Annonce
Debat

Virusudbruddet har vist den moderne og yderst globale civilisations relative sårbarhed og relative styrke

Bo Thyge Bisgaard. Privatfoto

Læserbrev: Med risiko for at blive beskyldt for intellektuelt hovmod og arrogance set i perspektivet af den nuværende udvikling i forbindelse med covid-19 og den deraf følgende nødretstilstand i Danmark og store dele af verden vil jeg tillade mig at fremsætte følgende uvidenskabelige påstand:

Virusudbruddet har vist den moderne og yderst globale civilisations relative sårbarhed og relative styrke.

En første præmis i denne meget overordnede konklusion er, at vores liv aldrig, ligegyldigt hvor ihærdigt vi forsøger, igen vil blive, som det var før en krise.

En anden præmis er, at vi på trods af den første præmis vil bruge uanede mængder af menneske- og naturressourcer i forsøget på at fastholde tingenes status quo.

En tredje præmis er, at vi pga. manglende intelligens eller tro på os selv ikke udnytter pludselige sammenbrud i den bestående samfundskontekst proaktivt, men i stedet indtager en meget defensiv attitude.

En fjerde præmis er, at vi som det dyr, vi er, naturligt reagerer med livets forsvar, men ikke evner at slippe forsvaret, når det i længden viser sig at være den reelle trussel. Den reelle trussel ved at stå i vejen for den udvikling, hvis kim der altid bliver sået i sammenbruddets muld.

En femte præmis er vores manglende evne til at se det store perspektiv. Udviklingen på den lange bane. Verden udenfor vores egen overlevelse for enhver pris.

En sjette præmis er, at menneskenaturen også er muteret til en produktions- og forbrugskultur, der i sit ressourceblinde kredsløb til sidst vil kvæles i sine affaldsprodukter såsom CO2.

En syvende præmis er, at den proces, der gennem næsten 100.000 år har båret menneskedyret mod stadig nye udviklingstrin, grundet det uholdbare ressourceforbrug vil mutere til en uundgåelig afviklingsproces.


Covid-19 er i den forbindelse blot en tydeliggørelse af bl.a. det moderne økonomiparadigmes mangel på bæredygtig balance og reel omstillingsparathed.

Bo Thyge Bisgaard


Covid-19 er i den forbindelse blot en tydeliggørelse af bl.a. det moderne økonomiparadigmes mangel på bæredygtig balance og reel omstillingsparathed.

Dette på trods af mange utraditionelle tiltag i forhold til et presset erhvervsliv.

En ottende og sidste præmis er, at alting hele tiden muterer - naturen, virus, mennesker, civilisationer.

Til det værre, hvis vi ikke besinder os på vores egen "naturlighed" og forkaster fortællingen om menneskekulturens urealistiske overlegenhed.

Til det bedre, hvis vi tør erkende, at mennesker også skal leve i nuet med vira og kaos om 1000 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Lad os arbejde sammen kvinder og mænd

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Sydjylland For abonnenter

Syddanmarks corona-general ånder lettet op: - Det er ikke gået så galt, som vi frygtede

Annonce