Annonce
Fredericia

Ventetiden var lang - svartiden kort til coronatest i Taulov: - Godt, at testmulighederne kommer ud til de små samfund

Mathilde Mose Kristensen var blandt de fremmødte på Fjordbakkeskolen i Taulov denne weekend. Til daglig går hun i 8. klasse på skolen, så det var et gensyn med de omgivelser, hun har haft sin hverdag i gennem flere år. Foto: Michael Svenningsen
Der var både tid til gensyn med skolen og glæde over en lokalt testmulighed, da Fjordbakkeskolen i Taulov blev omdannet til et testcenter.
Annonce

Taulov: Der har ikke været mange personer på Fjordbakkeskolen i Taulov henover den seneste periode, hvis man ser bort fra den uge inden vinterferien, hvor elever i 0.-4. klasse kunne vende tilbage i skolen.

I weekenden har samlingssalen på skolen dog været samlingspunkt. Ikke for undervisning, men derimod for noget så eksotisk som næsepodninger eller kviktest, som de også kendes som.

Nyheden, om at man i to dage kunne blive testet, var nået ud i Taulov og omegn.

Søndag, da dagbladet ved middagstid er forbi skolen, går køen således fra samlingssalen gennem gangen og ud til skolegården. Knap 50 meter lang, men i modsætning til køerne i forlystelsesparker står folk med god afstand.

Bjarne Jørgensen fra Taulov føler sig generelt tryg ved at færdes ude i samfundet for tiden. Søndag var han for god ordens skyld mødt op for at få afklaring på, om han var smittet med coronavirus. Netop det, at testen fandt sted lokalt, gjorde en forskel for ham denne gang. Foto: Michael Svenningsen

Bagerst befinder Bjarne Jørgensen fra Taulov sig. To gange tidligere har han været til test i Kolding, men søndag har han valgt at lade sig teste, da muligheden byder sig lokalt.

- Jeg synes, det er godt, at testmulighederne kommer ud til de små samfund. Der er nok mange, som ikke vil tage ind til Fredericia for at blive testet, så jeg er glad for, at vi får muligheden for det, siger han.

Annonce

Dårlige testforhold i Fredericia

Løbende kommer der flere til i køen, og bag Bjarne Jørgensen står nu Marie Luise Poulsen. Hun har taget turen fra Erritsø, da hun læste i avisen, at man kan blive hurtigtestet uden tidsbestilling.

- Jeg skal mødes med et par piger på tirsdag, og jeg vil være sikker på, at jeg ikke er skyld i at brede smitten videre, selvom man aldrig kan vide sig helt sikker, siger hun.

Tidligere i weekenden havde hun undersøgt muligheden for en PCR-test i Fredericia eller Middelfart, men her kunne hun ikke få en tid førend tirsdag, hvilket i så fald ville være for sent.

Marie Luise Poulsen fra Erritsø havde tidligere prøvet at blive testet to gange i halsen. Det skræmte hende dog på ingen måde, at testen denne gang skete i næsen, som det gør sig gældende for hurtigtestene: - Jeg har prøvet det, der er værre, konstaterede hun. Foto: Michael Svenningsen

Derfor er hun særligt glad for muligheden i Taulov. Overordnet er hun dog ikke positiv over de lokale testmuligheder, der har været, siden pandemien gjorde sit indtog.

- Der har været dårlige testforhold i Fredericia, synes jeg. Jeg kender til mange, som ikke har bil, og så synes jeg ikke, det er rimeligt, at man har skullet helt til Kolding. Nu kom det godt nok til Messe C, men generelt synes jeg, at vi har været dårligt dækket i Fredericia - det må du gerne notere, siger Marie Luise Poulsen høfligt.


Der har været dårlige testforhold i Fredericia, synes jeg. Jeg kender til mange, som ikke har bil, og så synes jeg ikke, det er rimeligt, at man har skullet helt til Kolding. Nu kom det godt nok til Messe C, men generelt synes jeg, at vi har været dårligt dækket i Fredericia.

Marie Luise Poulsen


Gennem 17 år som bogholder og revisor for en række mindre virksomheder har hun et stort kendskab til erhvervsdrivende. Hun er ærgerlig over, hvordan situationen ser ud i øjeblikket.

- Vi siger, at vi er i samme båd i Danmark, men det oplever jeg ikke. Alle, der har deres faste løn, er i en helt anden situation end de små erhvervsdrivende, der i forvejen ikke tjener godt, siger Marie Luise Poulsen.

Samtidig nævner hun, at hun gerne ser en genåbning af samfundet i de ikke-coronaramte områder.

Annonce

Gensyn med skolen

Samtalen lukker en smule op for snakken i køen, hvor Bjarne Jørgensen erklærer sig enig i, at der er dårlige testforhold lokalt - særligt for ældre.

Det er ellers ikke mange lyde, folk giver fra sig, mens de står i køen og tålmodigt afventer på at snegle sig frem. Enkelte undtagelser på stilheden er de folk, som er ankommet flere sammen - eksempelvis som familie.

Blandt disse er søstrene Karoline og Mathilde Mose Kristensen fra Taulov. For sidstnævnte er turen forbi det mobile testcenter tilmed et gensyn med Fjordbakkeskolen, hvor hun til daglig går i 8. årgang.

Søskendeparret Mathilde og Karoline Mose Kristensen ser frem til, at de igen kan møde fysisk op til undervisning på henholdsvis Fjordbakkeskolen og Fredericia Gymnasium. Foto: Michael Svenningsen

- Det er mærkeligt at vende tilbage. Det er flere måneder siden, jeg var her sidst, men jeg håber snart, at jeg kan komme tilbage, for jeg er ret træt af fjernundervisning, konstaterer hun.

Storesøster, der til daglig går i 3.g på Fredericia Gymnasium, er enig i den betragtning.

- Jeg synes ikke umiddelbart, at det ser ud til, at vi kan vende tilbage, men vi må afvente at se, siger Karoline Mose Kristensen.

- Det er jo ikke rart, at kommunen har nogle af de højeste smittetal på landsplan, men omvendt er der ikke så meget at gøre end at tage sine forhåndsregler og håbe på, at man ikke bliver smittet, siger hun, inden turen langsomt rykker mod samlingssalen, hvor testpersonale ventede med vatpinde.

Annonce

Hurtig test, lang kø

For en god ordens skyld tager dagbladets udsendte også plads i køen, der klokken 12.15 er nået så langt, at den næsten gør et knæk i skolegården.

Drypvist går folk fra salen og ud andetsteds ved skolens streetbane.

Det var virksomheden Carelink, som stod for weekendens mobile testenhed i Taulov. Foto: Michael Svenningsen

"Er det kun mig, der har misforstået, at det hedder kviktest", lyder det muntert fra en kvinde en håndfuld meter foran i køen.

Ja, man kunne næsten tage et smut til Fredericia og tilbage i bil på de godt og vel 35 minutter, det tog at stå i kø denne middag. Til gengæld kom svaret på testen allerede efter et kvarter efter podningen; til al held negativ for undertegnet.

Annonce

En forårsrengøring

Og hvordan føltes det så at få den famøse, aflange vatpind stukket godt op i næsen?

Det er heldigvis subjektivt. Er du lidt sart, så stop din læsning her, hvis ikke du ønsker journalistens vurdering. Nu er du advaret!?!

De første centimeter kilder dejligt i næsehårene. Når man ikke tror, at vatpinden kan komme længere op, skal den dog yderligere et par centimeter gennem svælget, så tårekanalerne siger adieu til den sidste mandighed.

Betjeningen fejlede intet, da dagbladets journalist søndag blev næsepodet på Fjordbakkeskolen. Til gengæld var podningen en oplevelse, der ikke foreløbigt går i glemmebogen. Foto: Michael Svenningsen

Det gør ikke ondt, men det er heller ikke behageligt at få skubbet næseborets restsekreter op i bihulen, så valget står mellem at sende en grønhakker afsted eller at lade den glide gennem spiserøret. Sidstnævnte blev løsningen, mums!

Til gengæld føles luften efterfølgende lidt mere frisk i det pågældende næsebor. Ja, man kan næsten kalde det en tidlig forårsrengøring - det som foregik på Fjordbakkeskolen i weekenden.

Men mon ikke det også er sundt. Om ikke andet var der vurderet ud fra søndagens fremmøde mange, som fik luftet ud i weekenden og ikke mindst fik afklaring på, om de er en del af den smittekæde og statistik, der den seneste uge har haft stort fokus i Fredericia Kommune.

Cpr-nummer og mobilnummer skulle de fremmødte oplyse. Og så skulle de også kunne svare "ja" til, at de ikke havde befundet sig i nærheden af coronasmittede inden for den seneste tid. Foto: Michael Svenningsen
Fredericia Kommune får stillet mobile testcentre op i Taulov på Fjordbakkeskolen. Her er det Karonline Mose Kristensen, som får vatpinden op i næsen. Foto: Michael Svenningsen
Efter testen fik de fremmødte en sms med et link og tidspunkt for, hvornår de kunne tjekke svaret på coronaprøven. Efter 10-15 minutter kunne man få svar. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

69-årig lungepatient brugte seks timer på at få tid til en coronavaccination - regionen forklarer, hvad der gik galt

Fredericia For abonnenter

Fællestillidsmand for HK'erne har mærket efterdønninger af kommunalt sparekatalog: - Folk kan stadig blive vrede over det

Annonce