Annonce
Danmark

Vinterbergs 'Druk': Et absurd eksperiment i absurd univers

Alt går bedre, når man er på druk. Den erkendelse når de fire venner på Nikolajs (Magnus Millang) fødselsdag. Foto: Henrik Ohsten
Formidabelt skuespil og udfordrende forløb gør Thomas Vinterbergs desperate ”Druk” til en intenst uafrystelig film.
Annonce

Film: De er fire gymnasielærer-kolleger mellem cirka 40 og 60. Faktisk er det Nikolajs 40-års-fødselsdag, der starter begivenhederne i ”Druk”: Martin kæmper tappert mod sin druktrang, men fristes af vennerne, den lækreste mad og de ædleste dråber til at drikke igennem - og han elsker det!

Dermed falder talen på den norske psykiater Finn Skårderuds teori om, at det menneskelige legeme altid er i et underskud på en halv promille alkohol, hvilket gør det utilfredst, frustreret og ude af stand til at yde sit ypperste.


Ansporet af fordums store statsledere og kulturkoryfæer, som afgjort ikke var promillefornægtere, vil de drikke igennem fra klokken 8 til 20.

Fra anmeldelsen


Se, det er en teori, de fire venner tænder på, så de kaster sig ud i et eksperiment, de nøje registrerer: Ansporet af fordums store statsledere og kulturkoryfæer, som afgjort ikke var promillefornægtere, vil de drikke igennem fra klokken 8 til 20, altså gennem hele arbejdstiden og en god del af hjemmelivet.

Vel at mærke et familieliv, som i filmens optik ikke er værd at stræbe efter: Peter er single, Tommy har kun en gammel hund, Nikolaj tre irriterende unger og en skinger hustru, der kun bekymrer sig om dem, mens Martins lange ægteskab med svenske Anika har været stendødt i årevis.

Annonce

Højaktuelt tema

Det virker, som om instruktør Thomas Vinterberg bevidst har kamufleret tidspunktet for handlingen, det skoleår, den forløber hen over: Drukeksperimentet registreres på en computer, der høres, men næsten ikke ses, Martin sender og modtager et par sms’er og fører en enkelt mobiltelefonsamtale, men der ses ikke en skærm, ikke en mobil eller computer i 3.g-klassen med det opretstående klaver i hjørnet og pulte, som kunne være fra 1960’erne; desuden ses ikke en farvet, hverken blandt elever eller voksne, og kun en muslimsk tildækket statistkvinde anes sekundkort.

Drukkulturen blandt de unge - intet sjov uden fuldskab, ingen fest uden druk - er højaktuel, hvilket coronakrisen tydeligt har vist, men det virker utidssvarende, at ingen - hverken familie eller kolleger - påpeger eksperimentet, før det er løbet totalt amok. Faktisk forløber promilleforsøget så positivt, at de fire venner tager det endnu videre: Nu skal der grovdrikkes til segnegrænsen, og da de når den, vågner familie, kolleger og skoleleder omsider op.

Annonce

Barsk kost

De fire venner, der er så livsuduelige som ædru og så suveræne som berusede, spilles nærmest skræmmende formidabelt af Magnus Millang som Nikolaj, Lars Ranthe som Peter, Thomas Bo Larsen som Tommy og Mads Mikkelsen som Martin, mens de meget små og korte kvinderoller varetages af Helene Reingaard Neumann som Nikolajs kone, Amalie, og en som altid smuk og udstrålingsstærk Maria Bonnevie som Martins hustru, Anika.

Kolde og fraværende eller kommanderende og rasende, ingen af dem gør noget som helst for at bremse ægtemændenes destruerende druk.

Er ”Druk” så en løftet, moralsk pegefinger mod netop druk?

Næh, snarere en indædt knivskarp skildring af, hvad druk kan og sandsynligvis vil føre til. At alkohol også kan medføre gode arbejdsresultater, kærlighed og poetisk skønhed understreges af lydsidens smukke, svenske drikkeviser, og af at en af fyrene scorer en kæreste i sin nye, alkoholafslappede tilstand.

Er der et budskab eller en morale i filmen, er denne nærmest livs(stils)farlig: For en angst og usikker student kan pludselig blive en lysende Kierkegaard-fortolker til eksamen, bare han er fuld, og en mobbet blegfis kan pludselig blive en Laudrup på fodboldbanen, bare træneren er sejlende beruset.

Og er et traditionelt familieliv med pligter, samlivsproblemer og besværlige børn lykkeligere end det frie festliv med vennerne og enorme mængder druk?

Annonce

Tre cirkler sluttes

Hele tre cirkler sluttes i filmens sidste scene: Elevernes studenterfest er præcis så larmende og druksejlende som deres skoleårsstart med ølkasseløb og synkroniseret opkast, og Martin, der er blevet kærligt drillet med sine jazzdanser-evner i filmens start, får nu, fuld, fri og lykkelig, lov at kaste sig ud i den flotteste dans, omgivet af beundrende elever - og så startede vor nu internationalt kendte og skattede skuespiller, Mads Mikkelsen, faktisk som showdanser, en kunst, han til fulde stadig mestrer.

”Druk” er barsk, flydende kost, der er drevet af desperation og had til konformitet og stiller en masse herligt opruskende, overrumplende og umoralske spørgsmål. Og for at fuldende det desperate mande-livssyn og filmens hektiske og kulsorte stemning sluttes med dens dedikation ”til Ida”, Thomas Vinterbergs unge datter, som sidste år blev dræbt grusomt og meningsløst i en bilulykke.

”Druk”. Instruktion: Thomas Vinterberg. I rollerne: Mads Mikkelsen, Lars Ranthe, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann m.fl. Tilladt for børn fra 11 år. Længde: 1 time og 56 minutter. Premiere i dag, torsdag 24. september. Fire af seks stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Efter Fredericia Teaters konkurs: Byrådet går efter at få støtte fra staten til genrejsningen

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Annonce