Annonce
Fredericia

Vandværk i Kongsted er lukket: Trefor kalder det 'mildt sagt usædvanligt' med to hændelser på én uge

Vandforsyningschef i Trefor Lars Skjerning fortæller, det er ganske usædvanligt, at Trefor må bede sine kunder om at koge drikkevandet inden brug. Det er ikke sket siden 2003 - men nu er det sket to gange indenfor en uge. Først i Kolding Syd og nu i Fredericia. Arkivfotos: Nils Svalebøg og Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Myndighedernes anbefaling om at koge drikkevand bliver tidligst ophævet søndag, lyder det fra Trefor.

Fredericia: Det var et rutinemæssigt testresultat fredag aften, der viste, at vandet på Kongsted Vandværk i Fredericia overskrider grænseværdierne for coli-bakterier.

Derfor valgte Trefor Vand med øjeblikkelig virkning at lukke vandværket og eksekvere den kogeanbefaling, som myndighederne fredag aften udstedte.


Det er mildt sagt usædvanligt. Sidst vi havde en kogeanbefaling er 17 år siden. Jeg er meget ked af, vi har det.

Lars Skjerning


Det er anden gang på en uge, at der er overskridelser i testresultaterne i Trefors forsyningsområde. For godt en uge siden skete noget lignende i Kolding Syd.

- Det er mildt sagt usædvanligt. Sidst vi havde en kogeanbefaling er 17 år siden. Jeg er meget ked af, vi har det, siger Lars Skjerning, der er vandforsyningschef i Trefor.

Trefor kender ikke årsagen til, at prøven fra Kongsted Vandværk overskrider grænseværdierne for coli-bakterier, men tager alle forholdsregler. Man har heller ikke fundet årsagen til hændelsen i Kolding Syd, men her er drikkevandet rent igen, og kogeanbefalingen er ophævet.

- Vi kigger på procedurerne for at tage prøver og undersøger, om der er sket en fejl et eller andet sted, for det er meget følsomme målinger. I Fredericia har vi ikke været ude at lave noget på anlægget, og vi har heller ikke haft store regnskyl, som skulle kunne forklare det, så lige nu er det en gåde, hvad der er årsagen, siger Lars Skjerning lørdag.

Annonce

Tager prøver i ledningsnet

Der er blevet udtaget en række straksprøver fra Kongsted Vandværk, og lørdag er Trefors folk i gang med at tage prøver i ledningsnettet.

Håbet er, at prøverne viser et tilfredsstillende resultat i løbet af weekenden, og drikkevandet er rent, så myndighederne kan hæve kogeanbefalingen, som omfatter cirka 10.000 husstande, igen.

Hvad er en kogeanbefaling?

Myndighederne kan vælge at pålægge vandforsyningerne at udstede en kogeanbefaling, hvis der er risiko for, at vandet et givent område er forurenet.

Det betyder, at fagfolk anbefaler, at borgere koger vandet, inden det drikkes eller bruges til madlavning. To minutters kogning dræber bakterierne i vandet. Kogeanbefalingen opretholdes, indtil nye prøver viser, at forureningen er ophørt.

Vandet må gerne bruges til tøjvask, rengøring og personlig hygiejne, så længe vandet ikke kommer i munden.

- Der går mindst 24 timer. Resultaterne af prøverne skal forelægges myndighederne i Fredericia Kommune, som træffer afgørelse om, hvorvidt kogeanbefalingen kan ophæves eller fastholdes. Det bliver tidligst i morgen tidlig og højst sandsynligt først søndag aften, da der nok ville skulle tages dobbeltprøver - altså to prøver på hinanden følgende - før, der bliver truffet en afgørelse, forklarer Lars Skjerning.

Kongsted Vandværk kommer dog ikke i produktion i løbet af weekenden. Drikkevandet bliver hentet fra andre vandværk for nuværende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce