Annonce
Læserbrev

Uværdige besparelser på Proaktiv

Det nye mulighedskatalog indeholder mange besparelser. En af dem rammer de handicappede på Proaktiv, som ikke mere må komme der for at få det aktivitets- og samværstilbud, som de er visiteret til. Det har mange konsekvenser:

1. Fremtidig skal borgerne fra Kobbelgården have et minitilbud hjemme på Kobbelgården. Det samme gælder borgerne fra Ullerupdalvej. Men cirka 1/3 af borgerne på Proaktiv bor ikke på bostederne, men enten i egen lejlighed ude i byen eller hjemme hos forældrene, hvorfor de så skal have et enmandstilbud. Det kan man ikke give, hvorfor de skal fortsætte på Proaktiv.

Det betyder så, at der bliver tre minitilbud i stedet for et samlet tilbud. Man behøver ikke at være matematiker for at kunne regne ud, at det vil blive dyrere, hvis tilbuddene skal have det samme indhold som på Proaktiv, og det skal de have ifølge Serviceloven.

2. Hvis tilbuddene skal foregå på bostedet, kræver det lokaler til formålet, og det vil kun være i fællesrummet. Men alle beboere betaler husleje for deres andel af fællesrummene. Desuden er nogle af beboerne ikke visiteret til disse tilbud, hvorfor man ikke kan beslaglægge fællesrum, som andre betaler til.

Den eneste løsning er så at bygge nye lokaler begge steder, og så er den besparelse vist væk.

Annonce

Det samme sted hver dag

3. Vore børn og søskende er voksne mennesker i alle aldre, og det vil være fuldstændig uværdigt, hvis de skal være hjemme på bostedet hver dag uden at kunne komme på Proaktiv og få samvær og aktiviteter med de andre cirka 105 - 110 borgere og deltage i de mange fællesaktiviteter, som er derude. Mange af disse betragter også Proaktiv som deres ”arbejde” – som noget man står op til for at komme afsted. Det er noget, som holder dem i gang. I stedet skal de være sammen med de samme bofæller i et minitilbud i deres bosted, hvor de så skal være døgnet rundt hele året. Det vil blive ren opbevaring/internering af borgerne. Tænk sig at være eksempelvis 30 år og kørestolsbruger og så skal være det samme sted dag ud og dag ind i resten af livet. Det vil være en overtrædelse af FN’s Handicapkonvention, og det vil være en så væsentlig forringelse af deres livskvalitet, at man ikke vil kunne være det bekendt. Jeg vil derfor opfordre byrådet til at forkaste dette forslag, som dels vil blive dyrere, dels vil få store menneskelige omkostninger.

Aksel Iversen og Kurt Hansen (til højre) er begge forældre til voksne, handicappede børn i Bofællesskabet Ullerupdal i Fredericia. De protesterer mod planer om, at handicappede skal tilbydes aktiviteter i deres hjem i stedet for på Proaktiv. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Et lille skridt på vejen, men jeg venter stadig på den løsning, der giver nedslidte ret til at gå tidligere på pension

Læserbrev: Nej, det er slet ikke en genindførelse af efterlønnen. Og nej, det vil ikke gavne alle dem, der er slidt ned efter et langt liv på arbejdsmarkedet. Men seniorpension er et lille skridt på vejen mod en mere retfærdig pensionsalder, når det nu ikke kan være anderledes. Det var den forrige regering og dens flertal, der besluttede seniorpensionen til personer, der er højst seks år fra den gældende pensionsalder, har været på arbejdsmarkedet i 20-25 år og har en arbejdsevne på højest 15 timer om ugen. De vil kunne tildeles seniorpension og få den frem til folkepensionsalderen. Det har den socialdemokratiske regering tilsluttet sig, og selv om ATP, der skal stå for ordningen, ikke er klar før 2021, vil seniorpensionen træde i kraft fra nytår, det første år med kommunerne som sagsbehandlere. Det er fint nok, mens vi venter på den rigtige ordning. Den, der sikrer, at mennesker, der gennem et langt arbejdsliv med hård fysisk belastning eller under stærkt psykisk pres kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet i god ro og orden og med god samvittighed og penge på lommen, når de rammer muren. For hvad nu, hvis man lige nøjagtigt kan holde til at arbejde 16 timer om ugen? Skal man så som tømrer efter 40 år på arbejdsmarkedet lægge tunge tagplader på, når der er fire graders varme og regn og blæst? Skal man som sosu-assistent have fuld fart på rundt i hjemmeplejen og hjælpe ældre, måske handicappede medborgere med bad og anden personlig pleje? Skal man som slagteriarbejder kunne stå ved slagtebåndet fire timer om dagen eller et par dage om ugen? Jeg er ret sikker på, at så godt som alle mennesker vil arbejde, så længe de kan, og at nedsat tid og seniorjob kan være en god løsning for mange, der er nedslidte, men som ikke har lyst til at stoppe helt, og jeg håber, at seniorpensionen kan hjælpe mange ud af et arbejdsmarked, de ikke længere kan holde til. Men seniorpensionen er ikke en ret. Den er kun en mulighed, hvis den myndighed, der vurderer, finder det rimeligt. Jeg venter stadig på den løsning, der giver nedslidte ret til at gå tidligere på pension.

112 For abonnenter

Alarmer kan ikke holde tyvene væk alene - men det kan være et fint bidrag

Annonce