Annonce
Børkop

Vejen skal føres under jernbanen: Men hvad skal der ske med resten af Toftum?

Der mangler konkrete svar på, hvad der skal ske i Toftum, mener Morten Kristensen. Arbejder man stadig med en tunnelløsning som afløsning for broen, eller er der andre tanker i spil? Arkivfoto: Michael Svenningsen
Der arbejdes stadig med en tunnelløsning under jernbanen i Toftum. Men Morten Kristensen (SF) efterlyser handling, for tiden går stærkt, og hvordan skal den tunnel indgå i helheden?

Toftum: Nu skal der snart til at ske noget med hensyn til en tunnel i stedet for den nuværende bro over jernbanen i Toftum. For der er spørgsmål, der ikke er blevet besvaret, og forholdsvis snart skal byggeriet i gang.

Det påpeger Morten Kristensen, der er medlem af byrådet i Vejle Kommune for SF.

Ifølge Morten Kristensen bør sagen angående tunnellen i Toftum samt to andre broer i Vejle Kommune høre under teknisk udvalg, som han selv er en del af. Men mandag var sagen på økonomiudvalgets dagsorden, og han har derfor bedt om en redegørelse af, hvor tingene står nu.

- Hvad skal der egentlig ske i Toftum? Det synes jeg, der mangler mange svar på, og nu kan vi ikke længere sidde med hænderne på skødet, for planen er vel stadig, at det skal finde sted i 2021 eller måske 20122, men snart er det jo år 2020, så vi har travlt, hvis vi skal være på forkant, siger han.

Kommunen mister penge

  • Sagen om togbroen i Toftum samt broerne i Østerbrogade i Vejle og i Assendrup nord for fjorden har været oppe at vende i Vejle Kommunens økonomiudvalg.
  • Egentlig var planen, at Vejle Kommune helt nedlagde broen i Assendrup, hvilket betyder, at Banedanmark ikke skal genopføre en bro på stedet, og det vil spare Banedanmark for 12,6 millioner kroner.
  • De penge skulle Vejle Kommune så modtage for at rive broen ned. Penge, som kunne bruges på finansiering af ekstra tiltag ved især Østerbrogade i Vejle, hvor kommunen gerne vil bygge en fire-sporet bro i stedet for den to-sporede bro, som Banedanmark tilbyder at bygge.
  • Men det - har Højesteret afgjort - er ikke lovligt. Den finansieringsmodel er nemlig også brugt i Vejen Kommune, og den går ikke, lyder det fra Højesteret.
  • Det betyder, at Vejle Kommune ikke modtager penge, den havde regnet med, men selve tunnellen i Toftum og en ny to-sporet bro over Østerbrogade i Vejle er det stadig Banedanmark, der betaler for.

Søger svar

Blandt andet søger han svar på, om det i bund og grund stadig er tunnelløsningen, der arbejdes på. Og hvad med tilkørselsvejene til den nye tunnel? Hvor skal de helt præcist ligge, for især på østsiden kan vejen gå i forskellige retninger, enten tilbage til Toftumvej eller i retning af idrætsanlægget i Gauerslund og Brejning. Og hvad bliver prisen for det?

De svar kræver politiske beslutninger, og det er dem, han først og fremmest efterspørger.

- Vi har tidligere på året politisk nikket ja til, at der skal laves en helhedsplan for Gauerslund-området, men hvordan skal Toftum passe ind i det? Hvad skal løsningen være? Det skal vi altså have fundet et svar på. Det skylder vi også både de borgere, som skal bruger vejen til og fra skole eller arbejde, de landmænd som har marker på begge sider af jernbanen samt selvfølgelig dem, der bor i Toftum, siger Morten Kristensen.

Annonce

Stadig en tunnel

Planen er stadigvæk, at det skal bygges en tunnel under jernbanen ved Toftum. Det har ikke ændret sig.

- Her dags dato er det stadig planen, at der skal laves en tunnel nord for Toftum, og det er det Banedanmark, som skal betale for det. Der bliver tale om en vej på en bredde af 7,5 meter, hvor der er plads til at lave en 2-1 vej, ganske som man kender det fra andre steder i Børkop-området, forklarer Arne Mølgaard, der er konsulent og tilknyttet Vejle Kommune.

Det er Banedanmark, som skal elektrificere strækningen mellem Fredericia og Aarhus, og i Vejle Kommune giver det problemer tre steder, deriblandt Toftum, hvor den nuværende bro er for lav og smal. Derfor lægges op til, at broen helt fjernes, og at der skabes en tunnel under jernbanen.

Skal der laves andre løsninger end det, eventuelt en bredere tunnel eller en anden for form vejføring til og fra tunnellen, skal kommunen selv betale for det.

Annonce

Mest læste

Fredericia For abonnenter

Kommunen har penge i kassen men må ikke bruge dem: Udvalg har udskudt besparelser til august

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Alarm 112 For abonnenter

Mor på 85 sad også fast i elevator: Datter hamrede hul i glas for at få frisk luft ind til hende

Alarm 112

Indbrud i flere kælderrum: Politiet har endnu ikke fået alle anmeldelser

FC Fredericia

FC Fredericia-træner: Spillerne fortjener så meget kredit

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fredericia

Så enkelt kan det gøres: Klodset løsning kan hjælpe handicappede på café

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Fredericia

Ny borgerliste på plads: Ekskluderet konservativt trekløver går til valg på egen liste

FC Fredericia For abonnenter

Analyse: FC Fredericia begyndte godt - og måske bliver det bedre

FC Fredericia

FC Fredericias målhelt: Jeg vil gerne til en større klub

Annonce