Annonce
Fredericia

Video: Kom med ned under jorden til Fredericias lille Storebæltstunnel

Nye kloakrør graves og skydes ud under Indre Ringvej og Vesterbrogade. Arbejdet foregår i sær i bunden af det seks-syv meter dybe hul, der spærrer en del af det trafikerede kryds. Heldigvis er trafikanterne tålmodige, fortæller borebisse Carl Andersen fra entreprenørfirmaet Østergaard. Foto: Peter Friis Autzen
Hver dag suser flere tusinde biler, cyklister og fodgængere forbi. Men de færreste har været med nede i det store tunnelgraver-hul i krydset Vesterbrogade/Indre Ringvej.

Fredericia: Det store vejarbejde i krydset Vesterbrogade/Indre Ringvej i Fredericia er i virkeligheden slet ikke et vejarbejde: Det er et tunnel-arbejde.

Siden november har krydset været afspærret på grund af det store arbejde. Og spærringen ventes ikke afsluttet før september. Men hvad er det egentlig, der foregår nede i hullet?

- Vi lægger en rørledning, som kan føre overfladevand væk, så folk ikke får vand i kælderen, når det regner, siger borebisse Carl Andersen fra entreprenørfirmaet Østergaard.

Annonce

Oprindeligt var det planen, at rørledningerne skulle lægges på traditionel manér - altså at vejen skulle spærres og graves op. Men den plan blev droppet, fordi der ligger så mange andre ledninger under vejene, at arbejdet ville medføre en masse andre udfordringer.


Det er fedt arbejde. Jeg kan godt lide det.

Carl Andersen, borebisse


Ud over de mange tekniske udfordringer spillede en heftig debat om næsten et års spærring af en indfaldsvej ind og var medvirkende til beslutningen om at arbejde på tunnelgraver-manér.

- Så nu graver vi i stedet ind under vejen, så den ikke behøver at blive spærret, fortæller Carl Andersen og viser frem, da ElboBladet og Fredericia Dagblads udsendte beder om lov til at se nærmere - og filme det til netavisen.

Lidt som Storebælt

Nede i det seks-syv meter dybe hul står et stillads med trappeop- og nedgang. Et halvtag kan give lidt ly for regn. Pumper og maskiner summer og brummer. Luften er frisk, og her dufter af stål og jord. Solen når ikke ret meget ned i bunden af hullet. Så her er koldt.

I den østligste side af hullet ses det, det hele drejer sig om: Mundingen af et rør med en indre diameter på 1,6 meter. Nærmest en lille tunnel.

Ude for enden af tunnelen arbejder et borehoved, der graver sig frem. En fremskudt borebisse sørger for, at jord fra borehovedet kommer over på en stålvogn, der med stålwirer trækkes frem og tilbage.

Carl Andersen fra Kolding betegner sig selv som "borebisse eller sådan noget". Han nyder arbejdet med grave ud til de nye kloakledninger. Foto: Peter Friis Autzen

Over hullet står en kran, der løfter fyldte jord-vogne op og sætter tomme ned. Derefter sendes en tom vogn ud i til borehovedet. Og den proces gentages og gentages og gentages.

Efterhånden som borehovedet kommer fremad, skubbes røret tilsvarende fremad. Det sker med store, kraftige hydrauliske donkrafte. Når røret er skubbet "i bund" hejses et nyt fag ned i hullet, donkraftene trækkes tilbage, hvorefter hele processen starter forfra.

- Det er lidt som et mini-storebælt, siger Carl Andersen og lægger tryk på "lidt".

Annonce

Mange hundrede meter

Det første rør i processen skal strække sig godt 160 meter mod syd. Det næste bliver godt 400 meter mod øst og derefter cirka 150 meter mod nord - dog med et lidt smallere rør.

Undervejs er det muligt at styre og dreje røret, så det lægger sig præcis, som det skal.

Carl Andersen ved godt, at mange er nysgerrige om arbejdet i bunden af det store hul.

- Men folk kan jo ikke så godt se herned, med mindre de stiller sig helt hen til hullet, siger han og peger op mod hullets kant, hvor krydsets trafik brummer tæt forbi.

Heldigvis er det både Carls og kollegernes oplevelse, at trafikanterne omkring deres trange arbejdsplads har god tålmodighed.

- De dytter og bander i hvert fald ikke så meget, som vi ser nogle andre steder. Måske fordi de forstår, at det faktisk er for deres skyld, kloakken forbedres, lyder det fra holdet, som ikke vil sige, hvor de i landet de oplever mest brok.

Rune Kortved (med ryggen til) og Thomas Bjerre tager imod de tomme og fyldte vogne med jord. De fyldte skal løftes væk med en kran, og de tomme skal sendes ind i tunnelen til den fremskudte kollega ude i rørets spids. Foto: Peter Friis Autzen
Efterhånden som de store, gule donkrafte får presset røret fremad, sættes nye rør-fag ned. I alt skal dette rør skydes godt 260 meter ud under Indre Ringvej. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Fredericia For abonnenter

Vodka slørede Claus' sande jeg i 28 år: Hver morgen vælger han et tørlagt liv til og misbruget fra

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hun elsker at bo i bydelen, som nogen kalder 'rædselsfuld': - Det er et smukt sted

Fredericia For abonnenter

Faktatjek: Har skole og børnehave virkelig plads, hvis der flytter mange børnefamilier til Skærbæk?

Fredericia

Snup en politisk pindemad: Hvad vil du gøre med jobcentret?

Fredericia For abonnenter

Analyse: Derfor kan det blive vanskeligt at sælge ADP

Livsstil

Her er ikke plads til ukvemsord og truende adfærd: 3000 mødes til stor gaming-event

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia: Hus i Østerby solgt for 5,7 millioner kroner

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: Brandmænd blev syge, mens de reddede 150 grise ud fra lynramt gård

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Axeltorv-butikker ærgrer sig over stenørken: Nystartet netcafé overvejer at flytte

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Fredericia For abonnenter

Beløb til sponsorater eksploderede på kort tid: Havneselskabs udgifter steg fra 300.000 kr. til tre mio. kr.

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce