Annonce
Alarm 112

Vreden ulmede ved stort borgermøde: Asylcenter i Sandvad går usikker fremtid i møde

Folketingsmedlemmerne fra venstre Christoffer Melson (V), Mads Fuglede (V) og formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl lovede, at de sammen vil holde den ansvarlige minister til ilden i sagen om ændrede flygtningetyper på asylcenteret i Sandvad. Her ses de ved borgermødet i multihallen i Kollerup fredag aften. Foto: Leif Baun
Der manglede en minister, der manglede svar og der manglede garantier på fredag aftens store borgermøde om en helt ny type flygtninge som beboere på asylcentret i Sandvad. Vreden brød flere gange ud i lys lue, når svarene fra embedsmændene blev for uldne.

Kollerup: Hovedkær Lokalråds protestborgermøde på Kollerup Skole havde samlet næsten 250 deltagere.

Og hvis udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) havde troet, at han kunne lægge protesterne fra Sandvad ned ved at blive væk fra borgermødet om nye asylbeboere fredag aften, så kan han godt begynde at tro om igen.

Det gennemgående krav blandt deltagerne i mødet var nemlig, at den ansvarlige minister skal møde op for at svare på de mange spørgsmål, som folk går med i landsbyen nord for Jelling.

Annonce

Udlændingestyrelsen og Røde Kors havde valgt at stille op, efter først at have sagt nej, men deres repræsentanter kunne eller ville eller måtte ikke svare alt for direkte på de politiske spørgsmål, der kom fra salen.

Vreden og frustrationen lå lige under overfladen, især når formuleringerne fra vicedirektør Gridh Sandst Poulsen føltes for "smarte". Især skabte det vrede, da hun sagde, at der ikke var kendskab til problemer mellem center og naboer i det center, der skal lukke. Men det er nok, fordi der nærmest ingen naboer er. Station Vest ligger ude i en skov, 1,3 kilometer vest for landsbyen Tranum nordvest for Brovst. Sandvads asylcenter ligger midt i landsbyen ved siden af et villakvarter, en sognegård, en legeplads, børnenes cykelsti til skole og et busstoppested.

Stemningen var anslået endnu inden man kom ind til borgermødet i Kollerup fredag aften. Foto: Leif Baun

Én ny information fik de fremmødte trods alt: Asylcentret i Sandvad kan have en kort fremtid. Lejekontrakten udløber om et år, og Vejle Kommune har ikke forlænget den endnu. Vejle Kommunes borgmester Jens Ejner Christensen (V) lovede, at lejeaftalen ikke bliver forlænget, med mindre der kommer klare garantier på bordet.

Hvis ikke, Vejle Kommune kan få garanti for, at der er sikkerhed og tryghed i lokalområdet med en ændret beboersammensætning, så er der ingen politiker i Vejle Byråd, der vil forlænge lejeaftalen.

Jens Ejner Christensen, borgmester, på borgermødet om asylcentret i Sandvad

- Det kører på lånt tid, sagde han før mødet til Vejle Amts Folkeblad.

På selve mødet sagde han:

- Vi har undersøgt, om aftalen rent juridisk kan annulleres. Det kan den ikke. Udlændingestyrelsen har indtil nu ikke misligholdt aftalen. Men hvis ikke Vejle Kommune kan få garanti for, at der er sikkerhed og tryghed i lokalområdet med en ændret beboersammensætning, så er der ingen politiker i Vejle Byråd, der vil forlænge lejeaftalen.

V: Ministeren HAR ansvaret

Den ansvarlige minister havde valgt at droppe mødet med en forklaring, som Vejle Amts Folkeblad bragte fredag. Her fremgik det af et svar fra ministeriet, at ministeren intet har med de beslutninger at gøre, som Udlændingestyrelsen træffer.

- Men han har ansvaret, siger Venstres udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede. Han har krævet ministeren i samråd. Samtidig oplyste Kristian Thulesen Dahl, at han fredag middag sendte de 10 spørgsmål til ministeren, som Vejle Amts Folkeblad forgæves har forsøgt at få svar på.

- Og jeg vil gå hjem og supplere det med et ekstra spørgsmål, samt et forslag om at sætte indflytningen i bero, indtil der er kommet mere klarhed i sagen.

Kirsten Paugan, der er formand for Sandvad Beboerforening, fortalte om det hidtidige forløb og nævnte, at rygterne om kriminelle på Sandvadcentret begyndte i august. Fire gange havde hun henvendt sig til Røde Kors, som hver gang havde afvist, at det var kriminelle, der skulle flyttes ind i Sandvad.

Grith Poulsen fra Udlændingestyrelsen sagde:

- Vi havde ikke ventet denne udvikling. Vi har undervurderet behovet for information. Vi har ikke tradition for at gå ud med større møder, bare fordi vi ændrer på beboersammensætningen. Vi gjorde, som vi plejer, og det har bare ikke været godt nok her.

Annonce

Kan gå frit rundt

Hun ville ikke sige ret meget om gruppen, der skal flytte ind. Men de kan være dømt for personfarlig kriminalitet, de kan komme fra Kærshovedgård, og de kan være udvisningsdømte. Men for Udlændingestyrelsen er det en gruppe, der ikke kan rummes andre steder, som kun kan fungere på små steder, med faste rammer og ro. De kan være meget pasningskrævende og fysisk eller psykisk sårbare. Men det er også folk, der har deres frie bevægelighed. Hvis de beslutter at tage en tur til Vejle, så må de det. Der kommer ikke hegn om Sandvadcentret, og der er ikke overvågning af dem, når de går ind eller ud af centret.

Udlændingestyrelsen og Røde Kors har talt om denne opgave siden juni, og hvad der skulle til, for at Røde Kors kunne overtage opgaven, der har været løst af en anden operatør.

Carsten Isaksen, der er souschef i asylafdelingen af Røde Kors sagde:

- Vi skal bistå de mennesker i livet, ikke granske deres fortid. Vi tror på, at vi kan løse opgaven.

Grith Poulsen sagde:
- Jeg kan ikke stå her og sige, at der aldrig vil opstå problemer. Men vi har ikke hørt om problemer, hvor de kommer fra.

Det udløste flere tvivlende udråb fra salen, og så tilføjede Grith Poulsen, at man var gået i gang med en kortlægning af alle hændelser de sidste tre år.

- Skulle I ikke have gjort det, før I besluttede jer for Sandvad?, lød en kommentar fra salen.

Annonce

Sandvad Sognegård mister kunder

Lone Beyer fra Sandvad Sognegård fik ikke svar på dette spørgsmål:

- Hvordan skal vi kunne drive en forretning med sådan en nabo? Mon Vejle Kommune vil ekspropriere os? Vi har allerede haft to henvendelser fra nogle, der ville høre om muligheden for at annullere deres bestilling på en fest, hvis der flytter mordere og kriminelle ind på centret. Vi har drevet sognegården i seks år, og det er bare gået opad. Men når man skal hjem fra en fest over midnat, og der er totalt mørkt herude, så tør man ikke gå hen til sin bil, for hvem kan ske at være derude.

Grith Poulsen fra Udlændingestyrelsen indrømmede, at man ikke havde set på et kort over, hvilken sammenhæng Sandvadcentret ligger i. Man så på, hvor man havde egnede lokaler uden at skulle ud og skaffe noget nyt.

- Vi har ikke set det som farligt. Vi så ikke grund til bekymring. Det var bare en ændret beboersammensætning. Sandvad er ikke det eneste sted i Danmark, det kan placeres, vi så bare på, hvor cirka 14 personer kunne passes ind. Jeg har forstået i aften, at placeringen ikke er optimal efter jeres mening. Det er Udlændingestyrelsen/mig, der har truffet beslutning om at placere det her.

Annonce

Bange børn ønsker knive

Sognepræst Gitte Sandager Bjerre fortalte, at det skar hende i hjertet at møde den frygt, børnene allerede nu kommer til hende med:

- "Må vi have en kniv liggende ved siden af os i sengen", spørger de mig. Vi har hidtil levet fint med asylcenteret. Men nu kommer der en ny gruppe, som måske intet har at miste. Det giver bekymring. Man skal ikke være barn og være bange for at gå i skole eller hen til bussen.

Alice Dyg sagde:

- Det har været en tåbelig håndtering. Alle de uld-i-mund-svar betyder, at I ikke får medspil. Havde I grebet det anderledes an, havde salen i stedet været fyldt med ildsjæle, der gerne ville hjælpe. Vi skal have et nyt møde med langt bedre informationer, og indflytning på centret skal vente til efter sådan et møde.

Folketingsmedlem Birgitte Vind (S) sagde, at det var blevet et mere følelsesladet møde, end hun før havde prøvet.

- Jeg har ikke oplevet en frustration og usikkerhed som her. Om centret kommer til at være i Sandvad, er der ingen, der ved i aften, men jeg kan godt forstå, at man gerne vil tale med ministeren. Jeg vil fortælle ham, hvad jeg har oplevet i aften.

Annonce

Kampen fortsætter

Kirsten Paugan fra beboerforeningen i Sandvad sluttede af med at sige, at mødet ikke havde givet hende ro i maven.

- Vi vil tilbage til hverdagen, gerne med et asylcenter som nabo, men på de gamle præmisser. Vi vil kunne sove godt om natten. Vi er ikke i mål med det her.

Borgermøde i Kollerup samlede næsten 250 en fredag aften til protest mod planerne om væsentligt tungere flygtningetyper i asylcentret i Sandvad. Foto: Leif Baun

Lars Lindholm fra lokalrådet, der sammen med Kirsten Paugan har været primus motor bag protester og borgermøde, sagde:

- Jeg kan høre, at det her bare er "en dag på kontoret" for Udlændingestyrelsen og Røde Kors. Det er det ikke for os, vi har følelser på spil.

Han tilføjede, at Sandvad Sognegård har doneret 10.000 kroner til leje af busser, så Sandvadborgerne kan drage i demonstrationstog til København.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Katrine ville være dyrlæge eller frisør. Men synet af en boreplatform fik hende sporet ind på et helt andet fag

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Gammel Fredericia-virksomhed kan juble - overskuddet mere end fordoblet

Erhverv For abonnenter

Seks bogstaver med forkert skrifttype udløser bøde på 20.000 kroner: Statskassen må mangle penge, lyder det fra virksomhedsejer

Fredericia

Procestårne og rør bliver omgivet af vilde blomster  - måske må du også plukke

Live Sport For abonnenter

Se matchen her: Holsted Tigers tager imod Esbjerg Vikings

For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Fredericia For abonnenter

Det søde er blevet surt: TV-kendt konditor slog stor dej op, men er løbet ind i problemer

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv For abonnenter

Da Peter ødelagde ryggen og blevet fyret, stod lokal virksomhed klar med åbne arme og en hjælpende hånd: Nu har de vundet særlig pris

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Erhverv

38-årige Nina Østergaard bliver topchef for Fyns største koncern

Erhverv For abonnenter

Stor kæde åbner i Fredericia: - De fleste kender os fra skruer, men vi er også gode til mange andre ting

Fredericia

Modige Mia blåstemplede ny legeplads: Få et kig ind i den nye oase midt i Kanalbyen

Annonce