Annonce
Fredericia

Vi higer og søger - stigende interesse for slægtsforskning og lokalhistorie

Stort rykind til Arkivernes Dag hos Lokalhistorisk Arkiv lørdag i Fredericia. Foto: Søren E. Alwan
fredericia - Uanset om du spørger Lokalhistorisk Arkiv, Trekantens Slægtshistoriske Forening, Dansk Historisk Fællesråd eller Rigsarkivet, oplever de alle en stigende interesse inden for de seneste fem til ti år.

Ønsket om at kende sine rødder og historien bag den by, den gade eller det hus, man bor i, er brændende hos mange.

- Vi ser mest modne mennesker i vores forening, folk, som er gået på pension, for det bliver meget hurtigt tidskrævende at søge i slægtshistorie, siger Jesper Ratjen, formand for Trekantens Slægtshistoriske Forening.

Sjælen får forankring

Han bakkes op af arkivar Karsten M. Sørensen fra Lokalhistorisk Arkiv, der tror, at det stigende fokus fra tv-kanaler på Guld og gods og kendte, der går på opdagelse i fortiden, smitter af på mange.

- Folk søger også lokalhistorisk viden, fordi det giver dem en kontinuitet og en kultur. Bevidstheden om en historisk kontekst giver sjælen forankring, siger han.

Selv om de fleste, der besøger Lokalhistorisk Arkiv fysisk, har grå lokker, er Karsten sikker på, at der findes mange yngre, som også er nysgerrige på, hvordan deres by så ud i fortiden.

- Byerne har jo ændret sig markant gennem tiden. Tidligere lå den tunge industri typisk i midtbyen, og det giver naturligvis nysgerrighed også blandt tilflyttere, der gerne vil vide, hvad deres huse rummede tidligere, eller hvorfor deres gadenavn har det navn, det har, siger han.

Modpol til globalitet

Tendensen bliver også bekræftet hos Dansk Historisk Fællesråd, hvor formanden, Peder Jacob Ellehave Kragh, gennem det seneste årti ser en livlig aktivitet i de lokalhistoriske foreninger rundt i livet. Ikke mindst ansporet af amatør slægtsforskere.

- Jeg tror, den øgede interesse skal hentes i den generelle samfundsudvikling, hvor udviklingen løber stærkt i disse år. Som modpol opstår ønsket om at vide, hvor og hvad man kommer fra - ikke mindst for bedre at kunne navigere i en stadig mere global verden, siger han.

Millioner af klik

Og på Rigsarkivet oplyser de, at især slægtsforskeres brug af Rigsarkivet er højt, og at det er en tendens, der er vokset i de senere årtier. På Rigsarkivets hjemmeside er der adgang til søgedatabaser som Arkivalieronline, Daisy og Dansk Demografisk Database, og de seneste tal fra søgningerne på disse sites viser, at der er omkring 1,1 millioner unikke besøgende om året. Af de 1,1 mllioner unikke besøgende udgør slægtsforskere en del, og tallet overgår antallet af brugere på Rigsarkivets læsesale.
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Flere års fængsel og udvisning af landet: Men hvem var egentlig gerningsmanden bag knivstikkeri i Jyllandsgade?

Annonce