Annonce
Fredericia

Unge på produktionsskolen fik EU i blodet

Det er normalt op ad bakke at få unge til at stemme ved EP-valg. Men ikke på Fredericia Produktionssskole. Her vil de fleste stemme 26. maj.
Annonce

Fredericia: - Hvis ikke du stemmer, er det dine forældre og bedsteforældre, der bestemmer!

Advarslen fra projektleder Søren Warthoe ramte hovedet på sømmet, da han tirsdag formiddag brugte godt to timer i selskab med godt 40 unge i kantinen på produktionsskolen i Fredericia.

Søren Warthoe er fra bevægelsen Vi Vil Europa, der sammen med Dansk Ungdoms Fællesråd og Fagbevægelsens Hovedorganisation er på turné rundt i landet for at debattere EU med de, der altid udmærker ved det største fravær på valgdagen: de unge.

På forhånd var han indstillet på, at EU-interessen på produktionsskolen måske ville være endnu lavere end bare normalt ung-lav - sådan er det i hvert fald oplevet andre steder.

Men virkeligheden i Fredericia var en anden. Da Fredericia Dagblad spurgte forsamlingens 35 stemmeberettigede unge, meddelte 23, at de har tænkt sig at stemme den 26. maj. Det er en valgdeltagelse på 66 procent, hvilket er 27 procentpoint højere end normalt i deres aldersgruppe.

Nej, EU skal ikke forbyde cigaretter! Lad os ryge i fred!

Elev, under debatten på Fredericia Produktionsskole

Annonce

Stil dig mellem ja og nej

Fire debattører havde det primære ord under debatmødet på produktionsskolen: Thomas S. Jensen fra Metal Ungdom, Jørn Sanne-Wander fra Europæisk Ungdom, kandidat Kira Marie Peter-Hansen fra SF og kandidat Mathias von Jessen fra Radikale Venstre.

De fire satte ord på seks dilemmaer, som alle i lokalet skulle forholde sig til ved at placere sig på en skala fra ja til nej.

Kantine-demokratiet kunne afgøre flere spørgsmål meget klart. For eksempel stillede alle på nær én sig under "ja", da spørgsmålet lød, om Danmark skal være medlem af EU.

Til sidste skulle de unge - og lærerne - i grupper udpege EU's fem vigtigste emner. I alle grupper blev der blandt andet peget på, at "virksomheder skal fokusere mere på klima end overskud".

Efter mødet gav flere unge udtryk for, at debatten - som de havde mødepligt til - havde været mere interessant, end de havde frygtet. Flere ville i gang med at læse op på de mange emner - og viste i den sammenhæng interesse for tilbuddet fra Fredericia Dagblad: tre måneders gratis abonnement til førstegangsvælgere.

Ved workshoppen var der et ja-skilt og et nej-skilt i hver sin ende af lokalet. Ved hvert dilemma skulle alle så placere sig ved eller mellem de to skilte for at vise deres standpunkt. Det udløste flere samtaler om prioritering og politik. Se også video på netavisen. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce