Annonce
Danmark

Uvildig økonomirådgiver giver gode råd til fyrede: Sådan får du råd til hverdagen

Den uvildige, økonomiske rådgiver Karsten Engmann Jensen giver syv gode råd til, hvordan de fyrede under coronakrisen kan klare en presset økonomi.
Annonce

Brødtekst

1. Lav en økonomisk hovedrengøring

Karsten Engmann Jensen er uddannet økonom i Nationalbanken og indehaver af den uafhængige rådgivningsvirksomhed Pengeministeriet. PR-foto

- Lav en økonomisk rengøring og læg en økonomisk plan, hvor du finder ud af, hvad du kan gøre med din økonomi. Tjek for eksempel, hvad du betaler i forsikringer lige nu. Du kan gå ind på forsikringsguiden og tjekke priser, eller du kan ringe til din forsikring og spørge, hvordan du kan komme til at betale mindre. Tit kan du spare penge ved at sætte selvrisikoen op.

- Tjek også alle dine abonnementer. Vi køber i stigende grad abonnement på dit og dat. For eksempel opdagede jeg selv, at jeg betaler for et familieabonnement på Spotify, men det er kun mig, der bruger det. Det er tosset at betale 150, når jeg kan slippe med 99 kroner. Næsten hver gang, man går sine ting igennem, finder man en eller anden form for besparelse. De, der mister deres job på grund af krisen, har tid til at gå deres økonomi igennem nu, så det er let tjente penge.

- Det kan også være en god idé at lægge et budget, men det bedste, man kan gøre er at følge sine udgifter. En ting er at finde ud af, hvad man har af faste udgifter. Men det kan være en god øvelse at gå tilbage og undersøge, hvad man for eksempel bruger af penge på mad, tøj og cafébesøg.

2. Spar penge over hele linjen

Coronakrisen kradser og koster for tiden mange jobbet. Her får du syv gode råd til, hvordan man kan trimme sin økonomi efter en fyring. Foto: Colourbox

- Når vi er hjemsendt, sparer vi automatisk penge på transport, kantine, præsentabel beklædning. Vi har også tid til at bage selv. Vi kan købe færre færdigretter, opfinde eget syltetøj og klippe os selv. Samtidig går vi lige nu ikke i fitnesscenter, solcenter, teater, på café og så videre.

- Men derudover er det, når vi bliver fyret eller ramt på pengepungen, oplagt at spare på luksusting, indtil vi har klarhed over vores nye situation. Det kan være, at køb af større ting som opvaskemaskine, cykel og andet skal udskydes, og man i stedet skal lade pengene stå som reserve på kontoen, indtil man igen er i job.

3. Tjek mulighed for gratis fagforening

- Hvis du er medlem af en fagforening og bliver sendt hjem eller mister dit job i den krise, vi er i nu, så har fagforbundet givet en periode, hvor du ikke skal betale kontingent. Men du skal selv være opmærksom på det og henvende dig. Det er ikke meget, du sparer, men det er trods alt et bidrag til den samlede økonomi.

4. Undgå altid kviklån

- Pas på kviklånene. Kviklånsfirmaer er ude at reklamere nu, fordi de godt ved, at folk fattes penge. Firmaerne er kolde og kyniske. De virker meget venlige, når du ringer dem op, men dem, der afkræver dig pengene bagefter er bestemt ikke venlige. Hvis du har brug for et lån, skal du hellere lave en aftale med en ven eller få et lån i banken på ordnede vilkår. Husk, at jo lettere det er at få et lån, jo farligere er det også.

5. Overvej at belåne din friværdi

- Hvis du for eksempel er 50 år og mister dit job, giver det mening at belåne din friværdi mere, end den er nu. Hvis du får 250.000 ekstra kroner i hånden, kan du tage pengene og investere dem. Det kan godt være, aktierne falder lidt mere, men vi ved, de formentlig stiger i fremtiden. Hvis du kan investere 200.000 nu, vil de sandsynligvis, når aktierne retter sig, stige til 300.000 kroner.

- Hvis du ikke har råd til de daglige udgifter, er det også en god idé at forsøge at belåne friværdien, fordi du så er fri for at låne gennem et dyrere banklån.

- Hvis du er ældre og tæt på pension, skal du også sørge for at få belånt dit hus. De, der har sørget for det, har penge fri. De, der laver en belåning lige nu, kommer til at skulle forhandle det igennem. Men om halvt år, hvis boligpriserne falder 10 procent på grund af krisen, er det ikke sikkert, de kan.

6. Få udskudt betaling og afdrag på lån

- Du kan bede banken om at udskyde din betaling på lån, udskyde dine afdrag på boliglån, eller få forlænget løbetiden på dit boliglån.

- Hvis du lige har købt en bolig og afdrager på både banklån og realkreditlån, betaler du mere til din bolig, end dem, der har været på boligmarkedet længere. For dem, der sidder med buen helt spændt og går ned i indkomst, kan det godt være svært at klare regningerne. Det første, de kan gøre, er at bede om henstand nogle måneder, indtil de er i job igen. Staten har givet garanti og sikrer bankerne mod tab, hvis det senere viser sig, at nogle ikke kan betale. Men alligevel kan der være nogle skrappe banker, som ikke giver lov, hvis du har en dårlig økonomi.

- Du kan også spørge, om du kan få forlænget løbetiden på dit boliglån. Hvis du for eksempel har tre år tilbage på dit lån, og du betaler 10.000 kroner om måneden, kan det måske forlænges til seks år, så du betaler omkring 5000 kroner om måneden. Det giver samme mulighed for at få lidt mere likviditet lige nu. Men bankerne går ikke med til det, hvis de risikerer at lide tab.

7. Spørg banken om mulighed for overtræk

- Det er ikke nogen god løsning at få lov til at lave et overtræk i banken. Men for en enlig mor til to børn, der pludselig mister sit job og ikke har råd til at købe nødvendigheder til børnene, kan det være nødvendigt i en periode.

- Det er altid uheldigt, hvis man skal bruge lånte penge i sin daglige økonomi. Man skal som hovedregel ikke låne til mad, rejser, tasker og tøj, fordi det betyder, at man kan få mindre af det i fremtiden, mens man afdrager på gælden plus renter.

Din økonomi

Avisen Danmark sætter i den kommende tid fokus på danskernes privatøkonomi. I vores artikelserie "Din økonomi" får du gode råd til, hvordan du kan øge din formue eller dit rådighedsbeløb samt til, hvordan du undgår at falde i økonomiske fælder.

Hvis du har en idé til noget, vi bør tage fat i, kan du tippe os på mailadressen danmark@jfmedier.dk

Hvad er en uafhængig rådgiver?

Kort sagt er forskellen på en uafhængig rådgiver og en rådgiver i banken, at bankrådgiveren er en sælger, der tjener penge på at sælge dig bestemte produkter, mens de uafhængige rådgivere tjener penge på deres rådgivning. De uafhængige rådgivere har ikke en økonomisk interesse i at anbefale dig forskellige produkter som lån, investeringer, forsikringer og så videre.

”Bankrådgivningen virker gratis, fordi du ikke får en regning, når du forlader banken. Men du betaler for rådgivningen gennem gebyrer på dine lån og investeringer eller ved, at banken anbefaler dig dyre produkter, som den selv får provision for”, skriver Forbrugerrådet Tænk blandt andet på sin hjemmeside.

Det kræver godkendelse fra Finanstilsynet, at yde finansiel rådgivning til private, og der findes en liste på Finanstilsynets hjemmeside over godkendte rådgivere. Men de er ikke alle uafhængige. Ifølge reglerne må man ikke kan kalde sig uafhængig, uvildig eller lignende, hvis man modtager nogen form for provision fra finansielle udbydere, men man må godt kalde sig finansiel rådgiver. Så hvis du kigger på listen over godkendte rådgivere, vil der også være afhængige rådgivere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce