Annonce
Indland

Værdikrigeren Eva Kjer: Venstre og Socialdemokratiet bør forstærke samarbejdet

- Jeg håber på, at de gamle partier kan finde hinanden igen. Hvis vi kigger ud i Europa, så kan vi se, at vi nemt ender i en situation, hvor yderfløjene får væsentlig mere indflydelse på politikken, end deres størrelse berettiger til, siger Eva Kjer Hansen (V) i et interview med avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding. Foto: Claus Thorsted

Hun er blevet væltet, og hun har rejst sig igen. Eva Kjer Hansen er tilbage som minister. Denne gang for ligestilling, nordisk samarbejde og fiskeri. Prisen for posten var, at hun åd sine principper og stemte for burkaforbuddet. Selv føler hun, at der er blevet mindre plads til værdier i dansk politik. Og så håber hun, at Venstre og Socialdemokratiet finder sammen i et forstærket samarbejde.

Politik: Hun ligner ikke en, der har fået tæsk. Men det har hun. Verbalt. I de 28 år, Eva Kjer Hansen har haft sæde i Folketinget, har hun taget den ene principielle kamp efter den anden. Det har kostet hak i tuden, men det har ikke stoppet den garvede politiker.

- Jeg synes, jeg har bevaret gnisten. Jeg tager stadig de værdimæssige kampe, fortæller Eva Kjer Hansen til avisen Danmark, hvilket den videre samtale bevidner.

Hun har selv valgt stedet for samtalen. Den lokale cafe Fru Geest i Aabenraa midtby.

- Er det blevet nemmere eller sværere at være værdipolitiker?

- Jeg synes, det er blevet sværere, og jeg synes, vi er blevet færre.

En af årsagerne er ifølge Eva Kjer Hansen de meget snævre flertal i Folketinget. I den nuværende valgperiode har blå blok for eksempel kun haft ét mandats flertal.

- Det, tror jeg, er begrænsende for det enkelte folketingsmedlem. Hvis man havde et større flertal, var der plads til, at der var nogle, der kunne holde fast i egen overbevisning, men har du kun ét mandats flertal, kan det ikke lade sig gøre.

Eva Kjer Hansen

Alder: 53 år.Fødested: Aabenraa.

Forældre: Landmand Hans Hansen og Eva Kjer Hansen.

Civilstand: Fraskilt. Mor til tre piger.

Uddannelse: Cand.polit fra Københavns Universitet i 2012.

Politisk: Valgt første gang til Folketinget i 1990 for Venstre. Medlem af europaparlamentet fra 1994 til 1999. Tidl. miljø- og fødevareminister (2015-2016), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri (2007-2010) og social- og ligestillingsminister (2004-2007).

Eva Kjer på cafeen Fru Geest i Aabenraa. Hendes pointe i 90?erne var, at man ikke behøvede at være tossegod jubeleuropæer for at være for EU. Selv er hun glødende europæer og har som indfødt sønderjyde kæmpet for åbne grænser hele sit politiske liv. Foto: Claus Thorsted

"Smæk, smæk, smæk!"

Men det var nu ikke sådan, at det var gratis at stikke næsen frem i 90'erne, da Eva Kjer Hansen lige var blevet valgt til Folketinget. Også dengang risikerede man at få en over næbbet.

- Jeg kan huske, at jeg fik mange tæsk for at sige, at vi skulle kritisere de ting i EU, der ikke fungerede, fortæller Eva Kjer Hansen.

Det var dengang, Uffe Ellemann-Jensen var formand for Venstre og gik med følelserne udenpå EU-strømperne.

- Da fik jeg meget skæld ud af Uffe (Ellemann-Jensen red.). Som en sagde til mig efter gruppemødet: Det sagde smæk, smæk, smæk, griner Eva Kjer Hansen, men man fornemmer, at det var knap så morsomt dengang.

Et år til valget: Hvad skal du nå, Eva Kjer Hansen?

1. Fiskeriområdet:

Først og fremmest skal vi have gennemført en lystfiskerstrategi, som giver masser af danskere fornøjelsen, men som også er attraktiv for turister.

2. Det nordiske samarbejde:

Norden skal tættere på danskerne. Danskerne skal gøres mere bevidste om de fordele, det nordiske samarbejde giver os. Uddannelsesmuligheder, beskæftigelsesmuligheder, forskningsmuligheder og vækstmuligheder.

3. Ligestilling:

Vi skal have lavet en ny voldshandlingsplan. Det er ikke lykkedes at få os nedbragt antallet af voldsramte kvinder. Så en ny plan skal have fokus på at forebygge vold. Børn, der vokser op i en familie med vold, har en markant større risiko for selv enten at ende som voldsofre eller voldsmænd. Det skal vi have forebygget

- Jeg er modstander af grænsekontrollen, fordi den skaber en barriere, en mental barriere som er negativ for hele den sønderjyske region, siger Eva Kjer Hansen. Foto: Claus Thorsted
Annonce

"Det tror jeg ikke, jeg gør igen"

Eva Kjer Hansens pointe i 90'erne var, at man ikke behøvede at være tossegod jubeleuropæer for at være for EU. Selv er hun glødende europæer og har som indfødt sønderjyde kæmpet for åbne grænser hele sit politiske liv.

Derfor var det også en stor dag 25. marts 2011, da Schengen-samarbejdet trådte i kraft. Grænsebetjentenes skilderhuse blev fjernet, og det var slut med at vise pas. Et kæmpe skridt fremad for Eva Kjer Hansen, men ti år senere blev der slået bak.

Den daværende VK-regering forhandlede finanslovsaftale med Dansk Folkeparti. Prisen for at få støttepartiet med var, at Venstre accepterede, at der skulle etableres bemandede kontrolanlæg med toldere ved den danske grænse ved Frøslev.

- Jeg har hele mit liv kæmpet for at få de fysiske grænser brudt ned og få mere grænseoverskridende samarbejde, og så traf min regering en beslutning om at vi skulle genopføre bygninger ved grænsen, siger Eva Kjer Hansen og lægger ikke skjul på, at hun ikke var tilfreds.

Eva Kjer Hansen mærkede her for første gang, hvilket pres man som værdikriger kommer under, når man sidder på det afgørende 90. mandat.

- Jeg var nødt til at overveje, om jeg ved at stemme imod ville tage ansvar for, at regeringen faldt. Eller om jeg ville bide tænderne sammen og fortsætte mit politiske arbejde. Det var en hård situation for mig, fortæller Eva Kjer Hansen, der endte med at stemme for finansloven.

- Jeg bed tænderne sammen, men jeg må bare sige, det tror jeg ikke, at jeg gør igen, siger hun.

Eva Kjer Hansen før VM-fodboldkampen mellem Danmark og Frankrig på Luzjniki Stadion i Moskva tirsdag 26 juni. - En lidt flad oplevelse, siger hun. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce

Nuancerne der gik tabt

Bedre blev det ikke fem år senere. Danmark var kommet under et voldsomt flygtningepres, der kulminerede med flygtningekolonner på den sønderjyske motorvej. Lars Løkke Rasmussen besluttede derfor at lukke grænsen midlertidigt.

- Jeg er modstander af grænsekontrollen, fordi den skaber en barriere, en mental barriere som er negativ for hele den sønderjyske region, siger Eva Kjer Hansen vel vidende, at det er den slags udtalelser, der risikerer at trække overskrifter.

Og det illustrerer en værdikrigers udfordring, mener hun. Nuancerne går tabt.

Eva Kjer Hansen er nemlig ikke imod kontrol i grænselandet. Tværtimod har hun i en årrække kæmpet for flere penge til toldere og politi.

- Men i stedet ender vi med en politisk beslutning om, at vi skal lave grænsekontrol. Det er for mig at se en meget ineffektiv kontrol, men den er meget synlig og nem at forstå.

S-formand Mette Frederiksen (th.) og Eva Kjer Hansen var grundlovstalere på Aarø 5. juni i år. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Burkaforbuddet var populistisk

Udfordringerne med en sort-hvid debat går ifølge Eva Kjer Hansen igen. Senest da Folketinget skulle stemme om et burkaforbud. Eva Kjer Hansen er imod burkaer, men hun er også imod forbuddet. Den sondring føler hun, at hun havde meget svært ved at trænge igennem med.

- Det var et populistisk forslag, for vi kunne sagtens have sat ind over for kvinder i burka på andre måder. Vi kunne for eksempel have sagt til dem, at de ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet, ergo kunne de ikke få overførselsindkomst. Så jeg synes, at der var mange pragmatiske måder at løse problemet på.

Men i denne sag havde Eva Kjer Hansen muligheden for at tage et særstandpunkt. Socialdemokratiet støttede forbuddet, hvilket gav et massivt flertal i Folketinget.

- Jeg kunne sige, at det her strider imod de fundamentale værdier, det danske samfund bygger på, fordi der var et meget bredt flertal for forbuddet. Det havde været vanskeligere, hvis der kun havde været ét mandats flertal, fortæller Eva Kjer Hansen.

Eva Kjer Hansen da hun holdt grundlovstale på Aarø for knap halvanden måned siden. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Sælger du ud?

Men mens Eva Kjer Hansen skrev blogindlæg og gav interview om sin modstand mod burkaforbuddet, voksede der en utilfredshed med hende i Venstres folketingsgruppe. Flere af hendes kollegaer følte, at hun forrådte fællesskabet.

- Er det ikke lidt egoistisk på den måde at tage et særstandpunkt?

- Nogle gange må man sige: Kan jeg holde ud at se mig selv i spejlet? Det var bare for langt for mig at gå, svarer Eva Kjer Hansen velvidende, at hun endte med at vende på en tallerken.

For da Lars Løkke Rasmussen ringede til hende 1. maj og tilbød hende at blive minister igen, var der én betingelse. Hun skulle stemme for burkaforbuddet.

- Men du endte jo med at acceptere det, da du blev minister?

- Det var en af betingelserne for at gå ind i regeringen, og der er ansvaret jo kollektivt.

- Men skal man ikke være politiker for at forstå det? Hvorfor er det ikke at sælge ud?

- Det kan nogle gange være svært at forstå, hvis man ikke har været en del af det politiske maskinrum. Nu var jeg jo i Moskva og se fodboldkamp (Danmarks meget defensive kamp mod Frankrig, red.), og det var godt nok en flad fornemmelse, men når jeg tænker over det, så kan jeg jo godt se strategien, fordi det vigtigste var at komme videre. Og sådan er det også nogle gange i politik.

Eva Kjer på cafeen Fru Geest i Aabenraa. Foto: Claus Thorsted
Annonce

Stædig sønderjyde

Men pragmatikken har en grænse for Eva Kjer Hansen. Og den mødte hun i februar 2016, da hun blev tvunget til at trække sig som miljø- og fødevareminister. Det skete efter et stormombrust forløb, hvor oppositionen og Det Konservative Folkeparti havde beskyldt hende for at have givet misvisende talmateriale om de negative miljøkonsekvenser ved regeringens landsbrugspakke.

- Hvorfor var du ikke pragmatisk dengang og gjorde, hvad der skulle til for, at du kunne fortsætte?

- Der må jeg bare sige, at hvis jeg skulle have sagt, at nogle af de tal, som jeg havde sendt over til Folketinget, var forkerte, så vil jeg mene, at konsekvensen af det skulle have været, at jeg måtte gå af. For tallene var rigtige, svarer Eva Kjer Hansen skarpt.

- Så der gik grænsen?

- Fuldstændig. Og det er jo også derfor, mange kalder mig principfast.

- Nogle ville måske sige stædig?

- Ja, det har vi sønderjyder i os! Jeg ville ikke kunne sige, at nogle tal var forkerte, når de ikke var det.

Eva Kjer på cafeen Fru Geest i Aabenraa. Foto: Claus Thorsted
Annonce

Til kamp mod populismen

Historien om Eva Kjer Hansen er en historie om en værdipolitiker fanget i en pragmatisk verden. Hun har lært det på den hårde måde og været nødt til at sluge sin andel af kameler. Men det betyder ikke, at hun er blevet magelig og har indpasset sig. Hun siger stadig, hvad hun mener. Men måske kommunikerer hun det lidt klogere i dag end for 28 år siden.

For mens solen bager ned på terrassen foran cafeen Fru Geest, og kaffen er ved at være drukket ud, kommer Eva Kjer Hansen med sit bud på en løsning. Hvordan populismen kan bekæmpes, og hvordan debatten kan blive mere nuanceret.

- Jeg håber på, at de gamle partier kan finde hinanden igen. Hvis vi kigger ud i Europa, så kan vi se, at vi nemt ender i en situation, hvor yderfløjene får væsentlig mere indflydelse på politikken, end deres størrelse berettiger til. Og den refleksion burde vi nok også bruge lidt kræfter på i de lidt mere pragmatiske partier.

- Her tænker du Socialdemokratiet og Venstre?

- Ja.

- Der piller du så Dansk Folkeparti ud?

- Nej, jeg kan jo forstå på udmeldingerne fra Dansk Folkeparti, at de nu langt om længe er ved at gøre sig klar til at tage regeringsansvaret på sig.

- Hvad er det for et samarbejde, du tænker på?

- Det er jo ikke på nogen måder til at få øje på lige nu, fordi Socialdemokratiet siger nej til rigtig meget, men jeg kunne bare godt ønske mig, at der var en interesse i at prøve at se, hvor vi kunne forstærke vores samarbejde.

Eva Kjer Hansen lader det stå lidt i det uvisse. Det virker bevist. Men det hun siger, virker til forveksling som det, Venstres borgmester i Herning, Lars Krarup, udtalte for en uge siden. Han gjorde sig til talsmand for, at Venstre og Socialdemokratiet bør gøre sig fri af deres respektive fløje og finde sammen i et regeringssamarbejde. Det er kontroversielt, fordi de dybest set handler om at sætte partier, Venstre i dag samarbejder med, uden for indflydelse.

- Der er folk i Venstre, der mener, at man skal overveje et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet?

- Vi kan jo se, at der er rigtig meget opbrud lige nu, som kunne være en god anledning til - for de gamle regeringsbærende partier - at reflektere over, om vi på sigt kunne forstærke vores samarbejde i forhold til netop at tage ansvar for udviklingen i Danmark.

- Så på sigt et V-S regeringssamarbejde?

- Som jeg ser det, afviser Socialdemokratiet det jo fuldstændigt lige nu ved at sige nej til en række reformer, slutter Eva Kjer Hansen og viser, at hun stadig ikke er bange for at sige, hvad hun mener, men at hun efter snart tre årtier i dansk politik er klog nok til ikke at springe hovedkulds ind i et hvert slagsmål.

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Fredericia For abonnenter

Konservativ duo bryder seks års dødvande i Fredericia - men hvem er de egentligt?

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Erhverv

Fra udskydelser til aflysninger: Stigende coronasmitte har konsekvenser for julefrokost hos flere virksomheder i Fredericia

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Fredericia

Efter salomonisk løsning i omstridt boligsag: Peter Fløe ærgrer sig over 'usandheder' - nabo holder fast i påstand

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Alarm 112

Voldsom villabrand i Taulov endelig slukket: Brandvæsenet kæmpede mod branden i otte timer

Fredericia For abonnenter

Så mange penge får hvert medlem i det nye byråd: Derfor har nogle gjort sig fortjent til mere end andre

Fredericia

Fredericianerne 'prajer' på livet løs: Affald i vejkanten og fejl på gadelys fylder

Annonce