Annonce
Debat

Vi burde tage ved lære af Trumps handlekraft i stedet for at hetze ham

John Jensen

Op til det amerikanske præsidentvalg i november 2016 afslørede danske journalister og klogeåger deres formiddable ukendskab til USA og det amerikanske folk.

Alle medier var et rene overflødighedshorn af artigheder om præsidentkandidaten Hillary Clinton, som pressen nærmest havde gjort til helgen. Når Donald Trump blev omtalt var det med spot, hån, hovedrysten og belæringer til os seere, lyttere og læsere om, at kun et fåtal af vælgerne var så snotdumme, at de kunne finde på at vælge den klovn.

Dagen efter præsidentvalget var det direkte morsomt at se de vantro avisledere, samt ansigterne på kommentatorer og klogeåger. Særligt morsomme var de to balkonmænd fra Muppet Show, fiaskopolitikerne Ellemann-Jensen og Lykketoft, som nærmest var lamslåede og stadig er ude af stand til at sige navnet Trump uden en efterfølgende fornærmelse.

Siden den dag har kritikken af den præsident, amerikanerne har valgt, ingen ende ville tage. Dagligt fortæller forargede journalister om præsidentens gøren og laden, og hvis han en enkelt dag ikke har generet et eller andet statsoverhoved, kan journalisterne altid finde en historie frem om hans omgang med luksusludere og pornomodeller.

Trumps vælgere syntes at være godt tilfredse med hans person og den måde, han beskytter amerikanske interesser nationalt og internationalt. Han har trukket sig fra en virkningsløs klimaaftale, haft alvorlige samtaler med skrupelløse diktatorer og arrogante EU-politikere; han siger nøjagtigt, hvad han mener om hvem som helst, og er i gang med at tætne hegnet til Mexico.

Om europæerne er tilfreds med deres ledere og deres måde at passe på Europa synes ikke at interessere danske journalister det fjerneste; blikket er stift rettet mod USA, selvom vores eget kontinent er ved helt at gå i opløsning. Vi har ikke et solidt Forenede Stater, men en kolos på lerfødder ved navn EU, som absolut ikke formår at passe på de europæiske folk - eller noget som helst andet.

Storbritannien er flygtet fra tosseanstalten, flere medlemslande har klogelig hegnet sig ind i pigtråd, og flere politikere har udtalt, at ikke en eneste muslim bliver lukket ind. Alle de opsætsige lande trues med bål og brand af det fællesskab, som burde passe på os.

Lille Danmark er landfast med det multietniske eksperimentarium Sverige, som er helt ude af kontrol og det mægtige Tyskland, hvor befolkningen er godt og grundigt trætte af masseindvandringen, og en kansler som siger "Wir schaffen das", men det virker ikke, som om danske journalister har opdaget Danmarks position, - som en lus mellem to negle.

Hvem passer på Europa i en tid, hvor det mægtige Rusland spiller med musklerne, og illegale emigranter vælter ind over Europas ikke-eksisterende ydre grænser? EU gør ikke, og lederne af Europas største lande synes at mangle Trumps vilje, evne og mandsmod. I Frankrig er præsidenten en lille dreng, som siden barndommen har været fascineret af gamle koner, og stadig holder i hånd med sin skolelærerinde. I Tyskland har man en kansler, opvokset og skolet i et af verdens mest onde og menneskefjendske kommunistiske regimer, - hun har ikke engang gjort sig den ulejlighed at lære engelsk, men taler perfekt russisk!

Måske skulle de danske journalister vende blikket mod Europa. "Grab them by the pussy, Donald" skal nok passe på USA og resten af verden, men hvem hjælper ham i et Europa, som nægter virkeligheden og ikke evner og forstår formålet med at passe på sig selv?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Vi har brug for at stoppe udhuling af dagpengene og få trygheden tilbage for de danske lønmodtagere

Læserbrev: Her i Danmark er vi stolte af "den danske model". Den giver os et samfund med et roligt, reguleret og velfungerende arbejdsmarked. Samtidig bygger den i høj grad på sikkerhed og fleksibilitet. Det betyder, at det er nemt for virksomhederne at hyre og fyre, men de ansatte skal heller ikke gå fra hus og hjem, hvis man bliver ledig. Samtidig er det muligt at uddanne sig hele livet. Det betyder, at de ansatte ikke gror fast i deres job, men søger nye udfordringer. Samtidig giver det plads til nyuddannede, og tilsammen giver det et godt og fleksibelt arbejdsmarked, som er beundret verden over. Den balance er desværre i høj grad ved at tippe. I løbet af de seneste mange år er dagpengenes dækning blevet udhulet mere og mere. Det betyder, at for eksempel en gennemsnitlig industriansat i dag kun får 46 pct. af sin tidligere løn ved ledighed, hvorimod det for eksempel i 2014 var 51 pct. Forringelserne gør, at det bliver sværere for os som fagbevægelse at forsvare de meget lempelige danske regler for at hyre og fyre med, at vi til gengæld har en god forsikringsordning i de danske dagpengeregler. Udviklingen skal stoppes, fordi trygheden er udfordret. Vi skal derfor til at handle, hvis det ikke skal udgøre en økonomisk og social katastrofe at miste sit arbejde. Et trygt dagpengesystem er nemlig forudsætningen for det danske velfærdssystem, og det er samtidig en hjørnesten af den danske model. Vi har brug for at stoppe udhuling af dagpengene og få trygheden tilbage for de danske lønmodtagere. Dansk Metal er derfor gået sammen med fagforbundene 3F, HK og FOA om en kampagne, som skal råbe de danske politikere op. Det er på tide, at Christiansborg forstår, at den danske model og dermed vores gode, fleksible arbejdsmarked er udfordret, og at det er på tide at gøre noget.

Annonce