Annonce
Fredericia

Verdensrekord: 176 dykkere kastede lys over mørk mission

Der var skyfrit og havblik, da de 176 dykkere gik i Lillebælt kl. 20.19 lørdag aften. Foto: Bo Eriksen
176 dykkere fra hele Danmark sprang lørdag kl. 20.19 præcis i Lillebælt med Lillebæltsbroen som lysende baggrund. Det var ny verdensrekord for natdykket, som bliver foretaget samtidigt verden over.
Annonce

Lyng: Det ligner naturfænomenet morild, men det fluorescerende lys i overfladen af det spejlblanke mørke Lillebælt er skæret af 176 lygter fra lige så mange dykkere.

Synet er imponerende denne lørdag aften med perfekte forhold ved foden af de store ammoniaktanke på Lyngsodde. En verdensrekord i natdyk for andet år i træk.

- Sidste år var vi 162, og i år nåede vi op på 176. Vi havde en ambition om at nå 200 i år, men vi er meget tilfredse. Det har regnet kraftigt hele dagen, og det har helt sikkert betydet, at nogle er blevet hjemme, siger Bo Eriksen, der er en del af styregruppen bag Divers Night Lillebælt.

Divers Night verden over

Divers Night Lillebælt er den danske del af det verdensomspændende arrangement Divers Night.

Styregruppen bag består af en række dykkerklubber, dykkercentre og foreninger.

Man mødes for at gennemføre et fælles dyk, men det sociale samvær før og efter er lige så vigtigt.

Arrangementet er et uafhængig, non-profit og gratis arrangement som drives af frivillige kræfter.

Alt overskud fra et amerikansk lotteri samt salg på pladsen går ubeskåret til julemærkehjemmet.

Diversnight startede for over 10 år siden i Norge som en social event i den mørke tid, og siden da har over 23000 dykkere fra 25 lande været i vandet hver eneste år.

Annonce

Fra hele landet

Dagens regntunge himmel er erstattet af en stjerneklar himmel over pladsen, hvor de mange dykkere er strømmet til fra alle ender af landet.

- Vi har repræsentanter fra alle af regionens dykkerklubber. Der er kommet folk fra Nordjylland og nogle enkelte fra Tyskland. Det er en super opbakning, siger en tilfreds Bo Eriksen.

Opbakningen har eventet også fået fra Fredericia Kommune, som har sørget for at rydde pladsen, sætte borde og bænke op og ikke mindst sikret, at det er muligt at se en hånd for sig i den mørke aften.

- De har stillet lysanlæg op på pladsen. De har virkelig været imødekommende, siger Bo Eriksen om den kommunale indsats.

Annonce

Australien først

10 timer før Bo Eriksen sendte dykkerne i Lillebælt gik de første dykkere i vandet i Australien som en del af den verdensomspændende dykkerevent.

- Det var en norsk kvinde, som satte gang i projektet for en del år siden, og siden har det spredt sig til hele verden. Ideen er, at alle går i vandet på samme klokkeslet, og det betyder, at australierne gik i gang for mange timer siden. Vi har set de første billeder allerede, siger Bo Eriksen.

Kl. 19.30 kaldte han til samling på pladsen ved ammoniaktankene for at give de sidste praktiske oplysninger og reklamere for teltene med salg af kaffe, kage og pølser.

- Hele overskuddet går til Julemærkehjemmene. Vi har fået sponseret både kage og gevinster til vores store lotteri, så vi håber, at kunne aflevere 20.000 kroner til Julemærkehjemmene efter i aften, siger han.

Natdyk er en spændende oplevelse, garanterer dykkerne. Alle har lygter med, og det betyder, at der under overfladen opstår masser af farvespil. En brandmand, som åbenbart har overset, at Lillebælt kun er otte-ni grader varmt, blandede sig pludselig i eventet mellem dykkerne. Foto: Nana Hanghøj
Annonce

Ingen strøm

Mens dykkerne gør klar til aftenens rekorddyk, holder Bo Eriksen sig klar til at forevige rekorden. Han sender sin summende drone op over Lillebælt, mens en anden fra styregruppen råber dykkerne an.

- Så er der ti sekunder til, vi dykker, råber han ud over det stille vand, mens en stor skare af tilskuere følger med.

Det er både lokale fra Sanddal og Erritsø, som har taget en aftentur til Nyhavevej og familiemedlemmer til dykkerne i Lillebælt.

- Forholdene er helt perfekte i aften. Strømmen er nordgående, så der er helt roligt herinde. Den vender først kl. 21, lyder det med erfaring fra et lokalt medlem af dykkerklubben Aktiv.

En forkølelse har betydet, at han har valgt at springe det otte-ni grader kolde dyk over i denne omgang.

Han får sandsynligvis chancen næste år, hvor dykket er flyttet et enkelt minut til kl. 20.20.

- Aftalen er, at alle dykker den første lørdag i november kl. 20 plus det årstal, vi er nået til, forklarer Bo Eriksen.

Fra oven får dykkernes lygteskær Lillebælt til at skinne som morild. Foto: Bo Eriksen
I to hold bevægede dykkerne sig i Lillebælt samtidigt. Lyset fra lygterne tegnede et skær som morild ud over det aftenstille vand. Foto: Nana Hanghøj
Bo Eriksen fra styregruppen bag Divers Night Lillebælt gav de sidste praktiske oplysninger før rekorddykket. Foto: Nana Hanghøj
176 dykkere nåede at melde sig til inden det officille rekordtidspunkt blev nået kl. 20.19. Foto: Nana Hanghøj
Med lygter er det muligt at lyse havbunden fuldstændigt op under et natdyk. Det udnyttede undervandsfotograf Claus Neupart. Foto: Claus Neupart
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Byggerod i Føtex City: Varehus udvider og bliver testbutik for nyt koncept

Fredericia

Nyt trænings- og legeområde undervejs: Ombygning af sundhedshuset rykker udenfor

Annonce