Annonce
Fredericia

Vi higer og søger - stigende interesse for slægtsforskning og lokalhistorie

Stort rykind til Arkivernes Dag hos Lokalhistorisk Arkiv lørdag i Fredericia. Foto: Søren E. Alwan
fredericia - Uanset om du spørger Lokalhistorisk Arkiv, Trekantens Slægtshistoriske Forening, Dansk Historisk Fællesråd eller Rigsarkivet, oplever de alle en stigende interesse inden for de seneste fem til ti år.

Ønsket om at kende sine rødder og historien bag den by, den gade eller det hus, man bor i, er brændende hos mange.

- Vi ser mest modne mennesker i vores forening, folk, som er gået på pension, for det bliver meget hurtigt tidskrævende at søge i slægtshistorie, siger Jesper Ratjen, formand for Trekantens Slægtshistoriske Forening.

Sjælen får forankring

Han bakkes op af arkivar Karsten M. Sørensen fra Lokalhistorisk Arkiv, der tror, at det stigende fokus fra tv-kanaler på Guld og gods og kendte, der går på opdagelse i fortiden, smitter af på mange.

- Folk søger også lokalhistorisk viden, fordi det giver dem en kontinuitet og en kultur. Bevidstheden om en historisk kontekst giver sjælen forankring, siger han.

Selv om de fleste, der besøger Lokalhistorisk Arkiv fysisk, har grå lokker, er Karsten sikker på, at der findes mange yngre, som også er nysgerrige på, hvordan deres by så ud i fortiden.

- Byerne har jo ændret sig markant gennem tiden. Tidligere lå den tunge industri typisk i midtbyen, og det giver naturligvis nysgerrighed også blandt tilflyttere, der gerne vil vide, hvad deres huse rummede tidligere, eller hvorfor deres gadenavn har det navn, det har, siger han.

Modpol til globalitet

Tendensen bliver også bekræftet hos Dansk Historisk Fællesråd, hvor formanden, Peder Jacob Ellehave Kragh, gennem det seneste årti ser en livlig aktivitet i de lokalhistoriske foreninger rundt i livet. Ikke mindst ansporet af amatør slægtsforskere.

- Jeg tror, den øgede interesse skal hentes i den generelle samfundsudvikling, hvor udviklingen løber stærkt i disse år. Som modpol opstår ønsket om at vide, hvor og hvad man kommer fra - ikke mindst for bedre at kunne navigere i en stadig mere global verden, siger han.

Millioner af klik

Og på Rigsarkivet oplyser de, at især slægtsforskeres brug af Rigsarkivet er højt, og at det er en tendens, der er vokset i de senere årtier. På Rigsarkivets hjemmeside er der adgang til søgedatabaser som Arkivalieronline, Daisy og Dansk Demografisk Database, og de seneste tal fra søgningerne på disse sites viser, at der er omkring 1,1 millioner unikke besøgende om året. Af de 1,1 mllioner unikke besøgende udgør slægtsforskere en del, og tallet overgår antallet af brugere på Rigsarkivets læsesale.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Nye statslige job får varm modtagelse - især hvis bosætningen følger med

Læserbrev

Svar på kritik: Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi

Læserbrev: I Fredericia Dagblad 17. februar stiller Søren Haastrup (Alternativet) byrådet en række kritiske spørgsmål vedrørende Fredericia Byråds beslutning om at købe den såkaldte Voss-grund på Vester Voldgade. Det er fint både at være kritisk og stille spørgsmål, da det hylder mit princip om åbenhed. Så tak for anledningen til at svare og forklare min holdning til lokalpolitisk håndværk. Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi, altså handelsværdien. Der indgår en række veluddannede og meget kompetente personer i den gruppe, der rådgiver os politikere om jordkøb. Jeg har al grund til at tro, at værdien er korrekt fastsat og har dermed ingen grund til, af denne årsag, at frasige erhvervelsen. Historisk set blev udledning af forskellige kemikalier m.m. ikke anset som en forurening - beklageligvis. Men med nutidens viden og teknologi har jeg det fint med, at grunden nu renses i det omfang, eksperterne anbefaler. I forbindelse med erhvervelsen laves der en samlet vurdering af grundens værdi, når den er klar til at blive taget i brug. Der er derfor ikke noget odiøst i, at der skal betales for oprensningen. Derimod glæder jeg mig over, at Fredericia Kommune investerer i en vigtig matrikel. En investering, der kan komme borgerne til gode. Søren Haastrup efterlyser mere åbenhed og gennemsigtighed i det lokale politiske arbejde. Såfremt hans efterlysning udspringer af en opfattelse af lukkethed og uklarhed om vores dispositioner, vil jeg opfordre Søren Haastrup til at være deltagende i de fora, der i samarbejde med borgerne sætter dagsordenen.

Fredericia

Regeringen åbner et nyt skattecenter i Fredericia: Skal bremse hvidvask og svindel

Annonce