Annonce
Fredericia

Venstre: Ekstra penge til børn skal hurtigt i spil i Fredericia

Der er flere penge på vej til vuggestuer og børnehaver i kommunerne. Billedet her er fra den private daginstitution Eventyrhuset i Fredericia. Foto: Peter Leth-Larsen
Regeringen afsatte i finansloven ekstra penge til minimumsnormeringer i daginstitutioner. Pengene skal hurtigt ud at virke i Fredericia, lyder opfordringen fra Venstre.

Fredericia: Da finansloven faldt på plads for en uge siden, var der penge til minimumsnormeringer i landets daginstitutioner.

Pengene til flere pædagoger og medhjælpere på 0-5 års-området skal hurtigt i brug i Fredericia. Sådan lyder opfordringen fra Venstre i Fredericia.

- Der er afsat 500 millioner kroner i 2020, og beløbet vokser til 2025, hvor det er fuldt indfaset. Jeg har spurgt forvaltningen om, hvad Fredericia Kommunes andel er, og derefter skal vi finde ud af, hvad vi i Fredericia gør med midlerne, siger byrådsmedlem Pernelle Jensen.

Annonce

Sådan kommer pengene

Regeringen, støttepartierne og Alternativet kom frem til en aftale om minimumsnormeringer i daginstitutioner i forbindelse med finansloven. Der blev afsat følgende midler til opgaven:

500 millioner kroner i 2020

600 millioner i 2021

800 millioner i 2022

1,2 milliarder i 2023

1,4 milliarder i 2024

1,6 milliarder i 2025

Den endelige udformning er endnu ikke besluttet.

Godt gennemsnit allerede

Fredericia Kommune følger allerede fagforeningen BUPL's anbefalede normeringer på kommuneplan. Det vil sige tre børn pr. voksen i en vuggestue og seks børn pr. voksen i børnehaven.

- Vi har allerede et ret godt gennemsnit i Fredericia, men det betyder også, at nogle institutioner er bedre normeret end andre. Venstre ser gerne, at det kommer til at gælde i alle institutioner, siger Pernelle Jensen.

Hun glæder sig over, at Folketinget har sendt penge med beslutningen. Og hun opfordrer formandsskabet i børne- og skoleudvalget til at tage sagen hurtigt op. Hun henviser til, at byrådets partier i budgetforliget netop vedtog at styrke kommunens daginstitutioner, når finansloven faldt på plads.

Her nævnes områderne "forældrebetaling, ressourcestyring og overgang fra vuggestue til børnehave". En del børn flyttes i dag fra vuggestuer ti børnehaver, før de er fyldt tre år. Men de betaler stadig den dyrere vuggestuetakst, indtil barnet fylder tre år. Det er ifølge Venstre "overbetaling", og den ordning har partierne aftalt at kigge nærmere på.

Savner en definition

Ole Steen Hansen (S) er formand for børne- og skoleudvalget. Han er enig i målet om at få pengene udmøntet hurtigt.

Partierne bag budgetforliget aftalte, at implementeringen af budgettet starter i økonomiudvalget. Punktet om normeringer kommer ifølge Ole Steen Hansen på dagsordenen ved mødet 27. januar.

For at kommunen kan komme videre, er der dog nogle ting, der skal afklares først, mener han.

- Hvis Folketinget er klar med pengene der, er vi klar til at få dem ud, siger Ole Steen Hansen, som ønsker sig en klarere definition af begrebet.

- Jeg er optaget af, der kommer en meget klar definition af, hvad en minimumsnormering er. Her må Folketinget på banen og melde klart ud, hvad der skal til, siger Ole Steen Hansen

Han er også enig i Venstres mål om, at minimumsnormeringerne skal gælde i alle institutioner i kommunen.

- Vores mål er minimumsnormerninger i hver institution, og så kommer socioøkonomien ovenpå. Om det bliver nu, afhænger jo af regeringens fordeling til hver enkelt kommune. Men målet er klart, siger Ole Steen Hansen.

Otte procent af pengene til Fredericia Kommunes daginstitutioner kommer fra en socioøkonomisk pulje. Her tager man højde for socioøkonomiske forhold som for eksempel forældrenes baggrund, så socialt belastede områder får flere penge til personale. Fordelingen af pengene udregnes for hver enkelt daginstitutionsmatrikel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

I stedet for en ny bro skal der anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro

Læserbrev: Det er helt forkerte betragtninger, der ligger til grund, når der lægges op til en ny Ny Lillebæltsbro og dermed til yderligere at lægge beslag på naturværdier til fordel for gigantiske bro- og vejprojekter på bekostning af reel livskvalitet. Hvor bliver klimaudfordringerne af i denne debat? Der går desværre fortsat alt for megen monumentalisme og "se-mig-her-projekter" i politikerne: "Se JEG har været. De bygger et monument for mig". Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der i stedet sættes fokus på kvalitet frem for kvantitet - livskvalitet frem for vækst. Og det ud fra den simple betragtning, at det er vi nødt til, hvis menneskeheden skal overleve blot et par generationer endnu. "Det er", med Steen Hildebrandts ord (professor emeritus og adjungeret professor, red.), "ikke længere nok med en retningsændring. Det er nødvendigt med en total reorganisering af det samfund, den vestlige verden har indrettet sig på." Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der tænkes mere i mindre, simplere og nærværende projekter. Vi bliver nødt til at skære ned på vores forbrug, slagte den hellige ko "vækst", fjerne pseudoarbejde, nedsætte arbejdstiden og fordele arbejdet på alle ressourcekompetencer som et skridt i en ny retning og tankegang. Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der som led i en ny strategi i stedet for overvejelser om en ny broforbindelse anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro, vel vidende at den ikke væsentligt vil kunne aflaste fremtidens forventede trafikstigning. Det skal den heller ikke: Den trafikstigning skal vi helt undgå at skabe. Giv dig tid. Brug din cykel, gå, benyt toget og nyd samvær med nye mennesker og vær med til at højne fysisk og psykisk folkesundhed.

112

Politiet har sikret overvågning efter røveri i lokal brugs: - Vi vil gerne høre fra borgerne

Annonce