Under valgkampen var der stort set ingen grænser for, hvor meget kandidaterne talte om, at kommunens 21 lokalråd skulle høres - men det kniber med handling her tre måneder senere.
Vejle: Byen drukner i trafik og vi er nødt til at finde nye veje. En af dem kan være en ringvej nordvest om Vejle.
Med det udgangspunkt har politikerne fået udarbejdet en fremtidsvision - mobilitetsplan 2018-2030. Men spørger man lokalrådet i Hornstrup, skulle de lokale eksperter været spurgt før ingeniørerne fra Rambøll satte sig til tasterne:
- I valgkampen var der ikke grænser for, hvor meget vi skulle høres. Samtidigt skriver vi år efter år under på en samarbejdsaftale, der taler om dialog og høring, siger sekretær i Hornstrup Lokalråd, Anders Friis.
Løfter til lokalrådene
I Venstres valgprogram med titlen: Vejle en fri kommune, kunne man læse følgende:
Vi vil fortsætte arbejdet med at udvikle nærdemokratiet. Med så stor en kommune er det vigtigt, at alle bliver hørt. I dag har vi aktive lokalråd i hele kommunen, der er en uvurderlig samarbejdspartner i forhold til vores mål om at sikre vækst og udvikling i hele kommunen. Derfor skal vi også fortsat honorere det lokale initiativ.
Og i Socialdemokratiets program lød det sådan:
Kendskabet til mulighederne for at etablere lokalråd og lokalrådenes mulighed for at få indflydelse på eget lokalområde skal styrkes.
I skabelonen til samarbejdsaftale mellem Vejle Kommune og lokalrådene, kan man blandt andet læse følgende om kommunens forpligtelser:
Kommunen anvender det lokale netværk som høringspart i relevante sager, der direkte og konkret vedrører lokalområdet.
Lokalråd ikke nævnt
Enhver, der var tæt på efterårets valgkamp, kan bekræfte, at repræsentanten for lokalrådet i Hornstrup har ret. Igen og igen blev lokalrådene fremhævet, og på et vælgermøde i Engum - arrangeret af områdets lokalråd - var det endog på tale at sikre repræsentanterne foretræde for diverse udvalg.
Her fire måneder senere klinger meldingerne i valgkampen en anelse hult. For tre uger siden udsendte kommunen en pressemeddelelse med titlen "Nu skal alle høres om mobilitet". Her leder man forgæves efter lokalrådene i oplistningen af parter, der skal involveres.
Forleden fik politikerne i teknisk udvalg så en mere detaljeret plan over offentlighedsfasen i forhold til den store infrastrukturplan. Her er lokalrådene nævnt. Repræsentanterne inviteres til to møder i april - men spørger man Anders Friis er det for lidt og for sent:
Der er lagt op til, at byrådet skal vedtage planen endeligt den 20. juni. Det betyder, at man ikke når at få udarbejdet en helhedsplan for vores område, der kan koordineres med planen, siger Anders Friis.
Skibet opsøgte byrådet
Andre steder i kommunen har der også været kritik af, at kommunen ikke udarbejder de nødvendige overordnede planer - blandt andet fra lokalrådet i Skibet. Her har man i årevis efterlyst en trafikhandlingsplan for området. Det er ikke blevet mindre aktuelt i lyset af den truende lukning af Buldalen mellem motortrafikvejen og Vardevej.
Så sent som på det seneste byrådsmøde 21. marts opsøgte Claus Hilker fra lokalrådet politikerne for at få svar på hvilke tanker byrådet gjorde sig.
Han blev sendt hjem med et svar om, at man fortsat håber på en dialog med transportminister Ole Birk Olesen. Men Claus Hilkers besøg er et eksempel på, at lokalrådene savner dialogen.
I Hornstrup inviterede lokalrådet for nyligt repræsentanter for natur- og miljøudvalget plus teknisk udvalg på besøg. Syv politikere plus embedsfolk dukkede op for at høre lokalrådets syn på udviklingen i området. Men selvom Anders Friis og de øvrige lokalrådsmedlemmer oplever en vis lydhørhed hos politikerne, savner man det samme hos forvaltningen i det daglige arbejde.
Politikere skal påvirke embedsfolk
- Derfor er vores opfordring, at politikerne gør embedsværket klart, at lokalrådene skal prioriteres i planlægningen, siger Anders Friis.
Som et lokalt eksempel på manglende høring nævner han tankerne om et boligområde ved FC Hornstrups baneanlæg:
- Her har man haft to møder med menighedsrådet men ingen med os. Og det skyldes formentlig, at kirken har mulighed for at nedlægge veto, mener Anders Friis.