skal have de unge til at komme tilbage til huset, mener de.

Tanken om at samle ungdomsskoleaktiviteter i huset får støtte af Enhedslistens Cecilie Roed Schultz, som til gengæld ikke vil være med til at ekskludere brugere af huset.

- Jeg vil gerne udvide målgruppen, men jeg synes ikke, at vi skal udelukke nogen, siger hun.

At bruge Ungdommens Hus til ungdomsskoletilbud sætter hun gerne sin stemme bag.

- Vi har også flere gange fremlagt, at vi ønsker mange flere ungdomsskoletilbud i Fredericia. En stor del af disse kunne med fordel være placeret på Ungdommens Hus og være med til at skabe liv og gøre, at flere unge helt naturligt lærer huset at kende og dermed begynder at føle et ejerskab for huset, siger hun.

Annonce

Dårligt ry

Det ejerskab har de unge i Fredericia haft svært ved at finde i flere år, og Pernelle Jensen forstår det godt.

- Jeg ville ikke drømme om at sende mine egne børn herned, siger hun ærligt.

- Det har været et tema i årevis, at mange unge ikke gør brug af huset, men der er jo ingen, der bliver afvist. Kunne man ikke samle aktive forældre og unge til at gøre en indsats for at gøre huset til det, der ønskes?

- Det kunne man måske, men jeg tror, at det kræver, at vi sætter en proces i gang. Vi skal inddrage de unge fra både ungdomsuddannelser, skolerne, deres forældre og medarbejdere. Vi skal finde ud af, hvad der skal til, for at forældre vil sende deres børn herned, og de unge vil benytte det, er Pernelle Jensen og Inger Nielsen enige om.

Annonce

Café som samlingspunkt

Cecilie Roed beklager også, at huset ikke bliver brugt optimalt.

- Vi synes også, at det er ærgerligt, at cafeen ikke længere er det samlingspunkt, den var engang. Hvis man igen kunne købe sandwich, snacks osv, ville det helt sikkert også have en betydning. Eksempelvis ville de, der bruger skate-området, graffitimuren med mere komme ind i huset noget oftere og på den måde også blive en større del af huset, vurderer hun.

En gang om året har Ungdommens Hus for alvor kunnet samle byens unge. Det har været i forbindelse med sidste skoledag for afgangsklasserne i folkeskolen. Men det burde kunne gøres bedre, er politikere enige om. Vejen dertil vil de finde i samarbejde med de unge og deres forældre. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Hun mener, at man i sommeren 2020 fik vist, at Ungdommens Hus kan være samlingspunkt for byens unge.

- Mange af de aktiviteter, vi tilbød, var med udgangspunkt i huset. Den energi og de tilbud, har vi også kæmpet for, vender tilbage denne sommer - og fremover, siger Cecilie Roed Schultz.

Annonce

Penge til fællesskaber

Hun vurderer, at en udvikling af huset og andre fællesskaber kræver økonomi.

- Men reelt har forhandlingerne mere handlet om at undgå nedskæringer på især Ungdommens Hus, Den Matrikelløse Klub og andre lignende tilbud. Så det er meget begrænset, hvad vi har fået gennemført af ekstra tilbud til de unge, siger hun.

De to borgerlige byrådsmedlemmer vil også gerne kigge på økonomien.

- Jeg har bedt om at få en redegørelse for, hvad vi egentlig bruger af penge på fritidsområdet, og en oversigt over, hvad vi får for pengene. Det, mener jeg, er et vigtigt udgangspunkt for drøftelserne, så vi kan se, om der er behov for flere penge til budgetforhandlingerne, eller vi kan udnytte de midler, vi har, bedre, siger Inger Nielsen.

For alle tre er det vigtigt, at fritidstilbuddene bliver noget, alle unge kan se sig i.

- Der skal være noget til de unge, som ikke dyrker idræt. Der skal være noget til sårbare unge, men også til de unge, som bare gerne vil have et sted at mødes eller måske dygtiggøre sig i fritiden. Det kunne være i et ungdomsskolemiljø med kompetente undervisere og pædagoger, siger Pernelle Jensen.

Fredericia Dagblad har spurgt Socialdemokratiet om partiets syn på at gentænke Ungdommens Hus.

- Så langt er vi ikke endnu, konstaterer Ole Steen Hansen, formand for børne- og skoleudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Kribler i butikkerne, men forvent ikke køtilbud: Handelen i Fredericia forsøger kontrolleret genåbning mandag

Debat

Klumme: Forår og lysere tider på vej

Annonce