Annonce
Erhverv

Verdensnyhed til blodprøver bestod testen på Industrivej

Henrik Holm og Erik Nielsen fra HC Smede har brugt meget tid på at udvikle en prototype, der kan centrifugere og analysere blodprøver for sygehusvæsenet. Udviklingsarbejdet har taget tre år, men nu har smedevirksomheden også patent på nyheden, og prototypen har bestået den første rigtige test i sidste uge. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Børkop - De har været frustrerede, og de har revet sig i håret, men de har aldrig været ved at give op.

Det er de glade for nu hos HC Smede på Industrivej.

I sidste uge bestod blodcentrifugen, som de har arbejdet på i næsten tre år, nemlig den første større test, inden det bliver alvor med rigige blodprøver fra Vejle Sygehus efter sommerferien.

- Vi er meget glade og meget stolte, for det har været en hård vej, siger Henrik Holm og Erik Nielsen fra HC Smede.

Idéen til blodcentrifugen er opstået i et samarbejde mellem professor og laboratoriechef Ivan Brandslund fra Vejle Sygehus og indehaver af HC Smede, Henrik Holm.

Ivan Brandslund havde et ønske om en tidsbesparende maskine, der kan slynge og centrifugere blodprøverne hurtigst muligt, så der ikke opstår flaskehalse ved travlhed og mange blodprøver på en gang.

Den idé greb Henrik Holm, selvom det var en svær opgave - og nu har han løst den.
Det er ikke hospitalsudstyr, de gør mest i hos HC Smede på Industrivej i Børkop. Normalt svejser de mest i stål og jern til byggepladser. Men de sidste tre år har de haft travlt med en anden ting - en blodcentrifuge til laboratoriet på Vejle Sygehus. Arkivfoto: Benny F. Nielsen

Banebrydende teknik

Prototypen på første kontinuerlige og fuldautomatiske blodcentrifuge i verden står nu i Børkop. På en video, smede-virksomheden har optaget, kan man se, hvordan blodprøver bliver løftet ind og ud af maskinen af en robotarm, uden at skiven stopper med at køre.

Det kommer til at spare sygehusene for oceaner af tid. I dag skal centrifugen tændes og slukkes efter hver test. Det giver typisk en ventetid på flere minutter, da en laborant manuelt skal skifte blodprøverne i maskinen, mens den nye centrifuge kan køre hele tiden og automatisk modtage og aflevere prøver.

- Vi er selvfølgelig meget glade og stolte. Vi har udviklet en banebrydende teknologi, der ikke er set andre steder i verden, selvom vi bare er en almindelig lille smedeforretning uden en stor pengetank i ryggen. Det er lykkedes for os takket være vores egen vilje og stædighed, forklarer Erik Nielsen.

- Men vi har også været nede i alle de vandpytter, man kan falde i, når man udvikler noget, tilføjer Henrik Holm.

Begge understreger, at projektet ikke var blevet til noget uden en støtte på 1,5 millioner kroner, der kom fra Syddansk Vækstforum.

Et år forsinket

Prototypen skulle oprindeligt have været klar til første test på Vejle Sygehus i februar 2015, men processen er blevet forsinket flere gange. To gange i forløbet var der nedbrud på maskinen, som stoppede med et stort skralder-bang.

- Det sagde bang på en måde, så man ikke var i tvivl, om at det var slut. Det var en meget høj og dyr lyd, forklarer Henrik Holm om de to uheld, der har været undervejs. Nye reservedele med lang leveringstid skulle bestilles hjem, og sådan er forløbet trukket ud.

Blodcentrifugen har nu kørt fem døgn uafbrudt uden problemer. Næste plan er at den skal køre hele sommerferien uden stop. Og så skal den testes med rigtige blodprøver fra Vejle Sygehus til efteråret.

- Det har været en hård proces. Det gjorde især ondt på os, da det sagde skralderbang to gange, siger Erik Nielsen.

- Men sådan er det når, man udvikler noget. Vi bygger på den, mens vi flyver, tilføjer Henrik Holm.

- Vi er også blevet klogere undervejs fra smedevirksomhed til udviklingsvirksomhed. Der er ting, man finder ud af løbende, og så må man ændre undervejs. Vi har været ved at miste modet, og vi været dybt frustrerede, men vi har aldrig været ved at give op, og vi har aldrig tænkt, at det ikke kunne lade sig gøre, siger Erik Nielsen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Så du noget?: Vidner til indbrud søges

Fredericia

Ungt plejefirma afviser dumping: - Vi lægger en pris, så vi kan drive en virksomhed

112

Dramatisk påkørsel ender med udvisningsdom: 29-årig med afghanske rødder anker

Fredericia For abonnenter

Hjemmepleje i udbud: Derfor har kommunen valgt nyt selskab

Annonce