Annonce
Fredericia

Besparelser, sundhed og voldtægt: Tilhørerne satte dagsordenen på gymnasiet

Partiet Stram Kurs havde ifølge ordstyreren, rektor Poul Erik Madsen, ikke reageret på invitationen. Men alle andre partier var repræsenteret ved vælgermøde på Fredericia Gymnasium, hvor chefredaktør Mette Salling Eriksen fra Fredericia Dagblad stod klar med den vandrende mikrofon. Foto: Peter Leth-Larsen
Gymnasiet i Fredericia lagde lokale og ordstyrer til, da gymnasiet sammen med Fredericia Bibliotek og Fredericia Dagblad onsdag aften havde indbudt alle til vælgermøde.
Annonce

Fredericia: Afbrudt af en kort pause med kaffe, te og rigeligt med indpakkede chokolade-stykker var det tilhørerne, som satte dagsordenen ved et vælgermøde på Fredericia Gymnasium onsdag aften.

Efter et kort oplæg fra repræsentanter for 12 partier, var det små hundrede tilhørere i salen, som kunne stille spørgsmål.

Og blandt emnerne var omprioriterings-bidraget, sundhedsreformen, offentlig transport, klima og miljø-afgifter, minimums-normeringer i daginstitutioner, bedre retsstilling for voldtægtsofre, stopprøver for seks-årige og loftet over kontanthjælp.

- Omprioriteringsbidraget var nødvendigt på et tidspunkt. Men nu er vi ved at rulle det tilbage for gymnasier og erhvervsuddannelser, konstaterede David Gulløv fra De Konservative.

Jens Jonatan Steen, der stiller op for Socialdemokratiet, nævnte, at alene i Fredericia Kommune har bidraget betydet merudgifter på 113 millioner.

- Næste år skal erhvervs-uddannelserne i Fredericia spare 20.000 kroner pr. klasse på grund af bidraget.

Susanne Eilersen, lokalt byrådsmedlem og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, kikkede tilbage.

- Regeringen overtog en tom kasse. Derfor var omprioriteringsbidraget nødvendigt, men vi har fjernet det fra sygehuse og erhvervs-uddannelserne.

Fælles

Vælgermødet på Fredericia Gymnasium var traditionen tro arrangeret af Fredericia Bibliotek, Fredericia Gymnasium og Fredericia Dagblad.

Alle partier var inviteret til at deltage.

Annonce

Region eller stat?

En spørger - Per Laursen - havde svært ved at forstå, hvorfor det kaldes et omprioriteringsbidrag.

- Hvad bliver der omprioriteret til? Jeg kan kun se, at der er blevet givet skattelettelser, sagde han, mens en anden spørger, Asger Larsen, ville høre kandidaternes holdning til, hvem der er bedst til at drive sundhedsvæsenet.

- Er det regionerne eller staten, spurgte den pensionerede elektriker fra Erritsø.

Søren Haastrup, kandidat for Alternativet:

- Der er mange gode ting i sundhedsreformen. Men vi kan ikke lide, at der er mindre demokrati. Vi bør i stedet have mere demokrati.

Jens Jonatan Steen (S) havde mødt en læge i en gågade i Fredericia.

- Hun havde svært ved at forstå, at tingene måske skal ændres, efter at man har brugt år på at få regionerne til at fungere. Ideen med sundhedshuse er fremragende. Men Fredericia er jo et eksempel på, at de kan etableres, selv om vi har regionerne. Vi bør i stedet koncentrere os om at få mere sundhedspersonale, sagde han.

Annonce

Voldtægter

Kirstine Holst, som er næstformand i den konservative vælgerfornening i Fredericia, ville høre kandidaternes holdning til ændret lovgivning om voldtægter.

- De foreslåede ændringer giver alle et ansvar for at sikre sig, at den anden er villig til sex, nævnte hun.

Tidligere folketingsmedlem Jan Køpke, der nu er opstillet for Nye Borgerlige, kunne bidrage med tal fra 2017. (Vi har tidligere citeret en anden paneldeltager for de oplysninger. Beklager - red.)

- I Danmark blev der i 2017 anmeldt 957 voldtægter, og kun 94 af sagerne førte til en dom. Det er 10 procent. Vi halter bagefter Norge og andre lande.

Der var enighed blandt kandidaterne: Dansk lov bør være som i visse andre lande, men Susanne Eilersen sagde:

- Man skal fortsat passe på, at ingen bliver uberettiget dømt. Når det er sagt, bør loven ændres. Det kan ikke passe, at fordi man ikke har gjort modstand, går gerningsmanden fri. Man kan jo være så skræmt, at man ikke tør sige fra.

På scenen

Peter Martin Pedersen, Partiet Klaus Riskær Pedersen.

Rune Christiansen, Radikale Venstre.

Susanne Eilersen, Dansk Folkeparti.

David Gulløv, Det Konservative Folkeparti.

Søren Haastrup, Alternativet.

Tobias Jensen Jørgensen, Venstre.

Jens Jonatan Steen, Socialdemokratiet.

John Rasmussen, Liberal Alliance.

Karina Lorentzen Dehnhardt, Socialistisk Folkeparti.

Rasmus Vestergaard, Enhedslisten.

Søren Lydeking, Kristendemokraterne.

Jan Køpke, Nye Borgerlige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Har du også fået et uklart svar på coronatest?: Småting kan afgøre, om test er ugyldig

Alarm 112

Kan du hjælpe?: Muligt vidne til røveri og oplysninger om gerningsmænd efterlyses

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce