Annonce
Fredericia

Venstre vil vende nedgang: Flere skal flytte til Fredericia

Venstre pressemøde op Meldahls Rådhus. Foto: Klaus Madsen
Bosætning skal tænkes ind på alle områder, lød det fra Venstre ved et pressemøde mandag. Fredericia Kommunes befolkningstal falder, og den udvikling skal vendes, lød det før budgetforhandlingerne.
Annonce

Fredericia: Et stort, hvidt skilt dominerede den gamle byrådssal på Meldahls Rådhus, da Venstre mandag holdt pressemøde.

"Bosætning 360 grader", stod der, for det er netop Venstres gennemgående dagsorden op til de kommende budgetforhandlinger.

- Vi sætter overliggeren højt i de kommende budgetforhandlinger, og hvis der er noget, vi skal have fokus på, er det bosætning. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi bliver færre mennesker i Fredericia. Både i 2019 og nok også i 2020. Så vi skal tage fat på bosætning hele vejen rundt, og det er ikke noget, et enkelt fagudvalg kan klare, sagde gruppeformand Peder Tind ved pressemødet, hvor de fire byrådsmedlemmer præsenterede ønsker til budget 2021.

Annonce

Billigere for børnefamilier

Øget bosætning vil øge skattegrundlaget og dermed give kommunen en bedre økonomi. Sådan er den grundlæggende tanke. Og på alle politiske områder skal der arbejdes for at gøre Fredericia til en mere attraktiv kommune.

Pernelle Jensen, som blandt andet arbejder politisk med børn- og ungeområdet, fremlagde et par konkret initiativer.

Det skal være billigere og bedre at være børnefamilie i Fredericia.

- I dag er der minimumsnormeringer i Fredericia, når man kigger på et gennemsnit for alle daginstitutioner. Det skal gælde pr. institution. Desuden vil vil sænke forældrebetalingen på daginstitutioner og gøre det billigere at gå i SFO. Dermed gør vi det bedre for fredericianske børnefamilier, men det kan også tiltrække familier fra andre kommuner, sagde Pernelle Jensen, der også kom ind på Enhedslistens idé om at investere 250 millioner kroner i en ny skole i Kanalbyen.

- Vi tror, at prisen bliver højere, for der er ikke indregnet en grundpris, og der er heller ikke indregnet idrætsfaciliteter, hvilket også er ret dyrt, sagde Pernelle Jensen til Fredericia Dagblad efter mødet.

En ny skole i Kanalbyen kunne rumme elever fra Havepladsvej og eventuelt også Indre Ringvej. Men der er stadig behov for renovering for 30 millioner kroner på skolens afdelinger i Bøgeskov og på Høgevej, påpeger Pernelle Jensen. Hun har spurgt forvaltningen til renoveringsbehovet for alle folkeskoler i Fredericia.

- Man kan få mange skolerenoveringer for det beløb, der skal sættes af til nybyggeri, sagde hun til Dagbladet.

Mens andre partier ønsker en ny folkeskole, taler Venstre for et nyt uddannelsescampus i Kanalbyen. Det vil give et uddannelsesmiljø og tiltrække unge til midtbyen.


Det ser et skønt sted med havudsigt, og man kan næsten sige, det er Fredericias Bredballe

Kenny Bruun Olsen om Østerby


Annonce

Nedgang i omsætning

Kenny Bruun Olsen, som i byrådet sidder med by- og planudvalget og miljø- og teknikudvalget,  efterlyste flere byggegrunde i kommunen.

- Jeg har i dag været i kontakt med Vejle Kommune. De har solgt 104 byggegrunde i 2019 og fre til i dag. I Fredericia er tallet 12. Så det er et område, hvor vi virkeligt skal op på hesten. Der er mange arbejdspladser i Fredericia, men flere skal flytte hertil, sagde den tidligere borgmester, som også henviste til en Rambøll-rapport om detailhandel i midtbyen. Den viste ifølge Venstre-manden en klar nedgang i omsætning inden for voldene fra 2014 til 2019.

- Det har været mens, vi har haft alle aktiviteterne i Kanalbyen, og mens Fredericia Teater trak mange folk til.  Så der skal åbenbart helt andre midler til, sagde Kenny Bruun Olsen, der vil to millioner til midtbylivet. Den ene million skal gå til events. Den anden går til nedsættelse af kontingent, så alle butikker i midtbyen kommer med i Fredericia Shopping. Kun 80 procent er med i dag, fortalte Venstremanden.

- Vi vil også gøre noget for at styrke landsbyerne i de kommende år, sagde Kenny Bruun Olsen og foreslog en fem kilomenter lang cykelsti for syv millioner kroner til Herslev. Og en 3,5 kilometer lang udvidelse af vejen til Østerby med cykelsti.

- Det ser et skønt sted med havudsigt, og man kan næsten sige, det er Fredericias Bredballe, sagde Kenny Bruun Olsen.

En busrute, der i stjernekørsel servicerer Trelde og andre lokalområderne med direkte ruter til banegården, blev også foreslået.

Annonce

Millioner til jobcenter

På jobfronten er mange ramt af coronakrisen. Men i Fredericia er der brug for opruste på jobcentret. Centret har været gennem mange forandringer, så det bliver mere virksomhedsrettet og kan agere hurtigere, påpegede Peder Tind.

- Jeg ser gerne, at vi afsætter ti millioner kroner mere. Det ville jeg være klar til. Vi har fremlagt forslaget sammen med DF, og Enhedslisten var med på idéen. Så nu mangler vi bare S, sagde Peder Tind.

For ham gælder det om at knække den historiske tendens til, at Fredericia er en by med mange på overførselsindkomst. Og som hans partifælle Christian Jørgensen nævnte ved pressemødet:

- I forbindelse med corona kunne vi se, at arbejdsløsheden steg mindre i Fredericia end i andre kommuner. Det er en ny trend, som peger på, at indsatsen på jobcentret virker, sagde han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Else Warming fra Fredericia gjorde rent i 25 år, men faldt: Blev starten på et langt og smertefuldt forløb

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Fredericia

Butiksformand: Corona var den øjenåbner der skulle til - nu er det de fysiske butikkers tur

FC Fredericia For abonnenter

Karakterbogen: Et angreb uden bid blev igen dyrt for FC Fredericia

Annonce