Annonce
Fredericia

Video: 39 år og bundet til sin kørestol: Der er rigtig mange steder i byen, jeg ikke kan komme

39-årige Tina Olander har muskelsvind. Hun vil gerne kunne tage på restaurant og i byen med sine venner, men det er begrænset, hvor i Fredericia hun kan komme i sin 300 kilo tunge kørestol.

Fredericia: Et trin, to trin, tre trin op. De færreste tænker måske over det, når de bevæger sig rundt i byen, men Fredericia er fuld af trapper. Op og ned ad trin går det, hvis man vil shoppe tøj, til optikeren, på café eller på toilettet, når man er på værtshus.

Tina Olander har ikke kunnet undgå at bemærke byens mange trapper. Hvert et trin fungerer nemlig som en forhindring, og i mange tilfælde en stopklods for Tina Olander, der har muskelsvind og sidder i elektrisk kørestol på syvende år.

- Der er rigtig mange steder i byen, jeg ikke kan komme. Værtshuse og spisesteder har ofte trapper men mangler en rampe, siger Tina Olander.

Tina Olander støder jævnligt ind i problemer, selv på de steder, der har en kørestolsrampe. Hendes kørestol vejer 300 kilo, og ramperne er ofte for stejle til, at den tunge stol kan køre op ad dem. Det har lagt en dæmper på den 39-årige kvindes sociale liv.

- Min omgangskreds bliver mindre og mindre. Jeg må hele tiden melde fra på grund af manglende tilgængelighed. For nylig skulle mine venner ud at fejre noget. De havde bestilt bord og spurgte, om jeg ville med ud at spise. Jeg måtte sige nej, fordi jeg ved, jeg ikke kan komme ind der. Spontaniteten er helt væk, siger Tina Olander.

Det er svært at finde en kæreste, for du møder ikke nogen i bylivet, når du ikke kan komme ud

Tina Olander, muskelsvindpatient
Tina Olander synes, det er svært at komme rudnt i Fredericia i den 300 kilo tunge elektriske kørestol. Foto: Kristine Lund Nydahl

Kan ikke stå

Tina Olander har en hjælper ved sin side 24 timer i døgnet. Hun kan ikke længere stå og er derfor bundet til sin kørestol i dagtimerne. Om aftenene bliver hun med lift løftet ud af kørestolen og over i sin seng. Hun kan dog stadig bruge sine arme og kan derfor spise selv. Men det er problematisk for Tina Olander at spise ude, da de fleste borde er for lave til, at hendes kørestol kan komme ind under dem.

- Så skal jeg sidde helt foroverbøjet og mast sammen, når jeg spiser. Det er det samme, som hvis man rykker sig en meter væk fra bordet. Det er hårdt, og jeg kan næsten ikke spise noget på den måde, for jeg sidder og får det skidt, siger Tina Olander.

En stor træklods under bordbenene kan dog løse problemet.

- Jeg kender ikke til noget sted i byen, hvor bordet kan klodses op. Det er ellers ikke noget, man ligefrem skal investere i. Er man lidt snild på hænderne, kan man endda lave klodserne selv, siger Tina Olander.

Tina Olander får hjælp 24 timer i døgnet. Foto: Kristine Lund Nydahl
Annonce

Et normalt singleliv

Tina Olander har tidligere undervist i IT. For tiden er hun arbejdsløs, men vil gerne have et job, hvis det kan lade sig gøre. Bortset fra arbejdsløsheden beskriver Tina sit liv som helt normalt.

- Jeg lever et normalt singleliv. Det er svært at finde en kæreste, for du møder ikke nogen i bylivet, når du ikke kan komme ud, siger muskelsvindpatienten.

Hvis Tina Olander skal ud at spise, kan hun godt klare sig uden at kunne komme til et toilet. Men hvis hun skal på bar, har hun brug for at være et sted, hvor der er et toilet med plads til både hendes kørestol og medhjælper. Tina Olander har fundet én bar i byen, hvor hun både kan komme ind ad døren og lige nøjagtig kan komme til på toilettet.

- På Casino Bodega kan jeg lige præcis køre ud i toiletbåsen. Men det er svært for mig at være på baren, fordi de ryger, og med en lungekapacitet, der er nedsat til 50 procent, kan mine lunger ikke tåle røgen, siger Tina Olander.

Tina Olander roser Tøjhuset for at være et af få steder i byen, der har et godt handicaptoilet og god tilgængelighed.

- Jeg kan godt lide at opleve noget nyt. Jeg kommer ofte i Tøjhuset, for jeg elsker at være ude at høre musik, siger hun.

Tina Olander håber, at flere vil gøre noget for at øge tilgængeligheden for kørestolsbrugerne - også for dem i de tunge af slagsen.

- Det kræver bare en længere rampe. Så skråner det ikke så meget, og så kan man komme op. Hvis man fik det flere steder i byen, ville det for mig betyde meget mere frihed og samvær med mine venner, og give mig mulighed for at være spontan igen, siger Tina Olander.

Se videoen fra en tur rundt i byen med Tina Olander på vores hjemmeside - frdb.dk.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kommuner straffer kontanthjælpsmodtagere helt forskelligt - se, hvordan din kommune gør

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Tidligere bankmand vender hjem: Vil spare de lokale for penge med uvildig, økonomisk rådgivning

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia hamrede hovedet mod toppen og faldt hårdt: Derfor er der alligevel grund til at se lyst på fremtiden

KLUMME

Provsten tæller ned til slægtstræf og fisketapas: 'Moster Anna var høj, mørk og smuk - hun gav os et glimt af Paradis'

Fredericia

Jette Nørgaard blev opsagt fra sit job:  - Nu er alle bolde oppe i luften

Alarm 112

Indviet for en måned siden: Nu er de udsattes hellested brændt ned

Fredericia For abonnenter

Jesper og andre grundejere i forurenet område har en svær sag: Losseplads gik under radaren i 90'erne

Alarm 112

Anja er i chok over nedbrændt hellested: Utroligt, at nogen kan finde på det

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Frustreret Simon jagtede cyklende slushice-tyv midt om natten: - Det er pissetræls

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Erhverv

Jacob redder maden hos Den Gyldne Ovn: Restauranter oplever rift om Too Good To Go-poser

Fredericia HK For abonnenter

FHK vandt igen; det er ikke perfekt men meget tæt på

FC Fredericia

FC Fredericia-træner tog hurtigt fat i spillerne efter nederlaget: Det kan jo ikke nytte noget

Annonce