Annonce
Læserbrev

Vi skal hylde vores faglærte talenter

Vi skal ikke tvinge nogen til at tage en erhvervsuddannelse, men undersøgelser viser, at både unge og deres forældre mangler viden om, hvad en erhvervsuddannelse i 2020 egentlig er.

Læserbrev: Danmark har nogle af verdens dygtigste unge faglærte. Det kunne jeg konstatere, da jeg for et par uger siden besøgte årets DM i Skills i Bella Center.

Som formand for regionsrådet i Region Midtjylland vil jeg heller ikke skjule stoltheden over, at hele 18 af de 45 nyslåede danmarksmestre kommer fra erhvervsskoler i vores region.

Det er der god grund til at fejre. Men ikke kun fordi, de unge talenter i den grad fortjener vores hyldest. Også fordi de går forrest. De viser stolt og seriøst frem, hvad det vil sige at tage en erhvervsuddannelse i Danmark.

Det er der brug for at sætte fokus på.

Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd slår fast, at Danmark i 2025 vil mangle 70.000 faglærte, hvis vi ikke lykkes med at tiltrække flere til erhvervsuddannelserne.

Det gælder alt fra sosu'er til maskinsnedkere. Og det kommer til at ramme både vores sundhedsvæsen og vores virksomheder hårdt, hvis vi ikke gør noget.

Derfor har de fem danske regioner kastet sig ind i kampen. Udover at støtte op om Skills-konkurrencerne finansierer vi sammen projektet "Dit Barns Fremtid".

Projektet klæder forældre på til at tale om uddannelsesvalg med deres børn, blandt andet via podcasten "Samtaler om uddannelse".

Dertil kommer en række store og små initiativer. I Midtjylland har vi f.eks. sammen med bl.a. erhvervsskoler og ungdomsuddannelsesvejledningen startet "EUD for alle", der sikrer, at flere får berøring med erhvervsuddannelserne.

Før det kom projektet "Smartskills", som vi i sidste uge fejrede afslutningen af på College 360 i Silkeborg. 3487 unge har deltaget i det projekt, og 769 af dem har indtil videre valgt at gå EUD-vejen.

Vi skal ikke tvinge nogen til at tage en erhvervsuddannelse, men undersøgelser viser, at både unge og deres forældre mangler viden om, hvad en erhvervsuddannelse i 2020 egentlig er.

Baseret på de første erfaringer med indsatserne ved vi, at mere opdateret viden om og større berøring med erhvervsskolerne kan være med til at knække kurven.

Derfor er jeg også både stolt og glad over den flotte indsats fra alle deltagerne ved DM i Skills 2020. En uddannelses-event af den kaliber skaber nemlig en unik platform for at fortælle den gode historie.

Derfor er det også helt rigtigt, at Region Midtjylland nu sammen med Børne- og Undervisningsministeriet, Herning Kommune, arbejdsgiverne og fagbevægelsen nu har budt på at få værtskabet for Euroskills til Herning i 2024 - europamesterskabet inden for håndværk, service- og industrifag.

Jeg krydser fingre for, at det lykkes. Samtidig vil jeg opfordre alle både unge og deres forældre, onkler og tanter til at overveje mulighederne i en af vores mange erhvervsuddannelser og til at besøge DM i Skills til næste år i Fredericia.

Annonce
Anders Kühnau. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Efterforskere har kastet det store net ud i drabssag: Jagter stadig manden på scooteren

Læserbrev

Folketingsmedlem fra Vejle: Vi skal ikke kaste rundt om os med de rødbedefarvede pas

Læserbrev: Jeg er opdraget med en far og mor, der lærte mig, at når vi var i udlandet, så skulle vi "skik følge eller land fly", som det gamle ordsprog siger. Jeg har også boet i udlandet, og jeg kan ikke forestille mig at leve i et land, hvor man ikke følger landets love og normer. Hvis ikke man kan finde ud af det relative simple, så synes jeg, man skal fly. Sådan må det være. Derfor forslår vi i Det Konservative Folkeparti to tiltag, der gør det umuligt at få dansk statsborgerskab, hvis man har fået en fængselsstraf, og som skærper sprogkravene til ansøgere. Jeg havde den kæmpe glæde at deltage i statsborgerskabsdagen sidste år på Christiansborg. Her så jeg, hvor mange glade og stolte mennesker, som var blevet danske statsborgere. Det gjorde mig glad. Når det så er sagt, så er dansk statsborgerskab ikke en menneskeret. Det er en gave og et privilegie, som vi giver til folk, der gjort en god figur i landet og levet op til deres forpligtelser. Hvis man vil have dansk pas og stemmeret, så mener jeg også, det er helt på sin plads, at man overholder loven og kan tale sproget. Det handler om ordentlighed. En dyd, vi sætter stor pris på her i Sydjylland. Vi skal ikke kaste rundt om os med de rødbedefarvede pas. Hvis ikke folk opfører sig pænt og ordentlig, så skal de ikke kunne få den kæmpe gave, som dansk statsborgerskab er. Punktum! Det handler om at følge landets love. Det må være et ret rimeligt krav, at man eksempelvis ikke skal have fået en straf for at have begået grov vold, og at man skal lære sproget. Det er i min verden uacceptabelt og uforeneligt med at blive dansk statsborger. I dag kan man få statsborgerskab, selv hvis man har siddet i fængsel i næsten et helt år. Det mener vi ikke skal være muligt. Derudover skærper vi kravet til, hvor godt dansk man skal kunne tale for at få statsborgerskab. Ansøgere skal kunne bestå Danskprøve 3, før de kan få dansk pas - uanset hvad. Det svarer til at få 02 på 9. klasses afgangseksamen i dansk. Det bør være rimeligt. Det er vigtigt at kunne sproget for at indgå i fællesskaber, tage et arbejde, så man kan forsørge sig selv og sin familie. Vi forventer, at ansøgere om dansk statsborgerskab lever op til de her ting. Ellers får man ikke dansk statsborgerskab, hvis det står til Det Konservative Folkeparti.

112

Politipatrulje påkørte 17-årig knallertfører: Måtte køres på skadestuen med skader på det ene ben

Leder For abonnenter

Dagens leder: Godt med nye arbejdspladser - men I må også gerne flytte til Fredericia

Fredericia

Se video med skatteministeren: Derfor faldt valget på Fredericia

Annonce