Annonce
Erhverv

Virksomheder skal betale fast takst for affald på genbrugspladsen: - Det bliver lige som når man kører over Storebælt

Når virksomheder senere på året skal aflevere affald på genbrugspladsen, så vil de blive registreret via nummerpladen og dermed deres cvr-nummer, så de kan faktureres direkte. De slipper dermed for at aflevere dokumenter, hver gang de kommer til pladsen. De bliver fremadrettet opkrævet fast takst per læs. Foto: Søren Gylling
Det skal være nemmere for erhvervslivet at afregne for det affald, de leverer til genbrugspladsen. Ens priser og nummerpladescanning er blevet løsningen, som indføres til foråret.

Fredericia: Det skal snarest muligt være lettere for håndværkere og andre med et cvr-nummer at komme af med sit affald på genbrugspladsen. Til gengæld bliver prisen ensrettet.

I dag koster det 40 kr. per besøg at aflevere en trailer fyldt med genanvendeligt affald, mens prisen stiger til 230 kr. eller 300 kr., hvis der er tale om henholdsvis byggeaffald eller farligt affald.

Nu bliver prisen per besøg 169 kroner uanset hvilken type affald, der ligger på firmaets trailer. Det skal lette administrationen for både firma og kommune.

Annonce

- Vi ønsker, at det skal være så let som muligt at gøre det rigtige. Derfor indfører vi i løbet af foråret en ordning, hvor man bare kører ind på genbrugspladsen i sin erhvervsbil og bliver faktureret automatisk. I tillæg vil man kunne tilmelde sig med erhvervsnummerpladen til ordningen, således at også betalingen foregår automatisk. Lige som man kan, når man kører over Storebælt, forklarer affaldschef i Fredericia Kommune Kim Ankjær Nielsen.

Det nye takstregulativ for erhvervslivet blev godkendt af et flertal i byrådet i december.

Håndværkerforening: Godt med forenkling

Hos Fredericia Håndværkerforening er der opbakning til ordningen.

- Vi bakker fuldt op om, at vi skal sortere og genanvende alt, hvad der kan genanvendes med brug af den sunde fornuft. Og vi ser det som en forbedring af forholdene, at Fredericia Kommune har forenklet administrationen over for erhvervskunderne og glæder os til en fortsat dialog om videreudvikling af genbrugspladserne og sorteringsmulighederne, fastslår formand for Fredericia Håndværkerforening Michael Kristensen.

Vi ønsker at det skal være så let som muligt, at gøre det rigtige. Derfor indfører vi i løbet af foråret en ordning, hvor man bare kører ind på genbrugspladsen i sin erhvervsbil, og bliver faktureret automatisk.

Chef for Affald og Genbrug i Fredericia Kim Ankjær Nielsen

Tømrermester Thomas Hinge benytter genbrugspladserne og er især tilfreds med, at der er åbent hele døgnet.

- I skal til at betale samme pris per læs. Er det ok?

- Det går nok, for vi er gode til at samle sammen i store læs, siger han.

Hans kollega tømrermester Niels Kruse er lidt mere forbeholden.

- Det betyder, at vi kommer til at betale det samme, uanset om vi kommer fra en kunde med en spandfuld affald eller med en helt trailer. Det er måske lidt uretfærdigt og betyder i hvert fald, at vi måske er nødt til at samle affald sammen, og det, ved jeg ikke, om er bedre, siger han.

Men ordningen er kendt fra andre kommuner, hvor det fungerer fint, lyder det fra affaldschefen.

- Middelfart Kommune kører også med nummerpladescanner og en såkaldt ”per besøg”-takst. Det samme gør forsyningsselskabet Provas i Haderslev, ARC på Sjælland, DIN Forsyning i Varde og Esbjerg, oplyser Kim Ankjær Nielsen.

I dag skal man som erhvervskunde registrere sit affald på forhånd og aflevere en seddel til medarbejderne på genbrugspladsen. Helt lavpraktisk foregår det ved, at man printer en seddel ud, sætter kryds i feltet med den affaldstype, man leverer. Ud fra sedlen fakturerer Affald og Genbrug derefter beløbet.

Annonce

Slut med fejlregistreringer

Og udover at være tidskrævende viser det sig, at affaldet ikke altid registreres korrekt.

- En undersøgelse foretaget i og af Middelfart Kommune samt vores medarbejderes oplevelser viser, at virksomheder i et ukendt omfang registrerer enten byggeaffald eller farligt affald som genanvendeligt affald. Men det kan jo også gå den anden vej, at man kommer til at betale for meget, hvis man registrerer genanvendeligt affald som enten byggeaffald eller farligt affald, lyder det fra Kim Ankjær Nielsen.

Fast takst for erhvervsaffald

Gebyrstørrelsen er i dag differentieret og udgør 40 kr. pr. besøg ved aflevering af affald til genanvendelse og 230 kr. pr. besøg ved aflevering af byggeaffald og 300 kr. for farligt affald.

Ved indførelse af et nyt adgangs- og betalingssystem med nummerpladeaflæsning forventes antallet af registrerede erhvervsbesøg at stige.

For 2020 er der opkrævet ca. 370.000 kr. for erhvervs brug af de kommunale genbrugspladser.

Ud fra den baggrund er der beregnet en pris på 169 kr. pr. besøg pr. affaldsbærende enhed.

Fordelen ved at indføre en takst per besøg er, at der ikke på forhånd skal ske en registrering, og affaldet blot skal anbringes i de rette beholdere.

- Mange sætter et kryds, der rammer i flere felter, og her kan det være svært at vurdere, om de i realiteten har villet markere to eller tre felter eller kun et. Og hvad skal vi så opkræve? Vi er i 2022, vi ønsker at gøre vores affaldsordninger så smidige og effektive som muligt for både borgere og erhverv, lyder meldingen fra affaldschefen.

Annonce

Stefan rev rødderne op og kastede sig ind i 'udskældt' branche: - Jeg har ikke et sekund fortrudt

Fredericia For abonnenter

Her er Fredericias nye Lidl: Så stor og grøn bliver butikken

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Cyklister får ingen hjælp fra ministeren: De må leve med at overtage bilisternes vigepligt

Fredericia For abonnenter

Nye og garvede byrødder får grundig intro efter sidste års turbulens: - Stor fejl, at det blev aflyst sidst

Kolding

Se video: Hvalen i Kolding Fjord er med 99 procents sikkerhed død

Fredericia

Jan er muligvis verdens største nørd: Planlægger at åbne museum med sin samling

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Fredericia

Ny tankstation åbner inden for et par uger: Vaskehal kommer til på sigt

Erhverv For abonnenter

69-årige Mogens kører 70.000 kilometer om året med rensetøj: - Jeg syntes, at jeg var lidt for frisk til ikke at lave noget

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Fredericia

Udsigt til en Lidl mere i Fredericia: Så meget snupper ny stor butik fra de andre

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Fredericia HK

FHK gik fra to kampe til nul - nu skal klubben alligevel spille træningskamp

Fredericia For abonnenter

Lennie afvist efter 50 år i Danmark: Forening støtter nu lægepar i kamp for 78-årigs statsborgerskab

Erhverv

Før var her gnister i luften: Snart møder et kønnere syn trafikanter langs Holstensvej

Annonce