Annonce
Læserbrev

Vejle skal være CO2-neutral i 2025

I Det Radikale Venstre foreslår vi, at Danmark satser på elbiler. Vi ønsker et fuldt stop for nysalget af benzin- og dieselbiler fra 2025, og fra 2030 skal der kun sælges nuludslip-biler.
Annonce

Læserbrev: I en tid med pandemi og økonomisk usikre tider er det fristende at afblæse klimakampen. At fokusere på det mest aktuelle af vores problemer vil dog være en fejl.

Vi skal gribe muligheden for at genstarte vores økonomi ved hjælp af grønne tiltag.

I Vejle har vi et fantastisk grundlag at bygge den grønne omstilling på, og det er realistisk at blive Danmarks grønne hjerte i mere end den gængse forstand.

Vejle skal være CO2-neutral i 2025. Klimaloven forpligter os til at nedbringe vores udledning med 70 pct., men fordi vi i Vejle har været ambitiøse længe, kan vi sigte mod at være 100 pct. CO2-neutrale inden for de næste fem år. Men så skal vi handle nu.

Vejle kan løse meget ved at gøre offentlig transport mere tilgængelig og hyppig, men at blive CO2-neutral i 2025 kræver et samspil mellem Vejle Kommune og hele Danmarks klimaindsats.

I Det Radikale Venstre foreslår vi, at Danmark satser på elbiler. Vi ønsker et fuldt stop for nysalget af benzin- og dieselbiler fra 2025, og fra 2030 skal der kun sælges nuludslip-biler.

En sådan ændring kræver selvfølgelig investeringer. Ud over private investeringer i ladestandere foreslår vi derfor at afsætte yderligere 100 mio. kr. til en engangspulje, som kan understøtte udbygningen af den danske ladeinfrastuktur.

Allerede på kort sigt kan vi tage hul på en omlægning af transportsektoren. Vi foreslår, at det offentlige fra 1. januar 2021 stopper indkøb af fossile køretøjer. Det offentlige kan og bør tage de indledende skridt.

Sammen med en stærk offentlig transport og gode cykelmuligheder skal en bæredygtig biltrafik gøre det muligt for Vejle og Danmark at bo i det åbne og vidtstrakte og samtidig passe på den natur, der giver åbenheden og vidden.

I de seneste uger og måneder er vi alle sammen blevet mindet om, at nogle kriser har en natur, der kun lader dem løse ved fælles hjælp.

Sådan en krise er coronakrisen. Og sådan en krise er klimakrisen.

Med en reform af skattesystemet, en CO2-afgift og en grøn omlægning af elnettet kan vi komme langt.

Vejle og vejlenserne sammen kan komme i mål med at gøre Vejle CO2-neutral om fem år. Men det kræver handling nu. Både på Christiansborg og i Vejle Byråd.

Torben Elsig-Pedersen. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce