Annonce
Trekantområdet

Fra manglende vedligehold til skarpt formidlingscenter: Vandmøllens Venner søger fonde til renovering

Dette syn kan man ikke længere opleve på Børkop Vandmølle, for mangel på vedligehold betyder, at møllen ikke er klar til drift. Men Børkop Vandmølles Venner er i fuld gang med at søge fonde, så der måske kan skaffes penge til at få møllen i drift igen. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Vandmøllens Venner søger penge via fonde, for håbet er, at Børkop Vandmølle kan gå fra manglende vedligehold til et skarpt formidlingscenter med historien i fokus.
Annonce

Børkop: Foreningen Børkop Vandmølles Venner har besluttet at gøre et forsøg med at skaffe midler til at få Børkop Vandmølle renoveret såvel indvendig som udvendig, så møllen igen kan være operativ og male mel i mange år fremover.

Det skal ske via fundraising. Og her håber foreningen, at det sker med støtte fra Vejle Kommune, som ejer området og bygningerne.

- Håbet er, at det kan sikre, at denne unikke kulturhistoriske perle i fremtiden også vil være et attraktivt besøgsmål og samlingssted for såvel lokale som turister fra ind- og udland, forklarer Jørgen Jensen, der er medlem af Børkop Vandmølles Venner.

Han er en af de mange frivillige, som laver et stort stykke arbejde på møllen.

Hjælp til at skaffe fondsmidler

Børkop Vandmølles Venner har besluttet, via diverse fonde, at søge midler til istandsættelse af Børkop Vandmølle.
I første omgang er der tilsendt en ansøgning til Realdania.

Ansøgningen kan blandt andet findes via Børkop Vandmølles Venners facebookside, og hvis man komme ind på ansøgningen, er det muligt at inddirekte give sin støtte til ansøgning. Det sker ved at give et like. Jo flere likes, jo større vægt får ansøgningen.

Annonce

Formidlingscenter

Problemet er, at Børkop Vandmølle stille og rolig er kommet i sådan et forfald, at møllen ikke længere kan male mel, men drømmen er, at møllen og Farbror Svends Samling ikke bare bliver renoveret, men også på så god en måde, at der kan blive tale om nye tider.

At det måske kan blive til Formidlingscenter Børkop Vandmølle, hvor historien kan fortælles.

- Vi kan på møllen og hos Farbror Svends Samling fortælle historierne om en anden tid. Være et sted, hvor blandt andet børn kan komme forbi og opleve, hvordan livet var i gamle dage. De historier kan fortælles på mange måder her på møllen, og det vil kunne bidrage til en bedre forståelse af, hvor vigtig en mølle engang var for det lokale samfund. Der er blevet malet mel her på stedet siden 1546, og der er formodning om, at der også før den tid har været mølle på området, så det er en lang historie, vi kan fortælle her på stedet, siger han.

Annonce

Tre faser

Men til det kræves i hvert fald en ting: Penge. En renovering vil koste mange millioner kroner, men et sted skal der jo startes, og derfor tænker Vandmøllens Venner, at projektet skal deles op tre faser, og første fase handler om at få den i drift igen.

- Vi satser ikke på, at Vejle Kommune bare lige finder en stor sum penge, så vi vælger at søge diverse fonde. Lige nu har vi søgt om 940.000 kroner hos Realdania. Det er mange penge, men det er nu kun nok til at komme ordentligt igang med første fase, som er at få undersøgt, hvor slemt det egentligt er, få lavet arkitekttegninger, ordnet gulvene, renovereret fundamentet under hovedakslernes inderste del og den slags. I de næste faser kan det være et nyt tag, men det er ikke så presserende, som det andet, forklarer Jørgen Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Byggerod i Føtex City: Varehus udvider og bliver testbutik for nyt koncept

Fredericia For abonnenter

Derfor ønsker Teater Malstrøm flytte: Mangler bredere rammer til smallere teater

Annonce