Annonce
Fredericia

Varmestuen er kun sikret til 7. marts: Flere penge fra kommunen kan være på vej

Varmestuen i Danmarksgade har økonomiske trængsler, fordi en del af indtægterne kommer fra Kirkens Korshærs genbrugsbutikker over hele landet. Men de er alle lukkede på grund af corona. Derfor kommer der ingen indtægter den vej fra. Arkivfoto: Dorte Brandsen
Økonomiudvalget tager mandag stilling til, om Fredericia Kommune skal sikre Kirkens Korshærs varmestue resten af 2021. Det vil koste 185.000 kroner.
Annonce

Fredericia: De økonomiske problemer fortsætter for varmestuen i Danmarksgade.

Kirkens Korshær plejer at få en del af pengene til driften af sine varmestuer landet over fra genbrugsbutikker. Men da de har været en del af nedlukningen siden december 2020, mangler indtægterne i Kirkens Korshær, som 1. februar så sig nødsaget til at meddele, at man måtte lukke en række varmestuer - heriblandt den i Fredericia.

Det blev dog hurtigt afværget af Fredericia Kommune, da byrådet fandt 60.000 kroner til at holde varmestuen åben, så enkelte ansatte undgik at blive sendt hjem på lønkompensation, som var Kirkens Korshærs mulighed for at sikre indtægter. Dermed kunne varmestuen holdes åbent. Beløbet rækker dog kun til 7. marts.


Brugerne talte meget om det dengang. I efteråret talte de om, om vi måtte holde åbent på grund af restriktionerne, og de taler om, hvad restriktionerne betyder for varmestuerne. Utrygheden er der. De mærker også den generelle frygt i samfundet.

Bjarne Dahlmann, leder varmestuen


Da genbrugsbutikkerne fortsat er lukkede og dermed ikke genererer indtægter, kigger Fredericia Kommune nu på en mere langsigtet løsning, så varmestuen kan sikres året ud.

Derfor skal politikerne mandag tage stilling til på økonomiudvalgsmødet, om man vil frigive 185.000 kroner til driften af værestedet for socialt udsatte.

Annonce

Manglende økonomi giver utryghed

Varmestuens mulighed for at holde åbent betyder meget for de udsatte borgere, som bruger stedet. Meldingen om lukning tidligere på måneden gav usikkerhed.

- Brugerne talte meget om det dengang. I efteråret talte de om, om vi måtte holde åbent på grund af restriktionerne, og de taler om, hvad restriktionerne betyder for varmestuerne. Utrygheden er der. De mærker også den generelle frygt i samfundet, fortæller leder af Kirkens Korshærs varmestue i Danmarksgade Bjarne Dahlmann.

De 185.000 kroner skal dække manglende indtægt for lønkompensation i marts (35.000 kr.), manglende indtægt for lønkompensation i april (50.000 kr.) og sikring af drift og undgå fyringer eller hjemsendelse af ansatte resten af året (100.000 kr.).

Annonce

Vil lave plan, der holder året ud

Hjælp til socialt udsatte hører under social- og beskæftigelsesudvalget, som har fulgt sagen om varmestuen tæt siden første melding om økonomiske problemer 1. februar.

Formand Peder Tind (V) håber, der kan findes et flertal i økonomiudvalget til, at de 185.000 kroner kan tildeles varmestuen.

- Vi ved jo godt, der er en deadline 7. marts, og der skal findes en løsning. Så vi er nødt til at have en plan, forklarer han.

Borgmester Steen Wrist (S) er enig i, at der skal findes en plan, som holder året ud.

- Varmestuen er for vigtig til, man ikke kan holde åbent. Jeg håber, vi kan finde en løsning i økonomiudvalget på mandag, siger han.

Annonce

Hjælper med overnatning i vintermånederne

Det er ikke kun varmestuen i Fredericia, som er udfordret økonomisk af lukningen af Kirkens Korshærs genbrugsbutikker. Det er en række af organisationens varmestuer. Derfor arbejdes der også på en landsdækkende løsning.

- Det kan vi ikke vente på. Vi skal løse den lokale situation, konstaterer Peder Tind.

Varmestuen varetager en række funktioner for socialt udsatte i Fredericia som eksempelvis socialt samvær, varme og omsorg, som reducerer ensomhed. Der gives desuden morgenmad og frokost, ligesom brugerne har mulighed for at benytte computer, telefon og vaskemaskine.

Værestedet skaber desuden bro til kommunens ansatte, og der er mulighed for at komme i kontakt med gadeplansmedarbejderne og kommunens sociale sygeplejerske.

Varmestuen er desuden distributør af Hus Forbi og hjælper hjemløse med overnatning i nødtilbuddet på Mosegårdsvej i vintermånederne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Kribler i butikkerne, men forvent ikke køtilbud: Handelen i Fredericia forsøger kontrolleret genåbning mandag

Debat

Klumme: Forår og lysere tider på vej

Annonce