Annonce
Vejle

Brian blev ramt af uhelbredelig virus efter ferie: Får ny nyre af kollega

51-årige Brian Andersen har været nyrepatient de sidste 15 år. 14. januar går han allerstørste drøm i opfyldelse, når han får en ny nyre af sin arbejdskollega på Ajos. Foto: Jens Panduro
51-årige Brian Andersens nyrer har kun få procent funktion tilbage. Hans sygdomshistorie rørte hans kollega på Vejle-virksomheden Ajos, Henrik Harding Nielsen, så meget, at han tilbød sin ene nyre. Efter jul skal de begge på operationsbordet.
Annonce

Vejle: For 51-årige Brian Andersen, der arbejder på lageret hos Vejle-virksomheden Ajos, falder juleaften på to datoer.

Dels 24.december og dels en lille måned senere, 14. januar, hvor han får sit allerstørste ønske opfyldt:

En ny nyre efter 15 år som nyrepatient med alt, hvad det fører med sig af ugentlige dialyse-behandlinger og nedsat livskvalitet.

Giveren af den store gave er Brian Andersens kollega, den 47-årige Henrik Harding, der er ansat som hejsmontør på Ajos på Godthåbsvej i det sydlige Vejle.

Vejle-virksomheden, der specialiserer sig i udlejning af byggemateriel som blandt andet kraner, hejse og skure og i byggepladsindretning, fortæller historien i en pressemeddelelse.

Det gør nyrerne

  • Nyrens funktioner er at filtrere affaldsstoffer fra blodet, afbalancere kroppens væskeindhold, regulere blodtrykket og stimulere produktionen af røde blodlegemer.
  • Hvis nyrerne ikke fungerer, som de skal, vil det medføre en ophobning af affaldsstoffer og giftstoffer i kroppen.
Annonce

Hård dom

Brian Andersen har været nyrepatient, siden han efter en ferie i Italien opdagede en række små røde prikker på sine ben. Da de ikke var forsvundet efter hjemkomsten til Danmark, opsøgte han egen læge og fik dommen: "Du har fået en virus, som vi ikke kan behandle og som gradvist vil reducere dine nyrers funktion."

- Sådan en dom slår hårdt. At få at vide, at man har en sygdom, som lægerne ikke kan helbrede. De kunne kun forsinke udviklingen medicinsk, og på den måde blev sygdommen en del af min hverdag, fortæller Brian Andersen.

Hans nyrer har i dag kun ganske få procent af deres funktion tilbage.

Det betyder blandt andet, at Brian Andersen tre gange ugentligt må i dialysebehandling.

- I dialyse bliver mit blod renset for affaldsstoffer. Det tager 4,5 timer hver gang, og bagefter er kroppen træt, som havde man løbet et maraton, fortæller Brian Andersen, der på grund af sygdommen ikke kan dyrke nogen form for motion og ikke har kunnet det i flere år.

- Når min puls stiger, bliver affaldsstofferne i mit blod transporteret rundt i hele kroppen. Det føles som myggestik over hele kroppen og er meget ubehageligt. Jeg har flere gange kradset hul på mine ben, fordi jeg ikke kunne kontrollere det, fortæller Brian Andersen.

Annonce

Kollega tilbød sin nyre

Gennem hele sygdomsforløbet har han beholdt sit job på Ajos, hvor han nu er på deltid. Kollegerne har fulgt med på sidelinjen og har kunnet se Brian Andersen blive mere og mere mærket af sygdommen.

En af dem er 47-årige Henrik Harding Nielsen, der arbejder som montør.

Selvom han oftest er ude på byggepladser og installere og servicere hejs og elevatorer, kender han til Brian Andersens situation.

Den viden agerede han på en dag: Han sagde direkte til Brian Andersen, at han var villig til at donere en nyre til kollegaen.

- Jeg ved ikke helt, hvor det kom fra, men jeg mente det 100 procent. Jeg vidste, at man godt kan leve uden problemer med bare én nyre, så hvis det kunne redde Brians Liv, hvorfor skulle jeg så ikke tilbyde min hjælp? Det var meget impulsivt, og jeg kan måske godt lukke noget vrøvl ud engang imellem, men det var oprigtigt, og jeg mener det fortsat. Alternativt er det bare et spørgsmål om tid, før Brian ikke er her mere, siger Henrik Harding Nielsen.

Han drøftede sagen med sin samlever og sine teenagepiger og fik deres opbakning til beslutningen.

Nyre-tranplantation

  • I menneskekroppen ligger nyrerne bag det nederste ribben, en på hver side af rygsøjlen.
  • Når donornyren er taget ud, skylles den igennem med en speciel væske og køles af med is.
  • Hos modtageren af nyren er operationen mere omfattende.
  • Først fjernes den nyre, som ikke fungerer. Derefter indsættes den nye nyre og nyrens pulsåre og blodåre sys til de store årer, der fører blod til det ene ben.
  • Den transplanterede nyres urinleder forbindes til urinblæren.
  • For at forhindre, at kroppens immunsystem afstøder den nye nyre, er det nødvendigt at sætte modtageren i livslang behandling med medicin.
Annonce

- Den bedste gave

Efter en række undersøgelse, der skulle fastslå, om Henrik Harding Nielsens nyre overhovedet kunne bruges til en transplantation, fik han og Brian Andersen forleden den gode nyhed, at han er godkendt som donor, og at operationen skal finde sted 14. januar 2020 på Odense Universitetshospital.

- For mig er det her den bedste julegave, jeg nogensinde kan få. Jeg er vågnet op mange nætter badet i sved og har tænkt, at det hele bare er en ond drøm. Men så rammer realiteterne igen og hele det forløb, jeg har været igennem i de sidste 15 år, ville jeg ikke ønske for min værste fjende. At Henrik så melder sig som donor er helt utroligt, siger Brian Andersen.

Da hejsmontør Henrik Harding Nielsen hørte om sin kollegas sygdomshistorie, tog han en hurtig beslutning: Han donerer sin ene nyre til Brian Andersen. Foto: Jens Panduro
Annonce

Foreviges med tatovering

Når de begge er på højkant efter operationen og i stand til det, er det planen, at de skal forevige begivenheden med en tatovering.

Brian Andersen vil have "My kidney friend Henrik Harding" tatoveret på den ene skulder. Og Henrik Harding? Han vil have tatoveret en lynlås over operationsarret.

Gode kolleger og snart nyre-brødre. Brian Andersen og Henrik Harding Nielsen er kolleger på Ajos, og snart vil de begge have en nyre fra Henrik Harding Nielsen i kroppen. Foto: Ajos
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

En vision for åbenhed

Annonce