Annonce
Fredericia

Viceborgmester tilfreds med ekstra millioner til udligning: Men bekymret for, om Fredericia får lov til at bruge dem

Fredericia Kommune får flere plejekrævende borgere. Selvom kommunen fremover får flere penge i udligning, er viceborgmesteren bekymret for, om servicen kan øges. På billedet ses en særlig stue på sundhedshuset, hvor sosuelever kan lære om faget med særlige dukker. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Den nye aftaler, som fordeler penge mellem landets rige og fattige kommuner, betyder 32 millioner ekstra til Fredericia. Men viceborgmester Susanne Eilersen (DF) er bekymret for, om de kan bruges til ekstra service.
Annonce

Fredericia: Overordnet er det en god nyhed for Fredericia, at der fra 2021 falder 32 millioner kroner ekstra i kommunekassen med den nye udligningsreform.

Sådan lyder det fra viceborgmester Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti i en kommentar til det brede forlig mellem S-regeringen, Venstre, Radikale, Alternativet og SF.

- Men jeg kan godt være bekymret for, om de ekstra 32 millioner kroner vil give et serviceløft, fordi regeringen ikke har ønsket at ændre på servicerammen,siger Susanne Eilersen.

Det var den begrundelse, som fik hendes egne partifæller til at forlade forhandlingerne. Også Nye Borgerlige og Konservative står uden for aftalen.

- Vi har en god økonomi i Fredericia, så vi rammer servicerammeloftet. Så selvom vi få tilført penge, må vi reelt ikke gå ud at give borgerne en bedre service for de penge. Derfor kan jeg være bekymret for, at den aftale ikke er tilstrækkelig. I Fredericia ser vi en stejlt stigende kurve i demografiudviklingen. Vi har brug for flere penge, hvis vi skal fastholde den service vi har i dag, siger Susanne Eilersen.

Annonce

DF ønsker mere fleksibilitet

Giver reformen mulighed for højere service?

Det spørgsmål berørte finansministier Nicolai Wammen (S) ved tirsdagens pressemøde. Her sagde han, at regeringen ønsker, at pengene følger med, når der eksempelvis kommer flere børn og ældre. Og dermed er der udsigt til at hæve servicerammen. Det skal bare ske ved forhandlinger mellem kommunerne og regeringen.

DF's synspunkt er, at den stramme budgetlov skal ændres. Loven, som betød et samlet loft over kommunernes serviceudgifter, blev indført under Helle Thorning Schmidt-regeringen i 2012. Kommunerne skal have bedre mulighed for at planlægge tre-fire år frem, lyder det fra Susanne Eilersen.

- Vi mener, man er nødt til at kigge på en helt anden model, der er mere fleksibel. Hvor man giver kommunerne en ramme på tre-fire år, eksempelvis en valgperiode, hvor man kan differenciere i servicerammen. Det kommer ikke endnu, for den lovgivning har regeringen udskudt, siger Susanne Eilersen.

Annonce

Levetid er med

DF-viceborgmesteren roser dog flere elementer i den nye udligningsordning, hvor DF altså står udenfor. Blandt andet et kriterium for "middel-levetid".

- Det var noget, Dansk Folkeparti fik med i den aftaletekst, der var under den forrige regering, siger Susanne Eilersen om de tidligere forhandlinger om en ny udligningsreform.

Dengang faldt aftalen til jorden. Men kriteriet er bevaret i den nye aftale. Det betyder i praksis flere penge til kommuner med mange fysisk nedslidt ældre borgere.

- Det kommer til at betyde noget for Fredericia og andre kommuner, hvor levealderen ligger under gennemsnittet, siger Susanne Eilersen med henvisning til, at Fredericia har flere fysisk nedslidte - og dermed plejekrævende - borgere end andre kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Fredericiansk lottospiller var millionær i to måneder uden at vide det: - Du får ikke min Nemkonto

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Fredericia

Døgnrapporten: En fik forbud mod at komme på restauration - en anden fik fire sigtelser

Annonce