Annonce
Læserbrev

Vejles natteliv. Døden på dæmningen

I en tid, hvor vi har travlt med at afholde unge fra at ryge, fordi det er dødsensfarligt, kan det undre mig, at den i tiden meget omtalte og meget usunde alkoholkultur blandt unge slet ikke giver anledning til handling.

Læserbrev: Det er farligt at være ung i Vejles natteliv. Jeg vil endda sige, at det er livsfarligt, især ved beværtningerne på Dæmningen fredag og lørdag nat.

Der indtages alkohol i mængder, som er helbredstruende. Nogle gør det frivilligt, andre under gruppepres. Der sniffes lattergaspatroner med fare for at dø af iltmangel til hjernen, og der spilles russisk roulette, når de alkoholforgiftede og lattergasomtågede unge mennesker vælter ud på kørebanen på Dæmningen.

Hele området ligner en losseplads søndag morgen, og politiet rykker ud til uroligheder hver weekend. Problemerne er nu så store, at de har påkaldt sig politisk opmærksomhed.

Byrådsmedlem Morten Skovlund (S) foreslår at lukke Dæmningen om natten i weekenden med pullerter, der kan hæves og sænkes, for at beskytte de unge mennesker, fordi han åbenbart ser den ”farlige” trafik som det største problem i denne sammenhæng.

I en tid, hvor vi har travlt med at afholde unge fra at ryge, fordi det er dødsensfarligt, kan det undre mig, at den i tiden meget omtalte og meget usunde alkoholkultur blandt unge slet ikke giver anledning til handling. For slet ikke at tale om det accelererende misbrug af lattergas!

Problemet på Dæmningen om natten i weekenden har intet med trafik at gøre. Jeg vil tillade mig at kalde det en naiv forenkling af problemet. Det handler om beværtninger, der skal mindes om, at de ikke må drikke folk fra sans og samling, det handler om en SSP-indsats omkring brugen af lattergas, og det handler om en indsats fra Natteravnene og politiet i samarbejde omkring adfærden på gaden.

Jeg kan slet ikke forstå, at dette problem, som jo har stået på i flere år nu, ikke afstedkommer et krisemøde mellem Vejle Kommune, repræsentanter for ungdomsuddannelserne i Vejle, værtshusholderne, SSP og Natteravnene, fordi det er alvorligt socialt problem, og ikke et færdselsproblem.

Det er et skred i ungdomskulturen, som nu er så langt i sin deroute at det vil være uansvarligt ikke at gøre noget ved problemet, som altså ikke er trafikalt, men ungdomssocialt!

Annonce
Erik Munch Sørensen.
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

DBU-folk reagerer: Besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse - sunde og raske borgere er en god forretning

Læserbrev: Er frivilligheden og foreningslivet bare en udgift eller en vigtig og værdiskabende faktor for en kommune? Det spørgsmål trænger sig på, når man med bekymring kan læse, at Fredericia Kommune bl.a. har planer om at spare en halv mio. kr. væk på "udendørs idrætsanlæg" på det kommende budget. Det vil konkret betyde, at fodboldklubbernes frivillige frem over selv skal ud at slå græs og kridte baner op - oveni alle de mange andre opgaver, som dagligt skal løses i en forening. I Trelde GI’s fodboldafdeling er der nervøsitet for, at man som en konsekvens må lukke hold og sende spillere til andre klubber. Yderste konsekvens er at lukke hele fodboldafdelingen. Hvis det sker, vil der kun være seks fodboldklubber tilbage i Fredericia Kommune, der allerede ligger utroligt lavt i antal, når man sammenligner med kommuner med ca. samme indbyggertal. Og så er det desværre en kendsgerning, at Fredericia Kommune i forvejen er et af steder i Jylland, hvor der er færrest aktive fodboldspillere set i forhold til indbyggertallet. Kun på Samsø er tallet lavere. Der er med andre ord rigtig mange faktorer, der peger på, at der er behov for investeringer i breddefodbolden og foreningslivet i Fredericia. Ikke besparelser og nedskæringer. Og foreningslivet og frivilligheden er altså ikke en unødvendig luksus. Det er tværtimod en motor til at skabe sundhed, tryghed og fællesskab i ethvert lokalsamfund. En undersøgelse fra Damvad Analytics viser faktisk, at de frivillige timer, der bruges i fodboldklubberne, medfører mellem 400 mio. kr. og 1,1 mia. kr. i besparelser årligt for det danske samfund, bl.a. på grund af færre sygedage. Derfor håber vi, at kommunalpolitikerne vil se midlerne til et stærkt foreningsliv og velfungerende fodboldklubber som en investering i kommunens samlede trivsel og råstyrke. Sunde og raske borgere er en god forretning - også for kommunen. Det er heller ingen hemmelighed, at mange potentielle tilflyttere, i særdeleshed børnefamilier, vægter et godt foreningsliv som en afgørende faktor for valg af bopæl. Netop en udfordring, som aktuelt italesættes af politikerne i Fredericia. Mon besparelser på foreningslivet vil stimulere tiltrækningskraften på nye indbyggere? I DBU er vi altid åbne for dialog med kommunerne omkring fodboldens udvikling, og hvad vi kan bidrage med. Vi er er også indforståede med, at økonomien for kommunerne er en kompleks sag, men vi vil argumentere for, at besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse på både kort og langt sigt. Foreningslivet er ikke noget, der bare er der. Det kræver prioritering. For de frivillige har altså nok at lave. Og de gør en kæmpe forskel. Også i Fredericia.

Annonce