Annonce
Kolding

Uvant mange børn rammes af luftvejsinfektion: Kolding Sygehus undersøger 40 om dagen

På lige fod med andre børneafdelinger landet rundt oplever man i Kolding et uvant højt antal indlagte børn med RS-virus. Sygdommen er ganske normal blandt børn, men indlæggelserne er flere og tidligere end normalt. Arkivfoto: Søren Gylling
Luftvejsinfektionen RS-virus, der ofte rammer børn, har medført unormalt mange indlæggelse for årstiden på børneafdelingen på Kolding Sygehus. Endnu har man ikke udskudt operationer eller overflyttet indlagte, men man løber noget stærkere, medgiver ledende overlæge.

Kolding: Flere steder i landet har hospitalernes børneafdelinger travlt. Et uvant højt antal børn rammes af vejrtrækningsproblemer på grund af RS-virus, og hos Kolding Sygehus' børneafdeling har man også travlt.

Her har man det seneste stykke tid oplevet en utidig stigning i antallet af børn, der bliver indlagt med vejrtrækningsbesvær på grund af RS-virus, lyder det fra ledende overlæge på børneafdelingen, Thomas Houmann Petersen.

- Lige nu har vi ni børn indlagt med RS-virus ud af 22 på afdelingen. I weekenden havde vi endnu flere indlagte, og vi havde flere i CPAP (en maskine med en maske, barnet får over næsen, som med et lufttryk holder barnets luftveje åbne, red.), og der var afdelingen overfyldt. Det er den ikke i øjeblikket, siger Thomas Houmann Petersen.

Annonce

Og selvom RS-virus er en ganske almindeligt forekommende sygdom blandt især mindre børn, så er tidspunktet og omfanget ganske uvant.

- Det er meget atypisk, det vi oplever. Det er betydeligt flere, end det plejer at være, og det plejer at midt om vinteren, vi oplever det omfang af smittede, vi gør nu, siger overlægen.

Der er travlt - men plads nok

Ikke nok med, at man har flere indlagt med RS-virus end normalt for årstiden, så er der også flere børn til tjek end normalt. Hele 40 børn med vejrtrækningsbesvær undersøges dagligt på sygehusets børnemodtagelse.

Tre tegn forældre skal være opmærksom på ved RS-virus

1. RS-virus er ikke en almindelig forkølelse. Mange børn får almindelig forkølelse med hoste, og de sover dårligt. Men man skal først blive bekymret ved de små børn, hvis de bliver bekymrende sløve og slappe. 

2. Hvis man kan se, at barnet har betydeligt vejrtrækningsbesvær med hurtig og anstrengt vejrtrækning.

3. Hvis barnet ikke vil spise eller spiser mindre end 2/3-dele af, hvad de plejer at spise. 

Det er flere end i de travleste perioder, man normalt har, fortæller overlægen.

De indlagte børn er alt fra et par måneder og til halvandet år gamle. Afdelingen har dog særligt fokus på de helt små børn, som ofte er mest medtagne af virussen.

- Så vi har travlt, og vi ligger meget højere, end vi plejer i Kolding. Antallet af indlagte varierer, men i perioder har vi været over vores maksindlæggelse, siger Thomas Houmann Petersen.

- Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke er plads til børnene, for vi finder altid plads til dem, men vi løber dét stærkere. Hos nogle sygehuse har man udskudt operationer og overflyttet indlagte, men det har vi ikke været ude for endnu, siger han.

Annonce

Corona kan have skylden

RS-virus er ganske normal og velkendt blandt mindre børn, men sæsonen er skudt helt ved siden af i år, og hvorfor det er sket, har Thomas Houmann Petersen en plausibelt forklaring på.

- Jeg er ikke så meget i tvivl om, hvorfor det er så højt nu, siger han.

Forklaringen kan nemlig meget vel findes på den anden side af jorden. For Australien er sæsonmæssigt foran Danmark, og i løbet af den australske sommerperiode oplevede landet en stor stigning i antallet af indlagte børn med RS-virus - en virus de fleste børn i øvrigt normalt får.

-  Og det er helt sikkert på grund af Covid og hygiejneforholdsreglerne, afstandsholden og så videre. Så børn er simpelthen ikke blevet smittet med RS-virus sidste år, men det er kommet nu, hvor samfundet er åbnet op, siger overlægen.

Ser du en risiko for, at det her bliver endnu værre de kommende måneder, når den normale højsæson rammer?

- Det er svært at spå om. Man så i Australien, at det peakede ret kraftigt, men at det blev en ret kort sæson, men om det bliver på samme måde her er svært at spå om, siger Thomas Houmann Petersen.

- Men der er stadig plads til flere indlæggelser på afdelingen. Vi tager imod dem, der kommer, siger han.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce