Fredericia: Hvis skraldebilen ikke har tømt din skraldespand, er det måske, fordi naboen ikke har klippet sin hæk.
Sådan er i hvert fald situationen på flere af Fredericias smalleste veje. Og her skal forklaringen på en del - langt fra alle, men en del - af de mange klagesager om glemte affaldsspande findes. Det fortæller affaldschef Kim Ankjær Nielsen og kørselsleder Morten Holm fra selskabet Marius Pedersen A/S, der i sommer overtog skraldebil-tjansen i Fredericia.
Problemet ses blandt andet på en del private fællesveje. Det er ofte temmelig smalle grusveje. Hyggelige steder at bo, men udfordrende for en bred skraldebil - og ikke altid med plads til, at hverken bilen eller skraldefolkene kan komme til.
- Og nogle steder bliver vejen yderligere smal af, at beboerne glemmer at klippe hækken, eller at nogen parkerer bilen, så den rager lidt ind over den smalle vej. Eller stiller en cykeltrailer ved hækken. Den slags. Når vejen i forvejen er meget smal, skal der ikke meget til, før det bliver helt umuligt for os at komme til. Hvis vi forsøger at klemme os ind, risikerer vi at rive sidespejle af skraldebilen, knække grene, komme til skade eller at lave buler i folks biler, fortæller Kim Ankjær Nielsen.
Den smalle plads er også en udfordring, når det handler om skraldefolkenes arbejdsmiljø og -sikkerhed.
Einar Sørensen, VibevejHvis bare jeg havde vidst, at dét var årsagen. Så havde jeg ikke siddet så længe og været sur.
- Det går ikke, at skraldemændene skal sno sig og kante sig rundt. Det tillader arbejdstilsynet ikke. Jeg har mødt mange klagere, som siger "jamen, kan I ikke bare lige...", men man skal huske, at vores folk tømmer flere hundrede spande hver eneste dag, fem dage om ugen. De skal holde til det her arbejde i mange år - og at vi skal passe på hinanden, siger Morten Holm fra Marius Pedersen A/S.
Hvad gør vi så?
Derfor er der flere veje i Fredericia, som skraldebilerne holder sig væk fra.
Men hvad så med skraldespandene på de veje?
- Så sender vi en mindre bil: En lille lastvogn med lift. Den er smallere og kan som regel komme frem, siger Kim Ankjær Nielsen.
Den mindre bil medbringer så en tom affaldsspand, som byttes ud med den fyldte.
Hvem har ansvaret for vejene?
- I Fredericia er der 414 kommuneveje.
- Der er også registreret 223 private fællesveje.
- Endelig er der registreret én privatvej med kun en ejer.
Den løsning bruges blandt andet på Vibevej, hvor Einar Sørensen bor. Han har ikke været tilfreds med affaldsordningen, som for nylig fik ham til at kontakte Fredericia Dagblad, byrådsmedlemmer og affaldschefen på én gang.
- Jeg har flere gange oplevet, at den tomme spand er møgbeskidt. Det lugter og er ulækkert. Især, når det er varmt. Så har jeg været nødt til at vaske den indvendigt med vand, sæbe og en blød kost, siger han.
- Det kan jeg godt forstå er træls, svarer Kim Ankjær Nielsen, der forklarer om logistikken i kørslen med de såkaldte ombytnings-spande.
- Det lover jeg, at vi finder en løsning på. Det må blive noget med, at ombytnings-adresser som Einars får to egne spande, som så byttes rundt. Derved får han hver gang sin egen, rene spand retur, næste gang vi kommer forbi, siger affaldschefen.
Så skal alle huse med ombytnings-spande have to spande. Det lyder som en ressource-tung og dyr løsning?
- Ja, men alternativet er, at vi hver dag skal ud at køre langt med de beskidte spande for at få dem vasket rene og køre dem retur igen. Vi sparer en masse CO2 ved at gøre det på den anden måde, siger affaldschefen.
Naboskabet er vigtigt
Einar Sørensen er glad for Kim Ankjærs løfte.
- Det lyder godt. Og så synes jeg, at det er dejligt at få en god snak om de her ting. Jeg må indrømme, at jeg har været sur, og dét kunne nok fornemmes i tonen i mine mails. Men nu, hvor jeg får en forklaring på, hvorfor min spand nogle gange ikke blev tømt - og hvorfor jeg har fået en beskidt spand retur - kan jeg godt forstå det, siger han.
Skraldemændene hos Marius Pedersen A/S er udstyret med et informationssystem, der gør, at de løbende kan registrere de steder, hvor adgangsforholdene er svære. Og det har de også gjort for Vibevej. Men meldingen er ikke kommet videre til beboerne.
- Det er helt klart vores fejl. Det skal vi gøre bedre. Det er jo meget lettere at forholde sig til noget, når man lige kender baggrunden, siger projektleder Henrik Poulsen fra Affald & Genbrug.
Kommunen og Marius Pedersen A/S overvejer, hvordan de forbedrer kommunikationen til de enkelte husejere. En mulighed kunne være sedler, der hænges på skraldespandenes håndtag med besked om besværlig adgang, for lang afstand til skel eller måske en undskyldning for et knækket håndtag. For midt i den digitale tid, er en god gammeldags seddel måske det, der er mest enkelt og effektivt.
Skraldespande med indbygget sporing
Det er ikke lige til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men de nye skraldespande i Fredericia er udstyret med flere digitale detaljer.
For eksempel har hver spand en chip, der registreres af skraldebilen, når den bliver tømt. Chippen viser også, hvilket hus spanden hører til.
- Chippen kan spores af skraldemændene. Så hvis de kommer til et hus og ikke lige kan få øje på skraldespanden, kan de på deres telefon se, om spanden står lige rundt om hjørnet. Det kan være en hjælp i det daglige, forklarer Kim Ankjær Nielsen.
Husk, at skraldespanden højst må stå fem meter fra skel, understreger Morten Holm fra Marius Pedersen.