Annonce
Fredericia

Video: Ud at køre med døvblinde Destin

12 døvblinde besøgte lørdag Fredericia og Lillebælt for at få sig et par usædvanlige oplevelser. De skulle blandt andet køre bil.

Annonce

Fredericia: Selvom man hverken kan se eller høre, har verden en masse oplevelser at tilbyde.

Det oplevede 12 døvblinde, der lørdag besøgte Fredericia og Lillebælt sammen med hjælpere og tolke. Turen, som Foreningen Danske Døvblinde (FDDB) havde arrangeret, bød først på Bridgewalking.

De døvblindes sanser kom i fulde omdrejninger, da de fornemmede suset øverst oppe på broen, fortæller tovholder Sandie Roland Tvergaard, der selv er døvblind og deltog i arrangementerne.

Sidste punkt på lørdags-programmet var Køreteknisk Anlæg i Fredericia. Her skulle de køre bil - noget, man som døvblind ikke prøver ret ofte. Hvis nogensinde.

Det vil jeg prøve igen.

Destin Bisgaard, døvblind
Vibe Michelsen tegnsprogstolker på et særligt tegnsprog, hvor tolken og den døvblinde rør ved hinanden. Se eksempler i videoen på netavisen. Her er Destin Bisgaard ved at blive sat ind i, hvordan bilens pedaler virker. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Tegnsprog med berøring

Kørslen foregår med kørelærer Lars Strüwing i passagersædet på en skolevogn, hvor han har adgang til pedaler magen til førerens. Og med en tegnsprogstolk på bagsædet, som oversætter Lars' instruktioner til såkaldt taktilt tegnsprog og haptiske signaler.

Taktilt tegnsprog og haptiske signaler fungerer ved, at tolken rører ved den døvblinde, så de to udfører tegnene sammen. Under kørslen sker det dog med berøringer på den døvblindes skuldre og nakke.

Den første ved rattet er 18-årige Destin Bisgaard.

Han har glædet sig og får hurtigt styr på de tre pedalers placering og funktion. Men ude af stand til at høre motoren eller se vejen bliver det alligevel til en forsigtig test-runde på Køreteknisk Anlægs bane. Anden omgang kommer der mere fart over feltet - til chaufførens store begejstring.

- Jeg har aldrig kørt bil før. Men jeg har prøvet at køre gokart, siger Destin Bisgaard, der mistede både syn og hørelse som dreng på grund af sygdom.

Destin Bisgaard var med et hold fra Foreningen Danske Døvblinde på en action-pakket weekendtur. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Action for første gang

Det er første gang, at FDDB arrangerer en så action-pakket oplevelsestur.

Formålet er blandt andet at rykke de døvblindes grænser og afprøve de særlige teknikker, der gør døvblinde i stand til at opleve mere af verden, end mange måske tror.

Tilslutningen til turen var også større end forventet, oplyser Sandie Roland Tvergaard. Og at tyde på begejstringen, bliver det ikke sidste gang, foreningen kommer ud at køre.

Sandie Roland Tvergaard, der selv er døvblind, får her kørebanens forløb beskrevet på sin ryg. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Brudekjole-kreatør har vokset sig for stor til nuværende lokaler og flytter ind på Axeltorv

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Fredericia For abonnenter

Klar tale til minister og ordførere: Private aktører skal bidrage til Fredericia Teater version 2.0

Annonce