Annonce
Læserbrev

Viruskrisen underminerede årtiers forfejlede betontænkning på et splitsekund

Det er en umulig opgave! Nej, ikke længere. Nu fanger bordet. Nu er der endelig evidens for, at vi som civilisation kan forandre os, hvis det er nødvendigt.

Læserbrev: Denne undtagelsens tid viser med al tydelighed, at hvor viljen til forandring er til stede, kan selv meget grundlæggende omstillinger af menneskecivilisationen gennemføres i løbet af nul komma fem!

Væk var pludselig alle partipolitiske og dermed ideologiske forbehold.

Begrænsninger af forfatningsmæssige frihedsrettigheder og store økonomiske hjælpepakker til det højtbesungne private erhvervsliv blev hastebehandlet i parlamenter verden over.

Den klassiske og meget stålsatte grænse mellem det private erhvervsliv og den offentlige sektor blev brudt ned over natten.

Frihed og nødvendighed, stat og civilsamfund, smeltede for øjnene af måbende borgere verden over sammen til en stor og løsningsorienteret pragmatisme.

Hvad der skulle til af økonomi og strukturelle forandringer af forskning og produktion, blev uden at blinke bevilliget af alverdens regeringer.

Et fælles fjendebillede ikke til diskussion blev argumentet for den relative undtagelsestilstand økonomisk og samfundskulturelt, der lukkede alle ned i deres eget hjem. Lukkede verdenscivilisationen ned for rejseaktivitet og samhandel.

På mindre end tre måneder er det altså lykkedes for den samlede planetariske menneskehed at ændre sit civilisationsparadigme så radikalt, som kun de store verdenskrige i nyere tid tilsvarende har bevirket.

Det må mane til progressiv eftertanke. Det må skabe håb for løsningen af fremtidens kriser, både sundheds- og miljø/klimakriser.

Det er jo ganske fantastisk, at f.eks. blot få ugers neddrosling af den massive fossile biltrafik i de større byer har resulteret i en relativ forbedring af luftkvaliteten med op til 50 pct.

Og man kan fortsætte med den relative forbedring af alle de miljøområder, hvor den menneskelige produktions- og forbrugsaktivitet gennem sit urealistisk høje ressourceforbrug presser habitaterne i bund.

Vi har som menneskecivilisation altså bevist overfor os selv og vores naturgrundlag, at hvis vi vil, så kan vi omstille en ikke bæredygtig vækstkultur til reel bæredygtighed.

Det er bare et spørgsmål om viljen til forandring!

Ja, tak for kaffe vil mange vel sige.

Hvordan skal man strukturforandre en global menneskehed, hvis primære mål gennem de sidste 200 år som udgangspunkt har været en overudnyttelse af naturens ressourcer for at skabe grundlaget for en stadig større produktion - et stadigt større forbrug, koste hvad det vil i form af alskens miljømæssige og klimatiske ubalancer?

Det er en umulig opgave!

Nej, ikke længere.

Nu fanger bordet.

Nu er der endelig evidens for, at vi som civilisation kan forandre os, hvis det er nødvendigt.

Og det er nødvendigt.

Både i den aktuelle økonomiske og sundhedsmæssige krise, men også på den lidt længere bane i forhold til klima- og miljøkrisen, som kan udvikle sig til den næste store civilisationspandemi.

Bo Thyge Bisgaard. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce