Annonce
Fredericia

Vil du begraves med udsigt til Lillebælt?: Skovejer vil lave urnegravplads

I 2014 fik Odense Danmarks første skovbegravelsesplads, hvor skiltet her fører til. Nu vil en privat skovejer lave en urnebegravelsesplads i Skærbæk. Arkivfoto: Kim Rune

En privat skovejer vil gerne etablere en urnebegravelsesplads i en del af den private skov, han ejer i Skærbæk. By- og planudvalget er med på ideen.

Fredericia: Sven G. Schou ejer fem hektar af det skovstykke, der ligger ved Hagenørvej og Børup Skovvej i Skærbæk. Står det til ham, vil en del af den skov i fremtiden komme til at fungere som et sted, hvor man kan begrave sine kære - i en urne.

- Det var tanken om, at man så kunne ligge der og kigge ud over vandet, siger Sven G. Schou.

Onsdag skulle Fredericia Kommunes by- og planudvalg tage stilling til, hvorvidt det ville give grønt lys til projektet.

- Vi har valgt at sige ja til projektet, som er et supergodt et af slagsen. Vi kan kun anerkende ansøgernes initiativ, lyder det fra Søren Wrist Ørts (S), formand i by- og planudvalget i Fredericia Kommune.

Urnebegravelsesplads

Prisen for en urnebegravelsesplads vil på Hagenørvej være 9900 kroner de første fire-fem år, hvorefter prisen falder til 8000 kroner.Urnebegravelsespladsen og prisen for en plads skal og kan ikke sammenlignes med en kirkebegravelse. Der er ikke tale om, at der skal konkurreres med en kirkelig begravelse.

Det årlige antal urnebegravelser anslås til mellem 10 og 15.

Hver plads bliver cirka en kvadratmeter.

Det er ikke tilladt at lægge blomster og lignende ved begravelsespladserne. Dog er det tilladt at lægge en lille sten med eksempelvis afdødes navn eller initialer.

Nedsænkning og andet praktisk står administrationen - som oprettes, hvis projektet godkendes - for.

Det er Kirkeministeriet, der endeligt skal godkende placering og vedtægter.

Der er lignende urnebegravelsespladser i Odense og Horsens samt yderligere to på vej i Esbjerg og Aarhus.

Sven G. Schou ejer fem hektar skov i Skærbæk - med udsigt til Lillebælt. Han ønsker nu at bruge et par af sine skovhektarer til at etablere en urnebegravelsesplads. Illustration: COWI, DDO, GST og Fredericia Kommune.
Annonce

Gøre andre glade

Hvert gravsted bliver cirka en kvadratmeter, og Sven G. Schou regner med, at der vil være plads til mellem 10 og 15 urnebegravelser om året.

Hvis projektet med urnebegravelsespladsen ender med at få grønt lys i byrådssalen, bliver det et projekt med meget lidt indblanding fra Fredericia Kommunes side. Dog er det en betingelse for oprettelsen af begravelsespladsen, at kommunen ejer eller har råderet over arealet, hvorfor planen er, at der indgås en vederlagsfri forpagtningsaftale mellem Sven G. Schou og Fredericia Kommune.

Sven G. Schou har selv ejet de fem hektar skov i over 25 år, og da han har rundet de 60 år, synes han, det var passende at finde et projekt, han kunne gå og hygge sig med, til når pensionsalderen indtræffer.

- Og hvis man så kan gøre nogle mennesker glade, så er det jo rigtig godt, siger skovejeren.

Annonce

Fem timer årligt

Det vil ikke blive muligt at lægge blomster eller lignende ved gravstedet, dog er det muligt at markere gravstedet med eksempelvis en lille sten med navn eller initialer.

Planen er, at der oprettes en virksomhed, som skal stå for drift og administration. Det er også den virksomhed, der skal stå for kontakt til pårørende, at grave og tildække huller, bistå alle nedsættelser og lignende.

Fredericia Kommune vil få tilsynsopgaven med urnebegravelsespladsen, som den selv anslår til at kræve fem timer årligt.

- Og de fem timer, det går nok. Vi var slet ikke i tvivl. Selvfølgelig skulle vi sige ja til det her, lyder det fra udvalgsformanden.

Sagen afgøres i byrådet i starten af oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Ny strategi giver gevinst: Der testes på livet løs i Fredericia

Fredericia For abonnenter

Få dage efter storbranden på Nørrebrogade: Nedbrændt virksomhed rejser sig hurtigt igen

Annonce