Annonce
Fredericia

Velbekomme: Bakterier skudt i gang med at spise oliespild ved Shells havneterminal

Det tekniske team fra Ejlskov A/S gjorde klar til skyde en cocktail af aktivt kul lavet på majskolber, bakterier og næringsstoffer ned i undergrunden. I første omgang demonstrerede de dog teknikken ved at skyde vand igennem med 100 bars tryk. Foto: Peter Leth-Larsen
Torsdag blev de første injektioner af en cocktail af biologisk væske skudt ned i tankgården ved Shells havneterminal. De naturlige bakterier skal de kommende år spise olieforureningen både inde i tankgården og i sandet på den del af Østerstrand, der siden 2014 har været lukket område. Region Syddanmark, Fredericia Kommune og Shell har samarbejdet om løsningen.

Fredericia: Med 100 bar tryk blev de første portioner af en særlig biologisk cocktail skudt ned i jorden mellem olietanke og Østerstrand torsdag formiddag. Teknikere fra miljøvirksomheden Ejlskov vil de kommende uger sørge for at fordele bakterierne i 400 huller ned i flere meters dybde. Metoden er ren biologisk og vil i løbet af tre til syv år efterlade stranden og tankgården fri for olierester.

- Vi garanterer, at det fungerer, garanterede ejer og opfinder af metoden Palle Ejlskov, da første injektion blev skudt i jorden i overværelse af folk fra Shell, Region Syddanmark og Fredericia Kommune.

Det er Dansk Shell, som har påtaget sig at rense strand og tankgård.

- Juridisk kan vi ikke pålægge Shell at gøre det, fordi forureningen er opstået i 80'erne, før der var krav om, at forurerenen selv skal rydde op, men vi er meget positive over, at Shell har valgt at gå ind i sagen og tage ansvar for fortidens synder. Det er et godt signal at sende videre, sagde formand for miljøudvalget i Region Syddanmark Jørn Lehmann Petersen (S).

Regionen har over 14.000 kendte jordforureninger, som indtil videre blot ligger hen.

Annonce
Hvis man tænker sig godt om længe, så kan alting løses. Det har vi gjort her, hvor det er 35 år siden, forureningen fandt sted.

Formand for miljøudvalget i Region Syddanmark Jørn Lehmann Petersen (S)

Utålmodige formænd

Forureningen blev opdaget i december 2013, hvor den daværende tekniske direktør i Fredericia Kommune hviskende fortalte den nyudpegede formand for miljø- og teknikudvalget i Fredericia Kommune Christian Bro (S), at der var et problem på stranden.

- Heldigvis er det på en del af stranden, som ikke mange bruger, men vi vil selvfølgelig gerne have den tilbage. Vi har haft et godt samarbejde med Shell og regionen om det, og det er dejligt, at der nu er fundet et løsningsforslag, som, vi tror, lykkes. At det oveni er et dansk firma, der kommer med teknologien, er bare fremragende, sagde Christian Bro.

Inden utålmodigheden for at komme i gang nåede at briste for de to udvalgsformænd, kvitterede både Shells konstituerede direktør Kurt Bjerre og direktør Palle Ejlskov for det gode samarbejde, og så fik de fire teknikere lov til at trykke på knappen for at demonstrere, med hvilken kraft den biologiske cocktail af aktivt kul, bakterier og næringsstoffer skydes ned i undergrunden.

Passer sig selv

Inden 1. novemer forventer Ejlskov at være færdig med at skyde injektioner ned i 200 punkter på stranden og i tankgården. Derefter skal processen passe sig selv.

I første omgang bliver der taget fat på at injeksere inde i tankgården, hvor man biologisk vil fjerne jord- og grundvandsforurening. Dernæst fortsætter arbejdet med at etablere den biologiske barriere mellem tankgården og strandkanten, hvor man samtidigt gennem processen fjerner den eksisterende forurening.

Via 17 boringer bliver der holdt øje med, hvordan processen forløber, og viser der sig behov, bliver der skudt yderligere portioner af cocktailen i jorden.

- Vi har lavet beregninger, der viser, at stranden kan genåbnes efter tre-syv år, forklarede Palle Ejlskov.

Den biologiske rensning efterlader ingen restprodukter, og metoden betyder, at man slipper for alternativt at skulle have gravet hele stranden og tankgården op for bagefter at køre den forurenede jord til behandling.

Shell har tidligere gennemført et større forsøg på at fjerne olien, men uden succes. Regningen for at fjerne olien lyder på et stort millionbeløb, men Shell ønsker ikke at oplyse hvor stort.

Ejer og idemand bag den patenterede teknologi Palle Ejlskov fortalte om processen til bl.a. Jørgen Lehmann, formand for miljøudvalget i Region Syddanmark. Teknologien er testet i både ind- og udland, så Palle Ejlskov giver garanti på, at den yderste del af Østerstrand om nogle år kan blive frit tilgængeligt igen. Foto: Peter Leth-Larsen
De fire store injektionssprøjter skydes ned i jorden, inden der sættes tryk på og væsken fordeles ud i jorden. Foto: Peter Leth-Larsen
Processen sættes i gang med et tryk. De 200 huller sættes i jorden med halvanden meters mellemrum, og der laves stop ni gange ned i dybden , hvor den såkaldte slurry sprøjtes ud, så det danner et finmasket net, der fungerer som en barriere, der bremser og spiser olieresterne. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Ny statslige job får varm modtagelse - især hvis bosætningen følger med

Børkop

350 håndboldmestre i Smidstruphallen

Læserbrev

Svar på kritik: Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi

Læserbrev: I Fredericia Dagblad 17. februar stiller Søren Haastrup (Alternativet) byrådet en række kritiske spørgsmål vedrørende Fredericia Byråds beslutning om at købe den såkaldte Voss-grund på Vester Voldgade. Det er fint både at være kritisk og stille spørgsmål, da det hylder mit princip om åbenhed. Så tak for anledningen til at svare og forklare min holdning til lokalpolitisk håndværk. Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi, altså handelsværdien. Der indgår en række veluddannede og meget kompetente personer i den gruppe, der rådgiver os politikere om jordkøb. Jeg har al grund til at tro, at værdien er korrekt fastsat og har dermed ingen grund til, af denne årsag, at frasige erhvervelsen. Historisk set blev udledning af forskellige kemikalier m.m. ikke anset som en forurening - beklageligvis. Men med nutidens viden og teknologi har jeg det fint med, at grunden nu renses i det omfang, eksperterne anbefaler. I forbindelse med erhvervelsen laves der en samlet vurdering af grundens værdi, når den er klar til at blive taget i brug. Der er derfor ikke noget odiøst i, at der skal betales for oprensningen. Derimod glæder jeg mig over, at Fredericia Kommune investerer i en vigtig matrikel. En investering, der kan komme borgerne til gode. Søren Haastrup efterlyser mere åbenhed og gennemsigtighed i det lokale politiske arbejde. Såfremt hans efterlysning udspringer af en opfattelse af lukkethed og uklarhed om vores dispositioner, vil jeg opfordre Søren Haastrup til at være deltagende i de fora, der i samarbejde med borgerne sætter dagsordenen.

112

Politipatrulje påkørte 17-årig knallertfører: Måtte køres på skadestuen med skader på det ene ben

Fredericia

Regeringen åbner et nyt skattecenter i Fredericia: Skal bremse hvidvask og svindel

Annonce