Annonce
Fredericia

Video: Måske sidder eleverne fra Højmosen med verdens fremtid i hænderne

Flokken fra Højmosen, som skal forsvare Fredericias farver ved First Lego League-finalen i Roskilde, er (fra venstre): Sebastian Pedersen, Lærke Busse, Annabell Larsen, Alexander Sadolin, Nicklas Jensen, Rasmus Thy, Alexander Nordstrand (stående) og Victor Ørnskov. Her arbejder de på at programmere en robot til at køre korrekt på en bane med udfordringer og forhindringer. Se resultatet i videoen på netavisen, ElboBladet.dk. Foto: Peter Friis Autzen
På Erritsø Fællesskole afdeling Højmosen sidder en flok kreative og kloge børn. De har kvalificeret sig til den skandinaviske finale i First Lego League. Slaget skal stå i weekenden.

Erritsø: Med robotter og et kompliceret fremdriftsystem for biler er en flok 6.klasses-elever fra Højmosen i Erritsø måske i gang med at ændre verden.

Fredag og lørdag skal de deltage i den skandinaviske finale i First Lego League. Uanset om de vinder konkurrencen i Roskilde eller ej, har de allerede vundet noget, ingen kan tage fra dem igen: viden og erfaring med idéudvikling og samarbejde. Og det er ikke småting, de har arbejdet med.

Robotteknologi og selve verdens fremtid er på bordet, når de arbejder med at programmere små lego-maskiner til at flytte moduler rundt på en bane og undgå faldgruber og forhindringer.

Imens sidder holdets forskere ved et andet bord og udvikler på et elektromagnet-baseret fremdriftsystem til biler. Tanken er, at projektet kan revolutionere trafikkens miljøbelastning og samtidig reducere antallet af trafikulykker. Et af midlerne er blandt andet en idé om roterende eller skiftende elektromagneter i vejbanerne samt en tanke om, at magneterne kan forsyne sig selv med energi, mens de samtidig fører specialbyggede biler fremad.

Annonce
De er gode. De har evnen til at trække en kanin op af hatten,når der er brug for det.

Nadia Kaufmann Iversen, lærer

Ros fra lærerne

Avisen besøger Højmosen, mens holdet er igang med at færdigpudse projektet inden finalen fredag 29. og lørdag 30. november.

Det er dagens første lektion, og holdet er ikke umiddelbart oppe i omdrejninger endnu. Men de skifter lynhurtigt fra første til sjette gear, så snart den første åbner munden og siger noget med projekt-relevans.

- De er en flok gode unger, siger Nadia Kaufmann Iversen, der er naturfagsvejleder og lærer på skolen.

- De har evnen til at trække en kanin op af hatten, når der er brug for det. Og den evne får de brug for, for i finalen konkurrerer de med hold, der både er ældre og mere erfarne, siger Nadia, som lover at give kage, hvis holdet vinder - ligesom hun gjorde, da de vandt første runde i Kolding for nogle uger siden.

Også skolens talentvejleder, Christian Storm Tholberg, er imponeret af elevernes evner.

- Nogle af de ting, de arbejder med, har 7. klasserne ikke lært endnu. Så de har virkelig sat sig ind i tingene, siger han.

Robotten skal skubbe et tårn af bygningsmoduler til en forvalgt placering på banen. Uden at ramme andet, uden at ramme ved siden af og uden at vælte tårnet. Foto: Peter friis Autzen
Talentvejleder Christian Storm Tholbjerg og naturvejleder og lærer Nadia Kaufmann Iversen er stolte af holdet og deres arbejde. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hvad er op og ned i sagen om lægekonsulenten, lokalpolitikere?

Læserbrev: Jeg synes, det er beklageligt, at vores folkevalgte ikke har været ude at fortælle mere i forhold til ansættelsen af den nu tidligere lægekonsulent. Pålydende er, at der ikke har været tale om en politisk ansættelse, men i 2012 konkluderede Folketingets daværende ombudsmand, at det er byrådet, der fastsætter arbejdsopgaverne og har instruktionsbeføjelse over for lægekonsulenten. Derfor kan jeg slet ikke forstå, hvis politikerne ikke kendte til ansættelsen. Derudover er jobcentret inde i en transformation formet efter resultaterne fra undersøgelsen af området, og når et så stort "projekt" er i gang, finder jeg det dybt beklageligt, at lokalpolitikerne ikke har fulgt bedre med i, hvad der sker på jobcentret, og her burde især borgmester Jacob Bjerregaard og social- og beskæftigelsesudvalget have en finger på pulsen og vide, hvad der sker og have hånd i hanke med ændringerne på jobcentret. Har I ikke det? Jeg er ret overbevist om, at man har en viden om, hvad der er op og ned i denne sag, så jeg vil gerne, hvis de pågældende vil svare på følgende spørgsmål: Hvad var målet med at indgå samarbejde med den pågældende lægekonsulent? Hvorfor har man brugt pågældende lægekonsulent til at undervise sagsbehandlere? Og hvad har man haft som mål med denne undervisning? Hvordan kan man ansætte en uden at undersøge dennes baggrund? Hvorfor har man som udvalg ikke mere viden om, hvad der foregår på jobcentret, når nu man er i gang med en stor forandringsproces netop dette sted? Hvordan stemmer brugen af pågældende lægekonsulent overens med den kurs, man fra politisk side udtaler, Fredericia Jobcenter nu følger? Hvad vil udvalget og resten af byrådet gøre for, at sårbare medmennesker ikke behandles ud fra det menneskesyn, som pågældende lægekonsulent tilsyneladende repræsenterer, når man læser blot lidt omkring denne? Jeg glæder mig til at få svar på spørgsmålene, så vi ikke behøver at bruge al tiden på det den 22. april, når udvalget er vært ved et borgerdialogmøde.

Fredericia

Meningerne er delte: Diskussion om ny bro over Lillebælt optager læserne

Annonce