Annonce
Vejle

Vandpolo ved Horsensvej: Sportspladsen oversvømmes, når himmelens sluser åbner sig

Ombygningen skal sikre, at den gamle sportsplads for foden af Horsensvej kan bruges til at opstuve regnvand, når himmelens sluser for alvor åbner sig. Foto: Google Street View
Det kommende år er Vejles gamle idrætsplads ved Horsensvej lukket - pladsen skal bygges om til klimapark.
Annonce

Vejle: Fra sportsplads til klimapark.

Sådan ser fremtiden ud for det mere end 100 år gamle idrætsanlæg for bunden af Horsensvej over for Vejle Friskole. Entreprenøren er allerede gået i gang, og i løbet af det kommende år skal den knap 10.000 kvadratmeter store plads forandres.

17 millioner kroner skal gøre det muligt at udnytte pladsen til to formål - en sikring af Østbyen mod oversvømmelse og et nyt anlæg, der kan bruges til forskellige idrætsformål og som lokalt parkområde.

Slut med vand i gaderne

  • Ideen med det store klimaprojekt i Østbyen er at forhindre oversvømmelser. I modsætning til andre steder i midtbyen er det ikke åerne, men store regnmængder, der giver problemer. Meget af vandet ender nemlig i området, og det har skabt oversvømmelser ved Rødkildevej og i Stormgade.
  • Det aktuelle projekt omkring idrætspladsen løber ifølge det seneste overslag op i 17,1 millioner kroner, hvoraf Vejle Kommune bidrager med fem millioner, mens Vejle Spildevand betaler de 12,1 millioner kroner
  • Selve pladsen opdeles i tre bassiner. Oprindelig var der planlagt ét stort bassin, men i samarbejde mellem ingeniørerne og brugerne af området er man nået frem til, at det er bedre at dele området op - blandt andet, fordi man på den måde kan nøjes med at oversvømme dele af det nye anlæg.
  • Helt overordnet skal den i alt 52 millioner kroner dyre klimaplan for Østbyen styre og håndtere vandet fra de højtliggende områder omkring blandt andet Store og Lille Grundet, så vandet ikke giver oversvømmelser nede i byen - blandt andet på Horsensvej og Skovgade samt Stormgade. På længere sigt skal der suppleres med tiltag i Stormgade, så vandet kan styres på overfladen.
Annonce

Skybrudssikring

Vejle Kommune fortæller om det nye anlæg i en pressemeddelelse, og her er formanden for kommunens natur- og miljøudvalg, Karl Erik Lund (DF), citeret for følgende:

- Vejle ligger smukt med skov, fjord og bakker, men der er også en bagside til vandet. Derfor ser jeg frem til, at vi tager hul på næste trin i klimaprojektet, som skal sikre Østbykvarteret mod skybrud.

Det er ikke mindst boligforeningen Østerbos gamle afdeling Østbyparken, der har været udsat for vand i kældrene.

Derfor har boligforeningen været involveret i det store klimaprojekt omkring Rødkildevej og Valløesgade. Her spiller det nye anlæg ved den nuværende sportsplads også en vigtig rolle.

Ideen er, at området kan bruges til at opstuve regnvand, når himmelens sluser for alvor åbner sig. Vandet kan så senere lidt efter lidt sendes videre i de nye store kloakrør til fjorden.

Annonce

Friskole klemt

I de perioder kan den nye plads naturligvis ikke bruges til rekreative formål, men til daglig vil blandt andre Vejle Friskole få en opdateret idrætsplads og "skolegård". Skoleleder Birthe Kidde Skov og resten af skolen må dog finde alternativer i det kommende år:

- Så sent som torsdag i sidste uge modtog vi en mail om, at nu gik arbejdet i gang. Og allerede fredag var entreprenøren i gang. Det var vi ikke helt forberedte på, selvom vi har haft en rigtig godt samarbejde med kommunen om udformningen af den nye plads. Det bliver godt, men vi står uden udendørs idrætsplads det kommende år - og eleverne bruger jo også pladsen i pauserne, siger Birthe Kidde Skov.

Lige nu er skolen ved at finde alternativer. Men sandsynligvis må de mindste elever klare sig med indendørs idræt, indtil den nye plads står klar.

Fremtidsplanen for den nuværende sportsplads, der skal fungere som både vandreservoir og rekreativ park, når entreprenøren er færdig i slutningen af året. Illustration: Vejle Kommune
Annonce

Beskyttelse og bedre by

Vejle Kommune samarbejder med Vejle Spildevand om det nye anlæg - akkurat som det var tilfældet med sluseanlægget for enden af Omløbsåen lige over for butikscentret Bryggen. Dermed opfylder anlægget en af de bærende ideer i den stormflodsstrategi, som Vejle Byråd sendte i offentlig høring onsdag.

Her ridses en lang række initiativer op, der skal forsøge at beskytte Vejle mod oversvømmelser mange år frem i tiden. Et fælles element er, at projekterne skal forene to formål - beskyttelse mod vand og attraktive anlæg til byens borgere.

To af de kommende projekter er en opgradering af stien langs Sønderåen fra Sjællandsgade over Toldbodvej til fjorden og en ny promenade på nordsiden af fjorden ved Rødkildevej og Tirsbæk Strandvej til Skyttehushaven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Mand fængslet: Politiet fandt tusindvis af falske pengesedler i bil i Danmarksstræde

Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

FC Fredericia For abonnenter

Nu kan FC Fredericia vinde de kampe, som de aldrig vinder

Fredericia

FHK skal stække KIF's overtal: Det er ikke charmerende, men det er effektivt

Annonce