Annonce
Læserbrev

Unges opdragelse er en fælles samfundsopgave

Læserbrev: Fredericias Konservative Folkeparti ved Søren G. Stampe skriver i fredagens dagblad, at børneopdragelse og børns adfærd 100% er forældrenes ansvar, og skriver endvidere, at unge med adfærdsudfordringer ikke skal have særlig opmærksomhed fra kommunen.

Min holdning er mere nuanceret. Det er den, fordi opdragelse er en meget kompleks størrelse, hvor rigtig mange faktorer influerer på både børns og voksnes adfærd. Begrebet almen dannelse er en vigtig byggesten i social omgang og tagen ansvar for sine handlinger.

Opdragelse er en fælles samfundsopgave, der tager sin begyndelse tidligt i livet. I børnehaven er der spilleregler for omgang med kammerater og pædagoger, leg, spisning, tale, osv. Det er i høj grad alment dannende og dermed opdragende.

Herefter følger skolen, hvor skruen drejes en ekstra gang. Skolen er på alle måder en central faktor i unges personlighedsdannelse. Der mødes til tiden. Social omgang med lærere og kammerater afstemmer personligheden sammen med erhvervelsen af viden og færdigheder og holdninger.

Fritiden og de tilbud, der er til rådighed i foreninger og klubber, er nok et område, hvor den personlige udvikling tager fart. Men tilbage til forældrene, der ifølge Fredericias Konservative har 100% ansvar for opdragelsen. Hvis det var tilfældet, er det det samme som at påstå, at børnehave, skole, fritidstilbud og kammeratskab har ”nul” indflydelse og ansvar for/på barnets opdragelse?

For at børn kan tage et ansvar, skal de gives et ansvar, og det er gud ske lov den virkelighed, jeg lever i. Jeg lever også i en virkelighed, hvor det at have en eller to forældre ikke er en selvfølgelighed. Forhold som sygdom, fattigdom, misbrug, karriereræs hos mor og/eller far gør mange børn til udsatte børn. Disse børn har svært ved at råbe op og bede om hjælp, og de kan let blive dem, der smadrer en rude eller begår vold.

Og så er det godt at have en kommune, der rækker ud for at støtte og ikke skubbe. Det er ikke en ”gavebod”, men menneskelighed. Samfundssind såmænd.

Karsten Byrgesen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Rickey opdagede brand: Frygtede sovende beboere i tidligere bordel

Annonce