Annonce
Kultur

Vandskulpturer kalker til: Borger efterlyser vedligehold

Fredericias vandkunst forsømmes. Flere steder er springvandene skæmmet af kalk, som her på obelisken i Gothersgade. Det har en borger undret sig over, og det har Fredericia Dagblad ledt efter svaret på. Foto: Peter Leth-Larsen
En læser har undret sig over, at byens vandskulpturer ikke er vedligeholdt. Hun synes, det er synd, at kunsten efterhånden er kalket til. Avisen har spurgt Vej & Park samt formand for teknik- og miljøudvalget om, hvorfor der er mere kalk end skønhed over skulpturerne.

Fredericia: Birgit Vejsholt fra Fredericia undrer sig over og stiller spørgsmål ved, hvorfor vandskulpturer i blandt andet Gothersgade, ved Midtpunktet og på J.B. Nielsens Plads er ramt af kalk i sådan en grad, at det ødelægger udtrykket.

Hvorfor vedligeholdes byens skulpturer ikke?”, spørger Birgit Vejsholt, og netop det spørgsmål har Fredericia Dagblad stillet til formand for teknik- og miljøudvalget i Fredericia Byråd, Christian Bro (S) samt til forvaltningen, Vej & Park.

- Vi er også ærgerlige over, at vandskulpturerne er ramt af kalk, men vi gør ikke noget ved det lige nu, lyder det fra udvalgsformanden.

Springvand, kalk og alger

UV-filtrene i byens springvand virker ikke optimalt længere. De er ved at være udtjente, oplyser Knud Johansen, diplomingeniør ved Vej & Park i Fredericia Kommune.

Det er UV-filtrene, der sørger for at holde alger væk.

Saltanlæggene i springvandene er ligeledes udfordret. Det er dem, der er med til at hindre, at kalken sætter sig på springvandene.

Ifølge Knud Johansen er det indenfor det seneste år, at kommunen har oplevet flere og flere udfordringer med at holde springvandene kørende uden problemer.

Alle springvandene er i gang i perioden fra påske til 1. november. På Rådhuspladsen kører det fra klokken 9-20, på Axeltorv 9-22 og på J.B. Nielsens Plads fra 9-22.

I øjeblikket er der lidt driftsudfordringer ved springvandet på J.B. Nielsens Plads, hvor relæet har været gået på grund af lynnedslag i sidste uge. Ligeledes er der udfordringer med en pumpe i vandrenden i Gothersgade, som betyder, at der ikke er vand på obelisken for enden af Gothersgade. Kommunen er dog allerede i gang med at kigge på problemerne, siger Knud Johansen fra Vej & Park.

En pengesluger

Baggrunden for den beslutning bunder i, at udvalget i marts skulle tage stilling til, hvor mange penge der fremadrettet skulle sættes af til blandt andet springvand. Det koster i dag 425.000 kroner at vedligeholde fire springvand i Fredericia – herunder det i Gothersgade og på J.B. Nielsens Plads. Tidligere har den årlige udgift været på 250.000 kroner for de fire springvand.

I skrivende stund er forvaltningen i gang med at kigge på, hvilke løsninger der kan komme på tale for den sum penge, der er afsat til formålet.

- Vi har ikke midlerne til, at driftsudgiften bliver større og større. Der bliver ikke tale om et budgetønske (til teknik- og miljøudvalget om flere penge til vedligehold og reparation, red.), lyder det fra Marianne Jensen, leder af Vej & Park i Fredericia Kommune.

Christian Bro (S) fortæller, at der skal kigges på, om nogle af springvandene skal nedlægges, og at det blandt andet er vedligehold og reparation af de store anlæg, der får springvandene til at køre rundt, der er den store pengesluger.

- Og det er ikke på grund af modvilje, at vi ikke har gjort noget endnu, siger udvalgsformanden.

Annonce

I ringe stand

Udvalgsformanden medgiver, at det er pænere, når vandet løber. Og da avisens udsendte er ude for at kigge springvandene efter, kan det konstateres, at vandet i Gothersgade, ved Midtpunktet og på J.B. Nielsens Plads ikke løber. Dermed er kalken også meget tydelig på kunststykkerne.

Hvorfor løber det ikke hele tiden?

- Fordi det er i ringe stand, slår Christian Bro fast.

Ifølge Marianne Jensen er det forventeligt, at forvaltningen vender tilbage til teknik- og miljøudvalget med et overblik over, hvad der kan gøres for de budgetterede midler samt et overblik over, hvad der giver bedst mening at bruge pengene på.

Derfor bringer vi historien

Hver 14. dag bringer vi en historie, der udspringer af et spørgsmål eller en undren – stillet direkte fra en af vores brugere.

Det er en del af et nyt projekt, som hedder ”Byen spørger – vi svarer”. Her har du nu et sted at gå hen, hvis du har et spørgsmål eller en undren vedrørende byudvikling i Fredericia Kommune.

Vi vil gerne forstærke den bro, der allerede eksisterer mellem os og jer læsere, og det vil vi blandt andet gøre ved at grave svarene frem på jeres spørgsmål. Men vi har brug for din hjælp og dit input.

På vores hjemmeside, www.frdb.dk, kan du finde den spørgeformular, du skal bruge for at sende os dit spørgsmål eller undren. Her kan du samtidig læse meget mere om vores projekt, se tidligere besvarede spørgsmål og meget mere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Intern afdækning afslører nyt rod: Kommunen skal betale 100.000 kroner tilbage

Annonce