Annonce
Livsstil

Vejle-firma står bag container- boliger til flygtninge

Container Living er i gang med udviklingen af fire typer containerboliger, der har en størrelse på mellem 30 og 60 kvadratmeter. Foto: Container Living
Annonce
vejle - Kommuner rundt om i landet står over for en udfordring, når de skal finde boliger til flygtninge,

Nu satser et nyt projekt, der er søsat i Vejle, på, at de kan hjælpe med at løse den problematik.

Container Living er navnet på et samarbejde, som via arkitekttegnede og fleksible containere skal skabe permanente boliger, der er til at betale.

Ideen er skabt af Flemming Viskum, der er strategi- og forretningsudvikler, samt Brian Gade, der er administrerende direktør i Container Living.

- Vi havde begge ide om, at containerarkitektur var rigtig spændende. Så kom flygtningekrisen, som er blevet ved med at tage til, og man har råbt på boliger til de her mennesker, der fungerede bedre, end det vi ellers har kunne præstere. Så i stedet for at brokke os over det, de andre gjorde, blev vi enige om at gøre noget ved det, siger Brian Gade.

Tanken er at indrette containere til boliger, der alle har bad og køkken. Container Living har i den forbindelse fire forskellige boligtyper på tegnebrættet. Den største er 60 kvadratmeter og er henvendt til børnefamilier.
- Efterspørgslen på betonelementer og håndværk gør, at man ikke kan bygge flygtningeboliger på traditionel vis. Vi var nødt til at finde på noget nyt. Vi bruger to containeren ved siden af hinanden. Det gør, at man får et mere kvadratisk rum end en lang container.

Brian Gade medgiver, at "arealerne er optimerede" på den boligen på 60 kvadratmeter, der skal kunne huse op til seks personer. Men samtidig forventer han, at det især er selskabets såkaldte type fire bolig på 30 kvadratmeter, der bliver mest efterspurgt. Det skyldes, at mange flygtninge, der kommer til landet, er enlige. Samtidig understreger han, at selskabets koncept med containere som boliger laves, så det er økonomisk attraktivt for både kommuner og flygtninge.
Annonce

Demoudgave klar i sensommeren

Det skyldes blandt andet topartsaftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. Den gør, at kommunerne ved en boligstørrelse på 30 m2, kan opnå 100 procent tilskud til finansiering af den kommunale grundkapital til opførelse af almene boliger forbeholdt flygtninge.

Brian Gade fortæller, at Container Living er tæt på at lande en aftale med op til flere kommuner, som han dog ikke vil sætte navn på.

- Vores boliger henvender sig til en blanding af kommuner, boligforeninger og private investorer. Vi kan snart nævne navne. Vi er meget tæt på at have aftaler på plads, og der er hele tiden mødeaktivitet. Det er virkelig blevet modtaget godt. Vi var spændt på, om man kunne forstå det her, eller ville man synes, det var en nødløsning. Forskellen fra en almindelig bolig er heller ikke så stor. Det er kun skallen, der er anderledes. Resten er det samme, siger Brian Gade.

Container Living er i gang med at bygge en demoudgave, som er færdig i sensommeren, mens de første færdige containere vil være klar til indflytning omkring årsskiftet.
Annonce

Skal skabe integration

Når containerboligerne engang står klar til indflytning, bliver de til at betale, mener Brian Gade.

- Når man regner baglæns i forhold til, hvad en flygtning i en permanent kan og må betale, så skal man have nogle ret små boligstørrelser. Det er dyrt at lave små boliger, og det kan simpelthen ikke lade sig gøre og omdanne den ejendomsmasse, vi har af tomme boliger i Danmark. Renoveringsomkostningerne bliver så høje, at det alligevel ikke kan betale sig, siger han.

På længere sigt håber Vejle-selskabet, at deres initiativ også kan skabe øget integration af flygtningene.

- Det, vi håber, at lykkes med, er at udvikle nogle af de her boligområder, hvor man laver en blandet bebyggelse med almindelige borgere, unge og flygtninge, så man holder op med at tale om opbevaring af flygtning. Man har nærmest et billede af, at man skal have dem puttet ud på en eller anden mark i nogle kasser. Med dette projekt vil vi bringer dem ind til byen, hvor tingene sker og lave faciliteter, der kan trække folk til, siger den administrerende direktør.
Container Living har Mølholm Kapital som hovedinvestor. Også arkitektfirmaet Arkitema Architects, landinspektørvirksomheden Land & Plan A/S og containerrederiet Mærsk Line er en del af projektet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Har du også fået et uklart svar på coronatest?: Småting kan afgøre, om test er ugyldig

Alarm 112

Kan du hjælpe?: Muligt vidne til røveri og oplysninger om gerningsmænd efterlyses

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce