Annonce
Læserbrev

Uværdige besparelser på Proaktiv

Annonce

Det nye mulighedskatalog indeholder mange besparelser. En af dem rammer de handicappede på Proaktiv, som ikke mere må komme der for at få det aktivitets- og samværstilbud, som de er visiteret til. Det har mange konsekvenser:

1. Fremtidig skal borgerne fra Kobbelgården have et minitilbud hjemme på Kobbelgården. Det samme gælder borgerne fra Ullerupdalvej. Men cirka 1/3 af borgerne på Proaktiv bor ikke på bostederne, men enten i egen lejlighed ude i byen eller hjemme hos forældrene, hvorfor de så skal have et enmandstilbud. Det kan man ikke give, hvorfor de skal fortsætte på Proaktiv.

Det betyder så, at der bliver tre minitilbud i stedet for et samlet tilbud. Man behøver ikke at være matematiker for at kunne regne ud, at det vil blive dyrere, hvis tilbuddene skal have det samme indhold som på Proaktiv, og det skal de have ifølge Serviceloven.

2. Hvis tilbuddene skal foregå på bostedet, kræver det lokaler til formålet, og det vil kun være i fællesrummet. Men alle beboere betaler husleje for deres andel af fællesrummene. Desuden er nogle af beboerne ikke visiteret til disse tilbud, hvorfor man ikke kan beslaglægge fællesrum, som andre betaler til.

Den eneste løsning er så at bygge nye lokaler begge steder, og så er den besparelse vist væk.

Annonce

Det samme sted hver dag

3. Vore børn og søskende er voksne mennesker i alle aldre, og det vil være fuldstændig uværdigt, hvis de skal være hjemme på bostedet hver dag uden at kunne komme på Proaktiv og få samvær og aktiviteter med de andre cirka 105 - 110 borgere og deltage i de mange fællesaktiviteter, som er derude. Mange af disse betragter også Proaktiv som deres ”arbejde” – som noget man står op til for at komme afsted. Det er noget, som holder dem i gang. I stedet skal de være sammen med de samme bofæller i et minitilbud i deres bosted, hvor de så skal være døgnet rundt hele året. Det vil blive ren opbevaring/internering af borgerne. Tænk sig at være eksempelvis 30 år og kørestolsbruger og så skal være det samme sted dag ud og dag ind i resten af livet. Det vil være en overtrædelse af FN’s Handicapkonvention, og det vil være en så væsentlig forringelse af deres livskvalitet, at man ikke vil kunne være det bekendt. Jeg vil derfor opfordre byrådet til at forkaste dette forslag, som dels vil blive dyrere, dels vil få store menneskelige omkostninger.

Aksel Iversen og Kurt Hansen (til højre) er begge forældre til voksne, handicappede børn i Bofællesskabet Ullerupdal i Fredericia. De protesterer mod planer om, at handicappede skal tilbydes aktiviteter i deres hjem i stedet for på Proaktiv. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Sponsorater skudt over målet

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Kolding For abonnenter

Niras og Rambøll-analyse: Klapning af opgravet havbund er eneste vej frem for Marina City

Annonce