Annonce
Fredericia

Varmen sender folk i flokkevis ud i vandkanterne: Her er Fredericias fire strande med blåt flag

Lars Johannsen og datteren Milla Johannsen på syv år bor i Kolding, men torsdag var de taget til Østerstrand i Fredericia for at prøve en ny strand. Foto: Morten Pape
Ro eller leben? Gode krabber at fange eller rekordrent vand? Der er forskellige grunde til at vælge de forskellige strande i og omkring Fredericia. Det afslørede rundtur torsdag, hvor temperaturerne bare steg og steg.

Fredericia: Flere dage i træk med temperaturer et godt stykke over 25 grader får flere til at strømme til de lokale strande for at nyde varmen med sand mellem tæerne og måske gå en tur i vandet.

I Fredericia Kommune findes fire strande, der alle har blåt flag. Blå flag uddeles i Danmark af Friluftsrådet og er en international miljømærkningsordning, som viser, at strandene opfylder en række krav til eksempelvis vandkvalitet, vandsikkerhed, faciliteter samt naturformidling.

Torsdag var avisen rundt for at tage temperaturen hos strandgæsterne og for at høre, hvorfor de lige præcis havde valgt den strand, vi traf dem på.

Annonce

1) Østerstrand - den bynære

Allerede inden midag var Østerstrand velbesøgt i det varme vejr. Foto: Morten Pape

Ud for Østerstrand i Fredericia driver en familie rundt i en motorbåd. De snakker og griner og spejder skiftevis ind mod stranden og ud på Lillebælt. Imens kommer folk på gåben ned ad trapperne fra Øster Voldgade. Med sig har de køletasker, parasoller og strandhatte.

På en bænk lidt fra stranden sidder Birgitte Petersen. Hun har taget turen til Østerstrand på sin lyseblå damecykel for at komme ud og nyde vejret og se på mennesker:

- Det er hyggeligt at sidde og kigge ud over det hele og se, hvad der foregår. Det er også spændende, hvad de har gang i med den bro, siger hun med et smil, mens hun nikker mod den halve cirkelbro.

Den iøjnefaldende bro er fortsat kun halv, men alligevel ligger mange på den og tager sol, og både børn og voksne bruger den til at komme i vandet. Det gælder blandt andet for Lars Johannsen og hans to børn, Milla og Phillip. De har taget turen fra Kolding for at komme i vandet på bystranden i nabobyen.

- Vi var ved Hejlsminde i går, og så søgte jeg på, hvor man ellers kunne tage til stranden. Det blev her på grund af cirkelbroen, badevandet og de gode faciliteter, siger Lars Johannsen.

Strandgæsterne havde dog ikke mulighed for at købe noget hos Café Østerstrand, der holdt lukket.

2) Hyby - lidt roligere

Hyby Strand var torsdag den mindst besøgte af de fire strande i kommunen, der har blåt flag, men roen og pladsen fik alligevel nogle til at foretrække den. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen

Små to kilometer nord for Østerstrand er der knap så mange, der har valgt at lægge sig på Hyby Strand. Her er der plads nok til at ligge længere væk fra de øvrige strandgæster, og kun en enkelt familie, der fisker efter krabber, benytter badebroen.

- Jeg boede lige heromkring som knægt, og her er dejligt og fredeligt, siger Lau Kolle, som i dag bor tættere på byen.

- Jeg var på Østerstrand i går, men der er ofte ret fyldt, og hvis man kommer sent, er der udfordringen med parkering. I morgen skal jeg på Vejlby Fed på Fyn med nogle kammerater, siger han.

En tysk indregistreret bil på parkeringspladsen vidner også om, at det ikke kun er lokale, der benytter stranden ved Hyby, omend stranden denne torsdag er den mindst besøgte af de fire med blåt flag.

3) Trelde Næs - skovidyl

Stranden ved Trelde Næs var også godt besøgt - blandt andet af gæster fra campingpladsen Dancamps Trelde Næs. Foto: Morten Pape

Vinden ude fra vandet sender en frisk luft ind på stranden ved Trelde Næs.

Et lille stykke ude i vandet står Noah Freund-Haugshøj og Julius Bertelsen Nørager i vand til knæene. De er i fællesskab i fuld gang med - og koncentrerede om - at fange krabber. Der ligger allerede to i den gennemsigtige plastikbeholder, der har fået plads lige i vandkanten. Hemmeligheden bag fangsten er salami, afslører deres mødre Tina Freund-Haugshøj og Janne Nørager, der bor i Vejle, men i disse dage camperer på Dancamps Trelde Næs.

- Vi har faktisk lige evalueret stranden, og vi synes, den er dejlig. Der er mange aktiviteter til børnene med vandmænd, krabber, sten og tang, siger Janne Nørager.

- Vandet er klart, og man kan godt holde til at gå på stenene. Der er også knapt så mange, som der ville være på Albuen i Vejle, hvor der er pakket med mennesker på en dag som i dag, siger Tina Freund-Haugshøj.

Længere nede ad stranden ligger Trine Holm og Annesofie Degn. De er taget på stranden for at nyde vejret, snakke og slappe af.

- Vi skal nok også i vandet, men det er lidt koldt, så vi kommer nok ikke helt under, siger Annesofie Degn.

De to veninder mener også, det er fint, at der ikke er så mange gæster på stranden ved Trelde Næs som på eksempelvis Østerstrand.

- Det er ikke så proppet og heller ikke så meget larm. Det gør, at man ikke føler, man ligger lige op af hinanden, siger Trine Holm.

4) Skærbæk - den reneste

Fra Skærbæk Strandpark, der netop er kåret til at have noget af Danmarks bedste og reneste badevand, er der udsigt til både sejlskibe på Lillebælt og Skærbækværket. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen

Den reneste vandkvalitet i Fredericia finder man ved Skærbæk Strandpark. Det viser en opgørelse, som Friluftsrådet offentliggjorde i sidste uge. Heri står det klart, at vandkvaliteten er blandt de 10 bedste i hele Danmark.

- Vi bor i området, og vi synes også, det er den flotteste strand. Det er dejlig roligt at kigge på alle bådende, der sejler forbi. Nogle gange kommer der også nogle på paddleboards forbi, siger Tanja Billesø Beck, mens hun kigger ud på Lillebælt, hvor utallige sejl- og motorbåde langsomt driver forbi med Skærbækværket og Løverodde Strand på Kolding-siden som baggrund.

Den høje vandkvalitet er også en af grundende til, at familien Billesø Beck har valgt at bruge en del af torsdagen på stranden ved Skærbæk.

- Det betyder meget. Vi gør også meget for at passe på det hernede, synes vi, siger Tanja Billsø Beck.

- Det er også det, man normalt forbinder med danske strande. Det er først, hvis der ligger affald eller andet, at man lægger mærke til det, siger Anders Billesø Beck.

Vi har faktisk lige evalueret stranden, og vi synes, den er dejlig. Der er mange aktiviteter til børnene med vandmænd, krabber, sten og tang.

Janne Nørager, gæst torsdag på Trelde Næs Strand

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Annonce