Annonce
Fredericia

Vestdansk politiskole har åbnet for nye kandidater: - Forskelligheden er i hvert fald ikke blevet mindre

I faget magtanvendelse, der tidligere hed selvforsvar, lærer politieleverne, hvordan de afværger eventuelle angreb. Foto: Peter Leth-Larsen
Afstanden til landets eneste politiskole i Brøndby år holdt indtil for nylig mulige politielever fra at søge ind til politiet. Med en vestdansk politiskole er ansøgningsfeltet udvidet, og det bruger man aktivt i den daglige undervisning på skolen.

Fredericia: En flok studerende med politiskilte om halsen står nysgerrigt og kigger gennem en række glasruder, mens de strækker benene inden de sidste timers undervisning.

På den anden side af ruderne står omkring 20 personer på to linjer overfor hinanden. Pludselig farer en af personer frem mod personen overfor og forsøger at stikke ham med den attrapkniv, han med sin højre hånd holder hævet over hovedet. Personen, der bliver angrebet, træder et skridt til siden og forsøger i en hurtig bevægelse at afvæbne angrebet.

- En person med en kniv er altid farlig, for han kan lynhurtigt sætte af og løbe fem meter, så man er nødt til at holde en vis afstand. Her starter de tæt på hinanden og ser, hvor langt de skal væk, før at de kan nå at reagere, fortæller Bent Hedeager Nielsen, der er afsnitsleder på politiskolen i Fredericia.

Det langsigtede mål med øvelsen er at lære politieleverne, hvordan de aflæser potentielt farlige personer, så både betjente og dem, de håndterer, kommer mindst muligt til skade.

Politieleverne i træningslokalet er blandt de omkring 300 studerende, som går på politiskolen i Fredericia på området ved Ryes Kaserne. Her får de første del af uddannelsen, der varer 11 måneder, inden de skal 11 måneder i praktik ude i landets politikredse. Herefter venter seks måneders skolegang, inden de kan kalde sig færdiguddannede.

- På første del af uddannelsen lærer de nogle af de grundlæggende ting bag, hvad det vil sige, at være politibetjent. De har noget omkring samfundsforståelse, kontakten til borgerne og det grundlæggende om strafferet, fortæller Bent Hedeager Nielsen.

Dertil kommer en række fysiske fag som magtanvendelse, vægttræning og skydning.

Annonce

Den midlertidige politiskole

Omkring 300 har deres daglige gang på MUCV – Midlertidigt Uddannelsescenter Vest – politiskolen på Ryes Kaserne.

5. november blev skolen officielt indviet, men allerede i oktober sidste år flyttede elever fra politiskolen i Brøndby til de midlertidige lokaler i Fredericia.

I januar i år dimitterede de første politibetjente fra politiskolen i Fredericia.

På skoleskemaet er blandt andet fag som magtanvendelse, jura, skydning, patruljetjeneste, psykologi og samfundsforståelse.

I slutningen af 2020 bliver politiskolens aktiviteter i Fredericia flyttet til Vejle, hvor den nye vestlige politiskole netop er under opførelse.

Den midlertidige politiskole benytter både faciliteter på selve kasernen, men der er også stillet pavilloner til rådighed.

Planen har hele tiden været, at pavillonerne skulle væk, så snart eleverne og skolen rykkede til Vejle. Lokalerne, der bruges af politiskolen på selve kasernen, går tilbage til Forsvaret.

Tidligere har politikere i Fredericia udtalt, at de gerne så, at pavillonerne kunne blive stående. Der var også en drøm om, at Fredericia kunne blive byen, hvor fremtidens fængselsbetjente skulle uddannes fra, men det blev i stedet på Statsfængslet Møgelkær ved Horsens, der fik den uddannelsesinstitution.

Politiskolen har også en afdeling i Brøndbyøster, hvor den har ligget siden 1996. Her har cirka 750 studerende deres gang.

Placering tiltrækker nye kandidater

Gennemsnitsalderen på de studerende ligger på 25-26 år, og det betyder, at mange allerede har erhverv- eller uddannelseserfaring fra et andet fag. Det giver gode muligheder for, at de studerende selv kan byde ind og dele deres viden i undervisningen.

Bent Hedeager Nielsen nævner, at nogle eksempelvis har erfaring med våben, fordi de har en fortid i Forsvaret, mens andre måske har en viden om færdselslovgivningen, hvis de har været selvstændig vognmand i flere år.

- Det er derfor, klasserne bliver sammensat så bredt som muligt, og vi vil gerne have ansøgere med forskellige baggrunde, netop for at de kan understøtte hinanden, siger Bent Hedeager Nielsen.

Mange af de studerende pendler til politiskolen, og en del af dem ville aldrig have søgt ind på politiskolen, hvis ikke der for et halvt år siden var åbnet i politiskole vest for Storebælt.

- Vi kan se, at nogle af de studerende, vi får ind, er nogle, som vi aldrig ville få trukket til Brøndby, fordi de har etableret familie og har udgifter til børn og bolig. Vi har nogle, der pendler hertil helt fra den anden side af Aalborg.

- Forskelligheden er i hvert fald ikke blevet mindre af, at vi er kommet her. Aldersspredningen er fin, og vi har fået nogle ind, som af mange forskellige årsager aldrig har startet i Brøndby, siger Bent Hedeager Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Tind sigter efter borgmesterkæden: Her er forskellen på V og S

Annonce