Annonce
Erhverv

Landmand sammenligner opvasketabs med roundup: Facebook stempler det som 'fake news'

Med 861.000 visninger er en video om opvasketabs nået ud til et stort publikum på Facebook. Men ifølge faktatjek-mediet TjekDet er videoens indhold ikke troværdigt, og det har fået Facebook på mærkerne.
Annonce

Sandvad: "Konklusion: Falsk. De primære påstande i oplysningerne er faktuelt forkerte."

Sådan fremgår det i en meddelelse på Facebook, når man vil se videoen "Opvasketabs er længere ude end glyfosat" fra landbrugsmediet Effektivt Landbrug. En video, der i skrivende stund har opnået over 861.000 visninger og er blevet delt 13.555 gange på Facebook.

Hovedpersonen i videoen er Knud Jeppesen, landmand og debattør fra Sandvad mellem Jelling og Tørring.

Han mener, at opvasketabs er mere skadelige for miljøet end ukrudtsmidlet roundup, der netop indeholder det aktive stof glyfosat.

Derfor opstiller han en række eksempler, der sætter de to præparater over for hinanden, mens han viser resultatet af et hjemmelavet eksperiment:

"For at illustrere, hvor stærk den (opvasketabletten, red.) er, så prøvede jeg i går og i dag at lægge nogle opvasketabs på noget sølvpapir, som vi ved, er noget af det stærkeste, vi har. Og der er ikke meget tilbage af det. Det forsvinder bare lige ned igennem," fortæller han og viser, hvordan stanniolet er blevet opløst.

Knud Jeppesen hævder blandt andet i videoen, at en opvasketablet brænder spiserøret væk, hvis man kommer til at spise af den. Derudover siger han:

"Det her opvaskemiddel lukker man som forbruger ud cirka to gange i ugen, og det er giftigt og går ud og ødelægger vores vandmiljø."

Normalt går jeg meget op i at have styr på fakta, og i denne situation har jeg måske været lidt sløset. Men jeg vil ikke mene, at jeg spreder usandheder.

Knud Jeppesen, landmand og debattør

Annonce

Eksperter afviser

På grund af den store interesse for videoen satte "TjekDet" sig for at undersøge de mange udsagn, Knud Jeppesen kommer med.

TjekDet er et uafhængigt medie, der samarbejder med Facebook om at bekæmpe falske nyheder og misinformation. På verdensplan findes over 40 lignende faktatjek-medier.

I arbejdet med at faktatjekke videoens indhold har journalisterne på TjekDet talt med en lang række kilder: en forsker, en professor, en seniorforsker, en teamkoordinator hos Vejle Spildevand, en overlæge samt en laboratorieleder. Her bliver det afvist, at opvasketabs ødelægger vandmiljøet, ligesom påstanden om, at opvaskemidler kan ætse spiserøret, også skydes ned.

"Så længe opvasketabs bliver puttet i opvaskemaskinen og fortyndet i spildevandet, er de ikke til skade for vandmiljøet," konkluderer mediet i artiklen.

Samme faktatjek-artikel popper nu frem som en slags advarsel, når man på Facebook forsøger at åbne videoen med Knud Jeppesen.

Annonce

Mere nuanceret næste gang

Hovedpersonen, Knud Jeppesen, er overrasket over sagens udvikling. Han er glad for, at hans budskab er nået bredt ud, men erkender også, at han kunne have været mere skarp i nogle formuleringer.

- Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at videoen ville spredes så meget. Det er helt sikkert eksemplet med sølvpapiret, som har været med til at skabe ekstra interesse. Jeg kan godt se, at det ikke er raketvidenskab, men det var mere for at fange folks opmærksomhed, og det lykkedes, siger Knud Jeppesen.

- Jeg erkender, at der er et par udtryk, der skulle være mere nuancerede. Det gælder blandt andet udsagnet om, at opvasketabs ætser spiserøret, hvor jeg er blevet gjort opmærksom på, at det er ikke alle tabs, der gør det, siger han.

Du har tidligere sagt i et interview til Vejle Amts Folkeblad, at du anfægter dem, der spreder usandheder om landbruget på sociale medier. Er du ikke selv med til at sprede usandheder?

- Normalt går jeg meget op i at have styr på fakta, og i denne situation har jeg måske været lidt sløset. Men jeg vil ikke mene, at jeg spreder usandheder, for der er faktisk dokumentation for, at opvasketabs er med til at ødelægge miljøet i vandløb og søer, når der løber urenset spildevand ud efter overløb. Det handler ikke om, at alt i naturen går ud og dør, men det har stadig en påvirkning, forklarer han.

Knud Jeppesen har efterfølgende sendt dokumentation for disse udtalelser til TjekDet.

- Det rammer mig, at jeg bliver fremstillet som utroværdig. Det er vigtigt at have styr på sine fakta, men jeg efterlyser, at mediet beder eksperterne til at fremlægge deres dokumentation, ligesom jeg også skulle gøre det. Men det er blevet nægtet, siger han.

Han er nu i samarbejde med Effektivt Landbrug ved at overveje, om der skal komme en opfølgning på videoen.

- Vi er blevet foreslået, at vi laver en version 2.0, hvor vi får holdningerne nuanceret og mere faktuelt korrekt fremstillet, siger han.

61-årige Knud Jeppesen kommer fra Sandvad ved Jelling. Han er en ivrig debattør, når det handler om landbrug. Arkivfoto: Mette Mørk
Vil man se Knud Jeppesens populære video på Effektivt Landbrugs Facebook-side, popper der nu en meddelelse frem med teksten "Falske oplysninger - kontrolleret af uafhængige faktatjekkere". Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbenhed i byrådet? Uenige politikere fandt hinanden på ét punkt

Fredericia

Den engelske coronavariant er i Fredericia: Nye skærpede retningslinjer betyder, at nære kontakter skal i selvisolation i 14 dage

Erhverv

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Vi bør kunne lukke lidt op om 14 dage

Fredericia

Fra stilhed til flere dages kø: Pludselig er der pres på det lokale corona-testcenter

Fredericia For abonnenter

Mr. BMX gik ned med flaget og næsten fallit: Men nu kan Johnny Lassen hejse det igen

Annonce