Annonce
Fredericia

Vild natur og leg til 17,2 mio. kroner skal give ekstra dimension i provinsens svar på Bryggen

Byhaverne har fra starten været med til at skabe liv i den nye bydel. De skal måske også tænkes ind i den nye park i et eller andet omfang. Parken skal strække sig fra Kongensgade på tværs gennem de eksisterende høje træer og ind til kanalen. Foto: Søren Gylling
Gode ideer til Fredericia og Kanalbyens nye bypark mellem kanaler og boligblokke skal være med til at skabe et sted, hvor både borgere og beboere kan mødes. Søndervold-parken skal også have et mere mundret navn. Byparken rammer Kanalbyen midt i masser af aktivitet på og mellem byggepladserne.

Kanalbyen: Det suser i altanerne fra sydvest tirsdag eftermiddag, hvor Kanalbyen og Fredericia Kommune har budt indenfor i læ i det nye showroom i Kongenspunkt 150. I lejemålet med højt til loftet og trappe til 1. sal er møbler i ædelt træ og grafisk kunst på væggene. Det nye showroom lægger rammer til sommerbriefing om Kanalbyens nye naturpark i særdeleshed og status på Kanalbyen i almindelighed.

Naturparken er seneste grønne klat i paletten af anlægsaktiviteter i Kanalbyen og vil om et år stå klar som et noget større projekt kile end først planlagt.

- Der har hele tiden været en grøn kile lagt ind i projektplanen, men vi har valgt at gøre den noget større, og det har byrådet heldigvis bakket op om, siger projektdirektør for Kanalbyen Tim Halvorsen.

Annonce
Projektdirektør Tim Halvorsen fortalte om det nyeste anlægsprojekt fra Kanalbyen og kommunens side. Byparken Søndervold, som skal være en moderne park bygget på en historisk grund. Søndervold var en omend mindre del af fæstningsværket. Foto: Nana Hanghøj

Kilen er blevet til en park, som skal indrettes med vild natur, legepladser og kunst.

- Vi vil også gerne tænke noget højde ind i parken, så det bliver kuperet. Hvordan det præcis skal tage sig ud, skal vi til at udvikle på nu, og vi vil gerne inddrage folk med gode ideer, siger han.

Fredericia Kommune lægger 9,7 mio. kroner i anlægget, mens Kanalbyen finder de resterende 7,5 mio. kroner. Ambitionerne er at skabe en park, hvor både borgere og beboere kan mødes og understøtte det liv, der er i Kanalbyen.

Unikt udviklingsprojekt

Det har været målet for Realdania at skabe et byudviklingsprojekt, hvor det sociale liv spiller med, understreger direktør for Realdania Peter Cederfelt.

- Jeg synes, at det er lykkedes i Fredericia, og selv om jeg er stolt af alle de byudviklingsprojekter, vi har gang i, så synes jeg, at Fredericia er noget særligt. Det er i min optik provinsens svar på Bryggen i København, fordi den gamle og nye by smelter sammen her på alle måder, siger Peder Cederfelt.

Han har selv stået på kajen, når gamle biler ruller ind, og der er sort af mennesker.

- Jeg husker godt, at byen var delt i, hvorvidt projektet var godt eller skidt, men jeg fornemmer, at man har taget det til sig. Det er virkelig fantastisk, og rigtig mange kommuner har haft delegationer på besøg for at se, hvordan vi har grebet det an i samarbejde med kommunen, siger han.


Kanalbyen er i min optik provinsens svar på Bryggen i København, fordi den gamle og nye by smelter sammen her på alle måder.

Direktør for Realdania Peter Cederfeld


Fra Kongens Punkt kan man skue ud over byggekraner og færdige punkthuse i Sdr. Voldgade-kvarteret.

Annonce

Liv på vand og land

Vandet i kanalen ligger roligt hen trods den hårde vind, og det har Eastcoast Surfers og Martin Stephansen forstået at udnytte i sin forretningsmodel i Kanalbyen.

- Vi kan tage folk ud på supboards i kanalen, så de bliver dus med brættet og vandet, inden vi sejler ud i Gl. Havn og Lillebælt. Det er fantastiske rammer, siger han.

To af hans elite-surfere Freja og Emil er enige. De har været en del af sporten i tre år, og har fået så meget mod på surfing, at de nu også kaster sig i bølgerne ved Klitmøller.

- Man lærer sig selv at kende og ved, hvordan man skal reagere, siger Emil om sit møde med surferlivet, som ikke bare handler om at stå på et bræt og padle.

Martin Stephansen står bag Eastcoast Surfers, som i øjeblikket har fuld fart på i Kanalbyen. Han har et hold af unge elitesurfere, som har været med i flere år. Freja og Emil er to af dem, som har fået så stor selvtillid til deres evner på surfbræt, at de også kaster sig i bølgerne ved Klitmøller. Martin Stephansen håber at få mange både unge og ældre til at få det forhold til sig selv, så det handler ikke kun om surfing. Også mindfuldness og yoga står på programmet. Foto: Nana Hanghøj

- De unge skal lære noget om sig selv og deres grænser. De skal blive trygge ved vandet, siger Martin Stephansen, der hver søndag har masser af børn og unge på vandet i kanalerne.

Han har travlt med kurser og undervisning og passer ved siden af sin butik med surferudstyr, som nu er flyttet ind i den ene container under containerlejlighederne.

Udsigt til yderligere 450 boliger på den ydre side af kanalen, hvor der også bliver plads til boligerne i Carolinelund. Det hele rundes af ud mod Lillebælt af den nye naturpark.

Kunst, natur og madkultur er med til at gøre borgmester Jacob Bjerregaard (S) stolt over den nye bydel, og medejer af Ti Trin Ned, Mette Gassner, lover, at der kæmpes for at kunne kvittere med en Michelinstjerne nummer to ved næste udlodning.

Ti Trin Ned har i coronaens tegn har været nødt til at lukke for restaurantgæster i et par måneder.

- Men vi er kommet i gang igen, og det går fint. Vi får rigtig mange gæster fra København, og jeg har en drøm om, at vi kunne få en vandflyver til at lande uden for. Men så kom coronaen, så det bliver nok ikke denne sommer, men måske næste år, siger Mette Gassner.

Sådan har Kanalbyens faste landskabsarkitekter SLA forestillet sig grundridset af den nye bypark. Nu skal der udvikles yderligere på planen, som er budgetteret til 17,2 mio. kroner. Tegning SLA landskabsarkitekter
Annonce
Fredericia For abonnenter

Vodka slørede Claus' sande jeg i 28 år: Hver morgen vælger han et tørlagt liv til og misbruget fra

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hun elsker at bo i bydelen, som nogen kalder 'rædselsfuld': - Det er et smukt sted

Fredericia For abonnenter

Faktatjek: Har skole og børnehave virkelig plads, hvis der flytter mange børnefamilier til Skærbæk?

Fredericia

Snup en politisk pindemad: Hvad vil du gøre med jobcentret?

Fredericia For abonnenter

Analyse: Derfor kan det blive vanskeligt at sælge ADP

Livsstil

Her er ikke plads til ukvemsord og truende adfærd: 3000 mødes til stor gaming-event

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia: Hus i Østerby solgt for 5,7 millioner kroner

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: Brandmænd blev syge, mens de reddede 150 grise ud fra lynramt gård

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Axeltorv-butikker ærgrer sig over stenørken: Nystartet netcafé overvejer at flytte

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Fredericia For abonnenter

Beløb til sponsorater eksploderede på kort tid: Havneselskabs udgifter steg fra 300.000 kr. til tre mio. kr.

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce