Annonce
Debat

Vi er ikke gode til at sætte ord på, hvad det vil sige at passe godt på sig selv og vælge et sundt liv

Azra Hasanbegovic. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce

Læserbrev: At kommunikere klart og oprigtigt er en af de allervigtigste forudsætninger for alle medmenneskelige relationer.

Det er måske lettere sagt end gjort.

Vi læser og hører om mange situationer, hvor der netop opstår mistolkninger, misforståelser og konflikter på grund af en dårlig og utilstrækkelig kommunikation.

P.t. er vi også vidner til flere eksempler på den nationale og lokale plan, som man kunne undgå, hvis man havde afstemt hvem, hvad og hvorfor.

Jeg faldt over en 16 år gammel afrapportering om terminologi inden for forebyggelse, sundhedsfremme og folkesundhed og kan ikke lade være med at tænke på, hvor mange almindelige borgere kender forskellen imellem disse begreber.

Jeg finder det som en kæmpe udfordring, som er med til at hindre folk i at tage en del i deres egen sundhed.

Vi er ikke gode til at sætte ord på, hvad det vil sige at passe godt på sig selv og vælge et sundt liv.

Til gengæld er vi gode til at lave rapporter, undersøgelser, kampagner og lignende. Hvert fjerde år. Derefter går det hele lidt i stå.

Vi mangler kontinuitet i vores arbejde, hvor gejsten skal bevares i befolkningen, hvor der skal fremmes sundhed og forebygges sygdom.

For folkesundhed handler ikke kun om helbred og sygdom, men også om man er glad for det liv, man har.

Når jeg retter fokus på kommunikation som et vigtigt redskab, så ved jeg, at den strækker sig ud over de menneskelige relationer, også til de strukturelle, samfundsmæssige og politiske rammer, der skal til for, at begreberne sundhedsfremme, forebyggelse og folkesundhed finder "lovhjemmel" i den daglige praksis.

Det er helt klart, at rygning er farligt, at alkohol skader kroppen og hjernen, at overvægt belaster ryg. De, der ryger, drikker eller har en overvægt, ved alt om det også. Men alene viden om det hjælper dem ikke ret meget.


Vi skal vise dem vejen frem til det sunde valg ved at skrue på de knapper, der kan fremme det, der gavner, eller skrue ned og forebygge det, der skader deres fysiske og mentale sundhed.

Azra Hasanbegovic


Vi skal vise dem vejen frem til det sunde valg ved at skrue på de knapper, der kan fremme det, der gavner, eller skrue ned og forebygge det, der skader deres fysiske og mentale sundhed.

Og det skal man kommunikere klart og oprigtigt, helst 365 dage om året.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce