Annonce
Erhverv

Landbrug & Fødevarer-formand: Vejret retter sig ikke efter politikere og bekendtgørelser

Landmændene forsøger at høste, når kornet er tørt, men det er svært med årets lunefulde sensommervejr. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hvis du har en køkkenhave, hvornår plukker du så jordbær?

Det er jo egentlig et dumt spørgsmål, for det gør du, når de er modne. Selvfølgelig.

Men så enkelt er det bare ikke for mig og de mange af mine kolleger, der lige nu arbejder hårdt med at få kornhøsten i hus.

Annonce

For os bliver høsttidspunktet ikke kun bestemt af, hvornår kornet er modent og passende tørt. Det er også politisk bestemt.

For 20. august, altså i fredags, skulle landmændene have sået efterafgrøder. Den dato står fast. Også selv om sommeren er lige så ustabil som i år. Hos os har vi for eksempel fået mere end 150 millimeter regnvand, siden vi startede med at høste. Sådan er det for de fleste af mine kollegaer.

Vi knokler, når vejret tillader det, men man kan altså ikke høste, når alt er vådt. Og man skal jo sjovt nok høste, før man kan så igen. Og I kan jo nok forestille jer, at vejrguderne ikke indretter sig efter skrivebordsløsninger fra København. Uanset hvor meget myndighederne insisterer.

Det er frustrerende og spild af ressourcer at skulle høste umodent eller vådt korn for at kunne nå at så efterafgrøder. Vi får korn af dårligere kvalitet, og vi skal bruge store mængder energi på at tørre det frem for at lade naturen gøre arbejdet.

Konsekvensen for de landmænd, der ikke når at så de krævede efterafgrøder senest 20. august, er, at de næste år må bruge mindre gødning. Det er grundlæggende et valg mellem pest og kolera.

Efterafgrøder er for eksempel gul sennep, olieræddike eller cikorie, som sås efter høsten af de almindelige afgrøder. De skal opsamle eventuelt kvælstof fra marken, som måtte være i jorden efter høst.

Det var måske noget andet, hvis efterafgrøderne i det mindste gav miljømæssig mening. Men det er ikke den eneste – og ofte heller ikke den bedste – vej til at nå miljømålene. Alternativerne er der. Det er alle sagkyndige vist enige om. Men myndigheder og politikere har valgt stort set kun at fokusere på efterafgrøder.

Det afgørende bør være at finde de løsninger, som giver mest miljøforbedring for indsatsen, samtidigt med at landmanden kan optimere sin produktion. At have faste politiske deadlines for noget, som er så afhængigt af vejr og vind, gavner hverken miljø eller landmand.

Det, vi har brug for, er flere alternativer til efterafgrøderne og mere fleksibilitet i forhold til vejr og geografi. Fokus skal være på det, der betyder noget for miljøet, nemlig hvor meget kvælstof, der reelt tabes fra marken til vandmiljøet.

Det giver ingen mening for hverken produktion eller miljø, at alle landmænd i dag pålægges de samme krav om efterafgrøder.

I stedet for efterafgrøder og træk i kvælstofkvoten skal landmanden også kunne opfylde miljøkrav gennem godt landmandskab.

Den enkelte landmand skal kunne vælge de løsninger, der giver mening på hans bedrift. Produktions- og miljøhensyn skal kobles sammen på en anderledes positiv måde – til gavn for miljøet og landmændene. Det kan fint lade sig gøre.

Alt vi mangler er vilje hos politikere og myndigheder til at tage konsekvensen af en regulering, som spiller fallit i en typisk dansk sommer.

Alternativerne er klar. Det er vi landmænd i den grad også.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Søren Søndergaard. Foto: Mette Mørk


Det er frustrerende og spild af ressourcer at skulle høste umodent eller vådt korn for at kunne nå at så efterafgrøder. Vi får korn af dårligere kvalitet, og vi skal bruge store mængder energi på at tørre det.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce