Annonce
Fredericia

Uprøvet socialdemokrat bliver partiets spidskandidat i regionen

53-årige Mette With Hagensen (S) skal tage kampen op mod Venstres Stephanie Lose ved næste års valg til regionsrådet. Arkivfoto: Jens Wognsen
Mette With Hagensen, der ikke sidder i regionsrådet, er blevet valgt af medlemmerne som ny spidskandidat til valget i november 2021.
Annonce

Politik: Det bliver socialdemokraten Mette With Hagensen, der om præcist et år skal forsøge at vinde magten i Region Syddanmark fra Venstres regionsrådsformand, Stephanie Lose.

Det har socialdemokraterne i Region Syddanmark afgjort i en afstemning, som blev offentliggjort søndag middag.

53-årige Mette With Hagensen, tidligere formand for foreningen Skole og Forældre, fik 1272 af de 2275 afgivne stemmer og dermed over halvdelen. Hun kommer uden politisk erfaring og arbejder til daglig som underviser på Rybners i Esbjerg.

Poul Fremmelev, der blev valgt til regionsrådet i 2017, fik 684 stemmer, mens fynboen Michael Bøtker Møller Nielsen fik 181.

138 stemte blankt.

Annonce

Overrasket vinder

Mette With Hagensen fra Varde var søndag overrasket over valgsejren. Hun havde forventet, at ingen ville få over de krævede 50 procent af stemmerne, så der dermed skulle en ny afstemning til.

Hun erkender, at hendes manglende erfaring fra et politisk parti kan være en udfordring, men understeger, at hun har masser af erfaring med det politiske spil fra sine seks år som formand for Skole og Forældre.

- Jeg har erfaring fra interesseorganisationer, og jeg ved, hvordan man optræder i en debat, og hvordan man får indflydelse. Men det er klart, at jeg skal lære, hvordan man arbejder i regionen, mener Mette With Hagensen.

Hun mener, at resultatet er et signal om, at medlemmerner ønsker forandring.

- Jeg blev opfordret til at stille op, fordi man ønskede forandring, og resultatet viser jo også, at det er det, som medlemmerne har ønsket.

Hun blev først medlem af Socialdemokratiet sidste år og har tidligere stillet op til byrådet i Varde Kommune for Venstre. Hun bliver dermed ikke en del af regionsrådet før 1. januar 2022, hvis hun bliver valgt i november næste år. Hun har dermed ikke en politisk platform i regionen, når hun skal føre valgkamp næste år.

- Det bliver en udfordring, at jeg ikke kan kommentere dagligdagssager. Min opgave bliver at sikre et godt hold af kandidater. Og så lære af dem, der sidder nu. Jeg kommer på banen med det, vi skal i fremtiden, og så må de nuværende medlemmer tage sig af det, der sker nu, mener Mette With Hagensen.

Sådan stemte socialdemokraterne

Der blev afgivet 2275 stemmer af de socialdemokratiske medlemmer i Region Syddanmark.

De fordelte sig således i procent med antal stemmer i parentes.

Mette With Hagensen: 56 procent (1272)

Poul Fremmelev: 30 procent (684)

Michael Bøtker Møller Nielsen: 8 procent (181)

Blanke: 6 procent (138)

Annonce

Skuffelse

Poul Fremmelev var søndag meget overrasket over resultatet. Han havde troet på langt flere stemmer. Minimum 1000, erkender han.

- De signaler, jeg har fået undervejs, har givet mig en fornemmelse om, at jeg stod meget godt og meget bredt. Hvertfald bedre end tallene giver udtryk for. Men det her er et meget tydeligt signal fra medlemmerne, og det tager jeg til efterretning, siger den 63-årige pensionerede skoleleder fra Kolding.

Han har ikke noget klart bud på, hvorfor under en tredjedel af de stemmeberettigede er gået til den eneste kandidat med politisk erfaring.

- Jeg synes selvfølgelig, at man skulle have valgt en kandidat med erfaring om det, man snakker om. Hele det næste år bliver Mette ikke en del af arbejdet i regionen, selvom hun kan komme med til gruppemøder. Men signalet er jo, at man har ønsket noget nyt og set bort fra rutinen, mener Poul Fremmelev.

Han er endnu ikke afklaret med, hvorvidt han genopstiller til regionsrådsvalget næste år.

Annonce

Udsat flere gange

Det nu overståede valg skulle have fundet sted ved fysiske møder i først april og siden hen oktober, men blev begge gange aflyst på grund af coronasituationen. Socialdemokraterne har de seneste uger kunnet stemme digitalt.

Socialdemokraterne er gået fra valgnederlag til valgnederlag siden det første regionsrådsvalg i 2005. Her fik partiet 32,1 procent af stemmerne- og dermed 14 mandater - uden at det dog lykkedes partileder Poul-Erik Svendsen at få formandsposten i regionsrådet. Siden hen er partiet gået tilbage til 23,4 procent ved valget i 2017, hvilket gav ti mandater, samtidig med at Poul-Erik Svendsen forgæves har forsøgt at fravriste Venstre magten. Han trak sig som kandidat for et par måneder siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce