Annonce
Navne

Ungt par fra Samsø er årets økologer

Hester Callaghan og Bjarke Jensen driver Yduns Have på Samsø, hvor de producerer økologiske æg og grøntsager. Pressefoto

28-årige Hester Callaghan og 23-årige Bjarke Jensen fra Samsø har vundet konkurrencen om at blive Årets Økolog 2018. Otte økologer var nomineret til titlen, og mere end 30.000 danskere har deltaget i afstemningen.

Samsø: Det blev de to økologer Hester Callaghan og Bjarke Jensen, som flest danskere lagde deres stemmer på i konkurrencen om at blive Årets Økolog - et initiativ, som Netto og Økologisk Landsforening står bag for andet år i træk.

Parret driver Yduns Have i Alstrup på Samsø. Gården blev omlagt til økologi i 1987 og producerer i dag æg og grøntsager, der kan købes fra gårdbutikken og igennem det fællesskabsstøttede landbrug.

Desuden leverer Yduns Have produkter til en række høj- og efterskoler på fastlandet.

Gården på Samsø er fondsejet, hvilket betyder, at en lang række mennesker har været med til at frikøbe stedet, så unge landmænd har mulighed for at komme i gang.

I år overtog Hester Callaghan og Bjarke Jensen driften af gården, og de viderefører nu den økologiske tilgang og den fællesskabsstøttede landbrugsmodel, hvor 40 familier fra Samsø kan hente økologiske grøntsager én gang om ugen.

- Vi er glade for, at Yduns Have og vi får prisen, for det er en anerkendelse af alt det arbejde, vores forgængere på gården også har lagt her.

- Vi er samtidig meget taknemmelige for den jordbrugsfond, der ejer gården og alle de mennesker, der har bidraget til at frikøbe stedet. Vi glæder os til at plante en masse træer og buske og gøre Yduns Have til et endnu mere alsidigt og frodigt sted både for vores kunder og medlemmer, men også for vores dyr og biodiversiteten, siger de to vindere i en pressemeddelelse.

Annonce

80-årig vandt i fjor

28-årige Hester Callaghan og 23-årige Bjarke Jensen er nyuddannede økologiske landmænd, og de har masser af ambitioner på vegne af Yduns Have.

For eksempel vil de bruge de 100.000 kr., der er en del af prisen, til at bygge et spiringsdrivhus til gårdens småplanter og til at plante træer og buske, der skal fremme biodiversiteten.

Formålet med Årets Økolog er at hylde de danske økologer, der er med til at gøre Danmark til et af verdens førende lande inden for økologi og bæredygtigt landbrug.

Årets Økolog blev kåret første gang i 2017, da den 80-årige Svend Erik Hjuler Rasmussen fra Randers løb med prisen.

Brian Seemann Broe, landedirektør for Netto, siger i pressemeddelelsen om årets vindere:

- Vi ved, at vores kunder er vilde med dansk økologi. Og det er vi også. Derfor er det nærliggende, at vi hylder de danske økologer som for eksempel Hester og Bjarke.

- Jeg synes, deres engagement som ganske unge og nyuddannede økologer er værd at sætte pris på. Og Yduns Have er en velfortjent vinder, fordi gården gennem mange år og med mange forskellige forvaltere har arbejdet på at fremme økologien.

- Årets Økolog hylder økologien, men vi har set, at økologien også har drevet en langt mere kvalitetsorienteret adfærd hos vores kunder. Og derfor er kvaliteten på ikke-økologiske varer steget i takt med, at der er kommet flere og flere økologiske varer på markedet. Kunderne er ganske enkelt blevet mere fokuserede på dyrevelfærd, varernes oprindelse og sundhed, lyder det fra landedirektøren i pressemeddelelsen.

Fortjent hyldest

Økologisk Landsforening har været med i udvælgelsesprocessen af finalisterne i konkurrencen efter en nomineringsrunde, hvor alle danskere kunne indstille kandidater.

De nominerede blev udvalgt med henblik på at sikre en spredning af økologiske produkter, alder og køn.

- Økologerne knokler hver dag for at sikre danskerne nogle gode, sunde fødevarer, ligesom de passer godt på vores natur og grundvand og giver dyrene gode forhold. Det er hårdt arbejde, og de fortjener en hyldest.

- Men det gør danskerne også, for de er med til at sikre, at der kommer flere økologiske landmænd og marker i Danmark, når de lægger flere økologiske varer i indkøbsvognen, siger Helle Borup Friberg, adm. direktør i Økologisk Landsforening, i pressemeddelelsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce