Annonce
Sydjylland

Varde Kommune indfører coronapas efter kørekortmodellen – det vil sige tvang baseret på tillid

Erik Buhl og med ham et enigt økonomiudvalg besluttede onsdag eftermiddag at alle godt 3000 medarbejdere ved Varde Kommune skal have coronapas med, for at gå på arbejde. De skal dog kun vise det frem, hvis de bliver bedt om det. Foto: Jacob Schultz
Om de lægger asfalt, sidder på kontor eller passer børn og gamle, så skal alle medarbejdere ved Varde Kommune måske allerede fra fredag kunne vise coronapas.

Varde Kommune: Onsdag eftermiddag besluttede økonomiudvalget, som er kommunens øverste personaleudvalg, at alle medarbejdere skal have coronapas med på arbejde. Måske allerede fra fredag.

Vi vil selvfølgelig opfordre alle, der arbejder med de svageste borgere, til at lade sig vaccinere, men nogle kan ikke, og jeg har det fint med at bo i et land, hvor vi ikke tvinger nogen til noget.

Borgmester Erik Buhl

- Vi vil bruge kørekortmodellen. Det vi tager udgangpunkt i, at vi har tillid til, at alle har det, og så skal medarbejderen kun vise passet frem, hvis man bliver spurgt, siger borgmester Erik Buhl og fortsætter:

- Vi diskuterede, om det kun skulle gælde de medarbejdere, der har med mennesker at gøre, men vi blev enige om at det skal omfatte alle, om det så er Vej og Park, i administrationen eller i omsorgsfagene. For vi har alle den samme interesse i at holde kommunen åben, sikre vores arbejdspladser og ikke mindst beskytte borgerne.

Annonce

Kommunen kan teste på skoler og i hjemmeplejen, og er i løbene dialog med regionen om at sikre nok testkapacitet i øvrigt.

Detaljer på plads torsdag

Er det arbejdstid, eller skal medarbejderne lade sig teste i fritiden?

- Det er noget af det, vi skal afklare torsdag. Det er klart, at der, hvor de har testmulighed indenfor dørene, som i hjemmeplejen, er det arbejdstid. Men for de øvrige var det noget, man klarede udenfor arbejdstid i forrige bølge. Hvordan det er nu får vi helt styr på torsdag. Det vigtigste er, at vi kan holde samfundet åbent.

Varde Kommune har de seneste 14 dage ligget forholdsvis højt i smittetal, og lige nu er blandt andet Ølgod-området hårdt ramt. Men, borgmester Erik Buhl glæder sig over, at det ser ud til, at strategien med at lade samfundet være åbent fungerer.

- Vi glæder os, midt i alt det her bøvl, for eksempel over at se på Årre, hvor smitten toppede for 14 dage siden, og hvor den nu er ved at være ude igen, siger Erik Buhl og fortsætter:

- Jeg håber regeringens strategi holder, og foreløbig ser det fornuftigt ud. Den seneste opdatering vi har fået om antal indlagte siger 13 på Sydvestjysk Sygehus, og heldigvis bliver de fleste unge ikke alvorligt syge.

Annonce

Tillidstvang

Før Varde Kommune kan indføre coronapas med tillidstvang skal den trepartsaftale godkendes, der i det hele taget skal gøre det lovligt for arbejdsgiver at bede arbejdstager om at vise coronapas.

- Vi forventer, det bliver godkendt torsdag – derefter sætter vi i gang, siger Erik Buhl.

Kunne man ikke forvente, at nogle medarbejdergrupper, for eksempel i hjemmeplejen, simpelthen skal være vaccineret?

- Vi vil selvfølgelig opfordre alle, der arbejder med de svageste borgere, til at lade sig vaccinere, men nogle kan ikke, og jeg har det fint med at bo i et land, hvor vi ikke tvinger nogen til noget, siger Erik Buhl.

Skruer beredskabet op

Det er et enigt økonomiudvalg, der står bag beslutningen om at indføre coronapas som krav til kommunens godt 3000 medarbejdere.

Økonomiudvalget har også fra dags dato indført ugentlige, virtuelle møder, for at følge coronasituationen tæt.

Hvis medarbejdere ikke har coronapasset med, er der tale om et personaleforhold som alle andre af den slags. Er der tale om en medarbejder i omsorgsfag kan det formodentlig medføre en personalesag, hvis vedkommende nægter at medbringe pas. I andre arbejdsfunktioner kan der være andre løsninger eller sanktioner.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

Alarm 112

37-årig mand i kritisk tilstand efter soloulykke på landevej

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia ligner ikke et mandskab, som kan rykke op:  Men sådan holdes det spinkle oprykningshåb alligevel i live

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

Annonce